Premierul rus Dimitri Medvedev a avertizat că țara trebuie să fie pregătită pentru „pentru cel mai negru scenariu” în evoluția economie deși pentru moment, situația este sub control. Vorbind la Forumul economic „Gaidar”, care are loc la Moscova, premierul Medvedev a explica problemele actuale prin faptul că dobânzile sunt prea ridicate, motiv pentru care nu se mai investește. La care se adaugă prețul extrem de scăzut al petrolului.
Prețurile petrolului au scăzut la un nivel minim record în ultimii 12 ani, ajungând la circa 30 de dolari barilul. De la începutul anului, petrolul s-a ieftinit cu 20% ca urmare a turbulențelor financiare din China, al doilea consumator mondial de țiței dar și a excedentului de petrol de pe piață.
Tensiunile politice între Arabia Saudită și Iran, doi dintre marii exportatori îngreunează negocierile din cadrul OPEC privind reducerea producției.
La același Forum economic „Gaidar”, ministrul de finanțe Anton Siluanov a avertizat miercuri 13 ianuarie că trebuie reduse cheltuielile bugetare cu 10% altfel „riscăm o criză ca în 1998-99” – un avertisment pe care orice rus îl înțelege. În 1998, Rusia era în incapacitate de plăți, rubla s-a depreciat dramatic, multe bănci au dat faliment și milioane de ruși și-au pierdut economiile.
Astăzi, statul stă mult mai bine: aproape că nu are datorii iar rezervele valutare sunt de peste 400 de miliarde de dolari. Așa că avertismentul lui Siluanov trebuie înțeles și ca o manevră politică pentru că se pregătește de lupte grele în guvern, unde va trebui să-și impună politica de austeritate.
2016 ar putea fi însă un an deosebit de complicat pentru președintele Vladimir Putin, crede publicația germane „Spiegelonline”. Putin a promis să nu mărească taxele și impozitele, promisiune pe care s-ar putea să nu o țină în condițiile actuale. Iar în septembrie au loc alegeri pentru Duma de stat, așa că prețul l-ar putea plăti partidul prezidențial „Rusia Unită”.
Și anul trecut, ministrul de finanțe a decis o reducere a cheltuielilor bugetare cu 10% la sută - până la urmă a fost numai 1% -, pentru că tot ce s-a economist de pe o parte, s-a dat pentru ajustarea pensiilor la rata inflației și, în general, pentru majorarea ajutoarelor sociale, care riscau să fie „înghțite” de inflație. În 2015, rata inflației a fost de 11%, determinând o scumpire a alimentelor cu 20%. Și crește numărul celor care trăiesc sub nivelul sărăciei: anul trecut erau deja 22 de milioane de ruși, față de 18,9 milioane în 2014.
Văzută de afară, situația și, mai ales, perspectivele economiei rusești sunt „negre”, dar nu și pentru ruși privită din interior. Ultimele sondaje de opinie arată că numai 8% se așteaptă să le meargă mai rău în 2016. Unul din doi crede chiar că o să-i meargă mai bine...