Linkuri accesibilitate

Reacţii şi măsuri după incidentele din Köln


La demonstrația Pegida de sîmbătă de la Köln
La demonstrația Pegida de sîmbătă de la Köln

553 de plîngeri ale unor femei agresate au fost înaintate autorităţilor.

Excesele violente înregistrate în noaptea de revelion în oraşul Köln au fost dezbătute în parlamentul regional al landului Renania de Nord-Vestfalia. La propunerea comisiei pentru politică internă a landtag-ului renan, ministrul de interne al landului, social-democratul Ralf Jäger, a prezentat un raport (textul integral poate fi citit aici) criticînd poliţia care ar fi comis „greşeli grave”. Jäger a spus că poliţia locală a refuzat ajutorul oferit de poliţia federală. Totodată, ministrul a criticat politica de informare a poliţiei, care în primele comunicate a bagatelizat incidentele şi a evitat să vorbească despre identitatea făptaşilor. Imaginea publică, oferită de către poliţie în noaptea incidentelor, nu este „acceptabilă”, a subliniat ministrul. În acelaşi timp, ministrul a arătat că investigaţiile sînt „extrem de complexe”. Deocamdată nu se poate estima cîte persoane vor fi condamnate, a mai declarat el în faţa deputaţilor. „A eticheta acum pauşal grupuri întregi şi a-i stigmatiza ca infractori sexuali ar fi nu numai greşit, ci şi periculos”, a spus textual ministrul.

O primă consecinţă din seria de greşeli ale poliţiei a fost, săptămîna trecută, demitarea şefului poliţiei, Wolfgang Albers (a se vedea, „Apocalipsa Euroepei”, RFE, 9.1. 2016). Opoziţia parlamentară susţine că responsabilitatea politică pentru cele întîmplate revine şi ministrului. Între timp s-au făcut auzite şi unele voci care cer demisia ministrului renan de interne, Jäger.

Înaintea şedinţei din landtag, sindicatul poliţiei a cerut partidelor parlamentare să analizeze obiectiv situaţia şi să se reţină de la polemici partinice.

Pînă luni, au fost înaintate autorităţilor 517 plîngeri ale unor femei agresate. În 237 de cazuri este vorba despre agresiuni sexuale. În 107 de cazuri este vorba şi despre jefuirea victimelor. În alte 279 de plîngeri este vorba despre furturi, jefuiri şi agresiuni fizice. 19 persoane (dintre care 14 sînt din Maroc, respectiv Algeria) sînt anchetate pentru infracţiuni sexuale. Niciuna din aceste persoane, relatează postul de radioteleviziune renan (WDR), este domiciliată în Köln. Autorităţile au anunţat că în ultimele două zile au fost înregistrate alte sesizări, aşa că numărul total se ridică acum la 553. Potrivit ziarului „Handelsblatt”, poliţia din Köln are în vizor 23 de suspecţi, iar poliţia federală 32.

Liderii grupurilor parlamentare din Berlin care fac parte din marea coaliţie guvernamentală, creştin-democrat/social-democrată, au avut luni prima întîlnire consultativă în cursul căreia au analizat consecinţele incidentelor de la Köln.

În opinia creştin-democratului Peter Altmaier, ministru al cancelariatului care răspunde, de anul trecut, şi de problema refugiaţilor, partidele guvernamentale vor acţiona unitar pentru găsirea unor soluţii.

Astfel, în vederea prevenirii şi combaterii eficiente a unor incidente similare, partidele guvernamentale s-au pronunţat pentru extinderea supravegherii video şi înăsprirea pedepselor pentru agresarea unor poliţişti. Totodată, se vor înăspri reglementările privind obligativitatea azilanţilor de a-şi stabili domiciliul în localităţi indicate de către autorităţi. În prezent, rezidenţa este obligatorie numai pentru persoanele cărora le-a fost respinsă solicitarea de azil.

Pentru obligativitatea domiciliului s-a pronunţat şi vicecancelarul social-democrat, Sigmar Gabriel. Această măsură, a spus Gabriel, va preveni şi pericolul „ghetoizării în marile oraşe”.

Ministrul federal de interne Thomas de Maizière a anunţat că se vor modifica şi reglementările privind expulzarea unor infractori condamnaţi de instanţele germane. (Chiar şi în cazul unor condamnări la închisoare cu suspendarea pedepsei.)

Grupări naţionalist-populiste şi partide radicale de dreapta au încercat în ultimelele zile să instrumentalizeze ideologic incidentele din Köln. O demonstraţia organizată sîmbătă de mişcarea Pegida (Patrioţi europeni contra islamizării Apusului) a degenerat în violenţe. Manifestanţii au scandat lozinci xenofobe şi au cerut demisia cancelarei Angela Merkel.

Şi în oraşul est-german Leipzig au participat mii de oameni la o demonstraţie de protest, organizate de mişcarea islamofobă Pegida (care aici îşi spune Legida şi care a aniversat luni seara un an de existenţă).

Duminică seară, mai mulţi cetăţeni străini au fost atacaţi, la Köln, de către un grup de circa 20 de persoane. Poliţia a anunţat că victimele acestor agresiuni au fost şase pakistanezi. Două persoane au fost spitalizate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG