Linkuri accesibilitate

R.Moldova și dilema „spre Rusia” sau „spre Europa” (Evenimentul zilei)


România: este nevoie acută de grădinițe „europene” (Adevărul)

Analiza politică semnată azi de Iulian Chifu în Evenimentul zilei susține că, în Republica Moldova, percepția publică asupra dilemei „spre Rusia” sau „spre Europa” e parțial virusată de mass media finanțate de Moscova. Multor moldoveni li s-a inculcat ideea că opțiunea pro-europeană echivalează cu corupția, din pricina scandalurilor de corupție din perioada guvernării partidelor pro-europene. Chifu admite că au fost greșeli importante în această parte a spectrului politic (furtul miliardului din bănci, finanțarea ilegală a partidelor politice și altele) și care funcționează ca argumente pentru scepticismul față de soluția Vest. În schimb, atrage atenția că nimeni „nu explică faptul că reformele în legi și instituții funcționale duc la combaterea corupției, și ăsta e drumul european, în timp ce mersul sub pulpana Rusiei nu reclamă nici reforme, nici combaterea corupției și a furtului, ci doar un Tătuc care să împartă favoruri și bani din deturnarea resurselor statului. De aceea (citatul continuă) opțiunea de a combate <oligarhii> ignorând costurile reorientării strategice spre Rusia nu înseamnă decât sinucidere, consolidarea furturilor și a corupției pe viitor”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00
Link direct

Adevărul rezumă o analiză recentă a agenției americane Stratfor referitoare la întărirea pozițiilor FSB în Estul separatist ucrainean. Analiștii americani citați în articol vorbesc despre o misiune de „epurare” a liderilor separatiști din Donbas încă necontrolabili de către Moscova. Până acum, nici chiar FSB nu ar fi putut spune cu certitudine: cutare acțiune a fost la comanda Moscovei sau din inițiativa proprie a separatiștilor rusofoni. Analiza Stratfor prezentată de Adevărul informează și despre medierile occidentale (Germania, Franța) între poziția Kievului și cea a Moscovei, în legătură cu modul în care se aplică armistițiul de la Minsk. Rezultă, de asemenea, că Statele Unite nu și-au modificat deocamdată poziția pro-ucraineană.

În noul număr al revistei 22, se face un tablou al posibilelor evoluții politice din România în acest an de două ori electoral. Andreea Pora, care semnează, se bazează pe datele furnizate de un sondaj INSCOP, care relevă o poziție de start „umăr la umăr” a liberalilor și, respectiv, a social-democraților. Dde asemenea, o percepție confuză în rândul alegătorilor față de cine reprezintă puterea și cine opoziția. La liberali s-ar manifesta cea mai acută criză de lideri credibili, în timp ce la social-democrați această problemă se pune îndeosebi în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale. Este de așteptat, consideră Pora, ca listele de candidați să nu reflecte promisiunile de înnoire a clasei politice: nu au cu cine să le înnoiască, vor apela, cel mult, la figuri mai puțin cunoscute din eșaloanele doi și trei ale partidelor. Șanse mici pentru partidele mici, relevă de asemenea sondajul INSCOP. Dintre toate, Andreea Pora crede că numai Mișcarea Populară are potențial de trecere a pragului electoral, și asta numai dacă abilitățile și cinismul „animalului politic” Traian Băsescu vor fi folosite până la capăt.

Între timp, arată Adevărul, România cunoaște o criză demografică în accelerare. Analiza citează experți care reclamă măsuri urgente de stimulare a natalității. Nu în rândul păturilor sărace, ci în rândul tinerilor din clasa de mijloc. Dincolo de stimulente fiscale, este nevoie acută de creșe și grădinițe la standarde europene. În caz contrar, sistemul de pensii din România are toată șansele să intre în colaps. De ani de zile sporul de populație este negativ, de unde și titlul analizei: „Românii, o națiune pe cale de dispariție”.

XS
SM
MD
LG