Deputatul Valeriu Streleţ, liderul interimar al Partidului Liberal Democrat din Moldova a declarat presei după şedinţa Consiliului Politic Naţional din 16 ianuarie că li s-a cerut celor șapte deputați liber-democrați care au semnat pentru desemnarea lui Pavel Filip ca premier să-și retragă susținerea pentru acesta. Streleț a spus că doar doi din cei șapte susținători PLDM ai lui Filip au fost prezenți la ședința CPN.
Consiliul Politic Național al PLDM a decis că această formațiune politică nu va participa la formarea majorităţii şi se declară partid parlamentar de opoziție.
Liderul socialist Igor Dodon a anunțat că va depune luni la Curtea Consituțională o sesizare prin care socialiștii vor contesta decretul președintelui Nicolae Timofti privind desemnarea lui Pavel Filip pentru formarea cabinetului de ministri.
Dodon i-a îndemnat pe susținătorii Partidului Socialist să reia protestele în toate raioanele Republicii Moldova și să picheteze clădirea Parlamentului de la Chișinău.
Între timp, protestele au continuat amestecat în centrul capitalei moldovene.
„Noi suntem poporul!” au scandat miile de oameni care participă în Piața Marii Adunări Naționale la mitingul de protest organizat de Platforma DA împotriva candidaturii democratului Pavel Filip la funcția de premier, în timp ce suporterii formațiunii lui Renato Usatîi au scandat: „Nu vom fi robii lui Plahotniuc!” „Alegeri!”.
Toată ţara trebuie să fie în faţa Parlamentului pentru a zădărnici alegerea premierului - acesta a fost îndemnul lansat de Renato Usatîi în cadrul mitingului din preajma sediului legislativului. Liderul formaţiunii Partidul Nostru a afirmat că în cele din urmă preşedintele Nicolae Timofti a făcut jocul omului de afaceri Vlad Plahotniuc şi nu mai beneficiază de sprijinul oamenilor.
Iar istoricul, pugilistul Octavian Ţicu, fost ministru al Sportului, a declarat în cadrul mitingului din faţa Guvernului că Republica Moldova nu mai are clasa politică iar alternativa o constituie noua clasă care ar trebui să se nască în rîndul cetăţenilor protestatari care ştiu ce vor.
Reaminitm că democratul Pavel Filip, ministru interimar al Tehnologiei informației și Comunicațiilor, a fost însărcinat cu formarea noului guvern vineri, avînd sprijinul a 55 de deputați, o nouă majoritate formată din Partidul Democrat, Partidul Liberal și 14 foști parlamentari comuniști.