Evolutiile din Moldova din ultimele două luni au trezit ingrijorarea comunitatii internationale. Mesaje de acest fel au venit dinspre Uniunea Europeana si dinspre Statele Unite, iar astazi Fondul Monetar Internaţional, în declarația sa, a prezentat situatia ingrijoratoare a Moldovei din perspectiva economica si cu o prognoza ingrijorătoare. La ora la care Parlamentul vota în 30 de minute un guvern fără ca premierul să își prezinte programul de guvernare, o convorbire cu ambasadoarea americană Jennifer Brush, fosta șefă a misiunii OSCE în Moldova.
Europa Liberă: Doamna Brush, despre democrația din Republica Moldova ce părere aveți?
Jennifer Brush: „Sunt și eu consternată de faptul că politica internă pare atât de dificilă, atât de complicată, și că diferențele personale devin o barieră pentru perspectivele Moldovei de a deveni o țară mai prosperă, mai stabilă. Cred că suntem cu toții frustrați că Moldova pare să aibă toate ingredientele pentru asta, există o dorință enormă din partea Statelor Unite și a UE ca aceste aspirații să devină realitate.
Însă acest spectacol al politicii interne care apare în mass-media zi de zi nu este deloc sănătos pentru țară. Democrația se dezvoltă în Moldova, cred că e ireversibilă, fiindcă cetățenii țării vor alegeri libere și corecte, participă la alegeri libere și corecte, dar după cum am spus și înainte, poate a venit timpul pentru niște sânge proaspăt în politică ca cetățenii să aibă o speranță că democrația va rezulta în prosperitate. Scena politicii interne a fost prea haotică ca să fie capabilă să facă reforme spre binele tuturor.
Îmi rămâne doar să urez cetățenilor Moldovei toate cele bune și să încurajez liderii politici să se gândească la bunăstarea cetățenilor și să încerce să lase diferențele politice la o parte, înaintând un plan de acțiuni pentru un viitor european care va îmbunătăți viața tuturor, inclusiv a persoanelor din Transnistria. E o întrebare dificilă și nu sunt într-o poziție mai bună decât alți prieteni ai Moldovei care încearcă să ofere sfaturi pentru bunăstarea țării. Dar până acum îmi amintesc cu drag despre Moldova, întotdeauna va avea un loc aparte în inima mea. Chiar acum am în față câinele meu pe care l-am adus din Moldova și care mi-a fost prieten de călătorie de mult timp. Moldova întotdeauna va rămâne cu mine.”
Europa Liberă: Statele Unite cred că cel mai important lucru e să existe un guvern moldovean puternic pro-european. De fapt, este declarația pe care a făcut-o Victoria Nuland, subsecretarul de stat american aflat în vizită la București. Ea spunea că Moldova trebuie să înceapă implementarea reformelor în stil european care sunt incluse în Acordul de Asociere moldo-comunitar. Unii experți sunt de părere că SUA au decis să sprijine un guvern pro-european, căci dacă s-ar fi ajuns la alegeri anticipate, la putere ar fi putut să ajungă forțe pro-ruse. A fost înțeles corect acest mesaj?
Jennifer Brush: „Dacă mă întrebați de politicile americane în ceea ce ține de Moldova, cred că ar fi mai bine să nu le comentez. Nu mai lucrez pentru Departamentul de Stat de peste un an. Timp de doi ani petrecuți în calitate de șef al misiunii OSCE, eram mai mult implicată în politicile OSCE, nu în diplomația Statelor Unite. Pot doar spune că eram încântați când noul ambasador James D. Pettit a fost nominalizat și aprobat în această funcție. Este un expert excelent în ceea ce ține de politica Federației Ruse și era entuziasmat să vină în Moldova. Desigur, nu cred că cineva ar avea mai multă experiență în această zonă decât Victoria Nuland.
Cred că diplomația moldovenească care ține de partea americană e în mâini foarte bune. Nu invidiez persoanele care din pozițiile în care sunt
Îmi doresc, pentru beneficiul tuturor cetățenilor Moldovei și a persoanelor din regiune, ca Moldova să-și ia în mâini politica internă și să fie capabilă să lucreze pentru scopurile comune de integrare europeană...
încearcă să înțeleagă care trebuie să fie următorul pas pentru Moldova. Cu siguranță, toți sunt consternați de instabilitatea politicilor electorale moldovenești, despre care nici nu știu să spun când a început totul. Când eram acolo în 2012-2013, toți eram stupefiați de colapsul guvernamental, de instabilitatea politică ce a urmat și care pare că mai continuă până acum. Acest lucru nu poate fi pentru beneficiul poporului moldovenesc, nu poate fi în favoarea aspirațiilor europene. Știu că Uniunea Europeană a oferit un suport permanent.
Cu adevărat îmi doresc, pentru beneficiul tuturor cetățenilor Moldovei și a persoanelor din regiune, ca Moldova să-și ia în mâini politica internă și să fie capabilă să lucreze pentru scopurile comune de integrare europeană. Am cerut conducerii politice să-și lase la o parte interesele personale și să muncească împreună pentru un viitor european onest.”
Europa Liberă: Doamna Brush, partenerii de dezvoltare sugerează că la Chișinău ar trebui să activeze o guvernare credibilă. Are Moldova lideri care ar putea face reforme adevărate și nu mimate?
Jennifer Brush: „E greu să spun despre asta, nefiind implicat în politica moldovenească în ultimii ani. Chiar am avut mult respect pentru mai mulți lideri politici de la Chișinău, unii au fost și premieri pentru un timp scurt sau au fost nominalizați să fie în fruntea guvernului așa că eu consider că există multă pricepere printre politicienii din țară care practic nu este fructificată.
E îngrijorător că liderii politici nu au putut să lase în spate disputele dintre ei și să găsească o modalitate pentru a merge înainte împreună. Unul dintre lucrurile care m-au impresionat când eram acolo a fost
Întotdeauna este loc pentru sânge proaspăt în politică....
numărul mare de oameni talentați din întreaga țară și ceea ce m-a dezamăgit – un lucru pe care-l observăm și în politica din America – că aceleași personalități continuă să se perinde la putere. Întotdeauna este loc pentru sânge proaspăt în politică. Am deja aproape 60 de ani, la guvernare caut o generație mai tânără decât mine care s-ar lansa în serviciul public american.
Aș spune că același lucru e valabil și pentru Republica Moldova – întotdeauna există loc pentru noi politicieni și idei noi în contextul în care același grup de persoane a fost la putere prea mult timp. Din această cauză populația obosește și devine apatică.”