Linkuri accesibilitate

Presa internațională a cam ignorat criza din Republica Moldova (Andi Lăzescu/22)


Miza grupării conduse de Plahotniuc este preluarea integrală a puterii (Dan Nicu/Adevărul)

Versiunile on-line ale principalelor publicații și agențiile de presă din România au încercat să țină pasul cu evoluțiile de la Chișinău. La sfârșitul după-amiezii, se anunțau protestele de stradă și scrisoarea trimisă președintelui Nicolae Timofti de Vlad Plahotniuc. Respins ieri de președinte, candidatul democrat la funcția de prim-ministru susține azi că sunt nefondate acuzațiile de lipsă de integritate care i s-au adus și se declară dispus să semneze o declarație pe proprie răspundere că e curat, arată o știre postată pe site-ul revistei „22”. Două comentarii au însoțit astăzi șirul de actualizări ale știrilor. Sunt semnate de Alexandru Lăzescu în „22” și de Dan Nicu în „Adevărul”.

Alexandru Lăzescu observă din start că presa internațională a cam ignorat criza din Republica Moldova și crede că acest lucru e un simptom în sine. Desemnarea unui prim ministru e doar miza tehnică a crizei, arată Lăzescu, miza reală fiind deja ipotetica menținere a țării pe orbita pro-europeană. Articolul din revista „22” comentează și prezența inițială, între susținătorii potențiali ai lui Vlad Plahotniuc, a mai multor deputați liberali. Politicienii partidului condus de Mihai Ghimpu sunt, ”formal, exponenții celui mai tranșant discurs pro-românesc, plus un număr de deputați care au părăsit Partidul Comuniștilor care, la polul opus, a avut poziții virulent anti-românești”. Fără să fi știut cum se va termina această încleștare de forțe politice, Lăzescu nu are dubii: dacă Plahotniuc devine prim ministru, ”va fi formalizată, oficializată de facto, captura definitivă a statului. Ceva nu foarte diferit de cazul Transnistriei”.

La aceeași concluzie ajunge și Dan Nicu, care scrie pentru „Adevărul”. ”Miza grupării conduse de Plahotniuc este preluarea integrală a puterii, la nivelul parlamentului, guvernului dar şi a preşedinţiei (ulterior) şi perpetuarea acesteia”, scrie Nicu și adaugă că nici Vlad Filat, liderul actualmente arestat al liberal-democraților, nu voia altceva. Atunci când a refuzat să consfințească dorința majorității moldovenilor ca președintele să fie ales prin vot direct, Filat ar fi dovedit că își dorește, de fapt, tot atâta putere de tip feudal câtă avusese și comunistul Vladimir Voronin. ”Plahotniuc încearcă acum să creeze o situaţie când nu va mai fi nevoit să împartă puterea cu nimeni”, numai că va fi senior suprem al Republicii Moldova scurtă vreme. Atât cât va dura ”perioada de prăbuşire a sistemului feudal autohton, <statalist>, din ultimele peste două decenii. Crizele din ultimii 2-3 ani vor deveni insurmontabile şi vor arunca teritoriul dintre Prut şi Nistru într-o buclă a haosului”.

Vremea baronilor va trece în curând și în România, apreciază un tânăr comentator găzduit de Ziare.com. Iulian Bulai a recitit unul dintre cele mai cunoscute articole politice semnate acum 12 ani de Mircea Cărtărescu – o veritabilă ”profeție” despre sfârșitul unei epoci. ”Ca orice entitate fără valoare intrinsecă, scrie Bulai, sistemul condus de baroni este acum condamnat la pieire. Procesul de eliminare de pe scena politică a marilor dăunatori de calibru (...) confirmă capacitatea de autodistrugere a răului”. Articolul are în vedere aducerea în fața instanței de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție a multor nume politice sonore.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG