Linkuri accesibilitate

„Imensul joc de poker de la Chișinău” (Hotnews.ro)


„Nu lăsați Moldova pe mâna lui Plahotniuc! Să oprim întoarcerea Republicii Moldova sub ruși!” (Monicaa Macovei/ziare.com).

La Chișinău protestatarii cer alegeri anticipate, în timp ce presa de la București laudă compromisul politic care a dus la învestirea unui premier. Intr-un comentariu publicat pe site-ul Hotnews.ro, Gabriel Pantazi scrie ca în Republica Moldova s-a balansat în ultimele două săptămâni între două variante „una mai rea ca alta”: Plahotniuc sau alegeri anticipate. Negocierile pentru guvern au fost un „imens joc de poker”, în care președintele Nicolae Timofti a reușit măcar să evite anticipatele. A fost scutit de umilința de a-l învesti pe Plahotniuc, acesta primit totuși puterea, dar indirect, iar partenerii occidentali ai Moldovei sunt mulțumiți să nu vor trebui să-l întâlnească pe oligarh în calitate de oficial. E limpede că, în caz de anticipate, ar fi fost o victorie a pro-rușilor, iar Gabriel Pantazi se întreabă retoric: care ar fi problema, dacă asta dorește electoratul? Răspunsul atrage atenția că nu contează doar ce vor moldovenii. Țara se află într-un șah mult mai larg, în care e vorba inclusiv de investițiile concrete ale partenerilor externi. Între ei, și România.

În Adevărul, un text de Elena Dumitru confirmă satisfacția relativă a Vestului față de deznodământul crizei politice de la Chișinău. Discuția purtată la București între Victoria Nuland, reprezentant al Departamentului de Stat al Statelor Unite, și președintele Klaus Iohannis s-ar fi încheiat pe concluzia: „decât anticipate (a se citi victorie categorică a partidelor pro-ruse), mai bine guvern pro-european”. Autoarea constată însă că toți cei șapte prim miniștri ai Moldovei de după 2009au fost pro-europeni, numai că nu se știe prea bine ce mai înseamnă pro-european în Moldova. „S-au pozat cu lideri europeni şi americani, toţi au vorbit la summiturile europene despre meritele vinului moldovenesc, iar acasă s-au întors şi-au povestit cum muncesc necontenit pentru a bifa lista de cerinţe pentru aderare. Şi, într-un caz clasic de operaţie care a reuşit, doar pacientul s-a încăpăţânat să răposeze”. De fapt, arată jurnalista, în țară sprijinul pentru pro-ruși este mai mare decât pentru pro-europeni. Corecția nu poate veni oricâți premieri pro-europeni se vor mai învesti. Totul ar fi să se declanșeze lupta anticorupție, se mai arată în Adevărul,.

Pe site-ul ziare.com este găzduit astăzi un articol semnat de Monica Macovei, al cărui titlu spune esențialul: „Nu lăsați Moldova pe mâna lui Plahotniuc! Să oprim întoarcerea Republicii Moldova sub ruși!”. Macovei e de părere că președintele Timofti a rezistat eroic asaltului lui Vlad Plahotniuc. Compromisul la care s-a ajuns este deci preferabil, cu o singură condiție: mandatul noului guvern condus de Pavel Filip să fie limitat la câteva luni, adică atâta cât este nevoie ca partidele nou înființate (între care cel condus de Maia Sandu) să fie pregătite să intre în alegeri.

Sursa conflictelor înghețate din statele foste sovietice este „maxima complicație etnică” practicată de Stalin, care a permis argumentul folosit de Vladimir Putin: apărarea rușilor de pretutindeni. Este subiectul unei analize lungi, cu note de subsol, publicate azi de Iulian Chifu în Evenimentul zilei. Conflictele secesioniste, precum cel din Transnistria, au căpătat cu timpul oschemă „tipizată” de ruși: înghețarea, apoi negocieri - nu cu Uniunea Europeană ci cu unul-două state - și așezarea la masa negocierilor a reprezentanților „proto-statelor” care doresc independență.

XS
SM
MD
LG