Pavel Filip, noul premier desemnat
Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a fost desemnat candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Președintele țării Nicolae Timofti a semnat un decret în acest sens.
Preşedintele Nicolae Timofti a explicat schimbarea de macaz de ieri până astăzi prin faptul că acum este o altă situaţie. „Aşa este în politică”, a spus el scurt. Şeful statului a afirmat că noului candidat desemnat Pavel Filip nu-i va fi uşor, ţinând cont de reformele şi schimbările cerute de cetăţeni.
Pavel Filip a spus că va începe luni consultările cu grupurile parlamentare şi va opta ca în termen cât mai scurt să vină în parlament cu programul de activitate şi cabinetul pe care-l va forma.
Presa scrie că Pavel Filip a fost şef la „Bucuria” şi că are averea scrisă pe feciori
Pavel Filip deţine funcţia de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din 2011. Este fost director al Fabricii "Bucuria", în fruntea căreia a fost din 2001 până în 2008.
Potrivit portalului anticoruptie.md, ministrul Filip nu are firme pe numele său, dar deţine acţiuni la SA "Bucuria". Totodată, Tatiana Filip, soția demnitarului, este angajata SRL Burex, firmă pe care, oficial, o deţin cei doi fii ai familiei Filip: Iulian și Dumitru. Dumitru Filip mai este fondator şi la un alt SRL, Interasig-Grup care are activităţi auxiliare de asigurări şi asigurare cu pensii, notează anticoruptie.md.
Filip a mai declarat nouă terenuri agricole/extravilan în satul Pănăşeşti, raionul Străşeni, şi o casă de locuit de 54,3 metri pătraţi, în acelaşi sat. Ministrul a ajuns în vizorul CNI după ce „Ziarul Național” a scris că ar fi scos la mezat o casă din Chişinău, trecută pe numele soţiei sale, la prețul de 179.000 de euro. Comisia a clasat cauza, constatând că oficialul nu a încălcat legea.
Ziarul de Gardă a scris că, de fapt, oficialul nu a indicat imobilul de lux în care locuiește acum, pe strada Vasile Pogor din sectorul Buiucani al capitalei.
"Locuinţa este una impunătoare, de peste 300 m.p., cumpărată în 2011 de Dumitru Filip. Dumitru Filip în perioada în care a devenit proprietarul casei de lux avea doar 20 de ani. Imobilul valoarează peste şapte milioane de lei, conform prețului de piață", scrie ZdG.
Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au scris anterior că Pavel Filip este unul dintre funcţionarii de rang înalt care au arendat pădure în zona Dănceni-Sociteni.
Ion Păduraru își retrage candidatura la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova
Acesta a declarat în cadrul unui briefing că preşedintele Nicolae Timofti a semnat un decret prin care și-a abrogat decretul emis ieri și că examinează noua candidatură înaintată de majoritatea parlamentară. Este posibil ca Nicolae Timofti să desemneze chiar astăzi noul candidat la funția de premier.
„În aceste conditii, în care există o majoritate certă, constat lipsa oricăror persective de a purta un dialog la nivel politic şi parlamentar în vederea realizării sarcinilor care-mi revin în calitate de prim-ministru desemnat. Nu cred că ar fi în beneficiul ţării, nici corect din punct de vedere politic, să existe o eventuală confruntare a mea cu majoritatea parlamentară stabilită. L-am anuntat pe domnnul preşedinte că-mi depun mandatul pe care mi l-a încredinţat”, a declarat Ion Păduraru.
În opinia lui Păduraru, candidatura propusă de majoritatea formalizată în Parlament, Pavel Filip, „este una de compromis şi preşedintele Republicii Moldova urmează s-o examineze în conformitate cu prevederile Constituţiei".
„Nu are sens să elaborez programe, să propun liste de candidaţi, să tergiversez procesul de învestire a unui nou guvern, punând în pericol acest proces ca atare şi creând condiţii artificiale pentru eventuala dizolvare a Parlamentului”, a subliniat Ion Păduraru.
Oazu Nantoi, despre riscul pericolul unui „pas ireversibil spre un regim autoritar, de natură criminală”
Analistul politic Oazu Nantoi crede că înaintarea unui nou candidat din partea majorităţii parlamentare înseamnă, probabil, că PD va încerca să conteste legitimitatea decretului preşedintelui Nicolae Timofti privind nominalizarea Ion Păduraru la funcția de prim-ministru. „Ceea ce înseamnă că până pe 29 ianuarie, când Republica Moldova sau trebuie să se aleagă cu un guvern, sau va păşi în alegeri anticipate, vom avea o luptă acerbă, nu exclud că va fi cu implicarea cetăţenilor şi a străzii. Lupta se dă pe multiple planuri. Eu, ca cetăţean, constat că şi Constituţia, şi Curtea Constituţională sunt utilizate pentru a influenţa rezultatul acestei lupte”, a declarat Oazu Nantoi pentru Europa Liberă.
„În constituţie nu scrie că preşedintele e obligat să mai înainteze un candidat dacă rămâne timp. Rămâne de văzut cum se va comporta dl Păduraru, rămâne de văzut dacă dl Plahotniuc va organiza şi de data aceasta lipsa de cvorum şi rămâne de văzut cum va proceda preşedintele. Deocamdată, din comportamentul domnului preşedinte rezultă că dumnealui înţelege riscurile legate de preluarea controlului total din partea domnului Plahotniuc asupra Republicii Moldova şi încearcă să se opună, în situaţia în care decizia Curții Constituționale din 29 decembrie 2015 denaturează tot ce se referă la atribuţiile preşedintelui din art. 98 din Constituţie”, a adăugat Oazu Nantoi. În opinia sa, în prezent singura majoritate care există în Parlament este controlată de democratul Vlad Plahotniuc (candidatul respins de Nicolae Timofti), de aceea „crearea unui guvern ar însemna că Plahotniuc a învins, iar societatea a pierdut”. „Şi asta înseamnă că Republica Moldova va face un pas ireversibil spre un regim autoritar, de natură criminală”, a concluzionat analistul.