Linkuri accesibilitate

Protestatari în centrul Chișinăului
Protestatari în centrul Chișinăului

LIVE BLOG Proteste la Chișinău împotriva Guvernului Filip

Chemați de liderii Platformei DA și ai formațiunilor PSRM și Partidul Nostru, mii de oameni cer din nou în stradă anularea învestirii Guvernului Filip și alegeri anticipate.

15:23 21.1.2016

CCA investighează sistarea emisiei unor posturi TV în timpul protestelor

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) anunţă că s-a autosesizat cu privire la informaţiile parvenite din presă referitor la întreruperea semnalului posturilor de televiziune Moldova 1, Canal 2, Canal 3, Pro TV Chişinău, Jurnal TV, TV 7, Publika TV şi Prim de către operatorul naţional de telecomunicaţii Moldtelecom.

“Cazul va fi investigat şi examinat în conformitate cu normele legale. Totodată, în debutul şedinţei de astăzi, preşedintele CCA, Dinu Ciocan, a atenţionat distribuitorii de servicii audiovizuale să asigure retransmisia tuturor posturilor TV în conformitate cu listele aprobate”, se arată într-un comunicat emis de instituţia de control a audiovizualului. Organizațiile de media şi-au exprimat îngrijorarea față de cazurile semnalate de radiodifuzori.

Potrivit Jurnal TV, oameni din toată ţara au telefonat la redacţie şi au trimis mesaje privind sistarea emisiei Jurnal TV. Totodată, mai multe semnale apărute în presă și pe rețele de socializare au constatat blocarea de către Moldtelecom și a altor posturi TV care transmiteau evenimentele din fața parlamentului - TV7, Moldova 1, Canal 2, Canal 3, ProTV Chişinău, Publika TV şi Prime. La numeroasele apeluri ale cetățenilor, serviciile suport clienți și asistență tehnică nu au răspuns miercuri, 20 ianuarie, pentru a clarifica situația.

Administraţia Moldtelecom a anunţat, a doua zi, pe site-ul companiei că Moldtelecom ar fi devenit ”ținta unui atac cibernetic”. “Condamnăm astfel de incidente și le calificăm drept încălcări grave ale libertății cetățenilor de a fi informați și dreptului jurnaliștilor de a difuza informații”, au declarat ONG-urile de media, cerând CCA să investigheze cauzele reale ale sistărilor de emisie din 20 ianuarie de către Moldtelecom și să informeze societatea despre măsurile luate.

15:21 21.1.2016

Parlamentul European: Moldova, Georgia, Ucraina să continue reformele și Rusia să plece

Rusia trebuie să înceteze să se amestece direct sau indirect în conflictele din Georgia, Moldova și Ucraina și să nu mai interfereze cu aspirațiile lor europene, spun deputații în raportul privind progresele reformelor din aceste țări, votat joi, 21 ianuarie, anunță un comunicat plasat pe site-ul oficial al Parlamentului European.

La un an după ratificarea acordurilor de asociere și de liber schimb aprofundat și comprehensiv (AA/DCFTA) cu UE, deputații subliniază reformele rămase pentru fiecare stat și "iau act" de referendumul din 6 aprilie din Olanda privind acordul UE-Ucraina.

În rezoluția care salută progresele Georgiei, Moldovei și Ucrainei pe ”calea lor pentru o integrare politică și economică mai mare cu Uniunea Europeană”, deputații cer Rusiei să înceteze implicarea directă și indirectă în conflictele din teritorii, inclusiv ocuparea Crimeei, spunând de asemenea că sprijinul financiar al UE trebuie să fie combinat cu progrese concrete privind reformele.

Georgia: independența presei și tribunalelor

Deputații sunt îngrijorați în privința independenței puterii judecătorești și a posibilelor amenințări la adresa pluralismului presei în Georgia, amintind, de exemplu, un proces privind proprietatea asupra organizației media ”Rustavi 2”. Ei sprijină ideea de a trimite o misiune de experți UE pentru a supraveghea situația.

Ei critică, de asemenea, ”criteriile confuze” pentru numirea procurorilor și investigatorilor, precum și ”presiunea disproporționată”asupra judecătorilor la Curtea Constituțională a Georgiei, presiune confirmată de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei.

Moldova: noul guvern trebuie să aibă rezultate

Deputații salută noul guvern al Moldovei care preia mandatul după mai mult de un an de blocaj în ”instabilitate politică sistemică”. Ei deplâng furtul a 1 miliard de euro din sistemul bancar moldovean și cer ca vinovații să fie aduși în justiție.

Ucraina: umbra Rusiei, corupție, referendumul olandez

Deputații condamnă suspendarea acordului de liber schimb al Rusiei cu Ucraina chiar în momentul în care acordul de liber schimb între UE și Ucraina intrase în vigoare. Ei deplâng ”restricțiile comerciale severe” privind exporturile Ucrainei către Rusia și exprimă îngrijorare privind blocajul economic și financiar al Ucrainei, reiterând nevoia unei asistențe financiare suplimentare din partea UE. Deputații cer statelor membre să evite construirea unor noi conducte de gaz din Rusia, care să ocolească Ucraina , cum ar fi Nord Stream II.

Deputații așteaptă ca liderii Ucrainei să își respecte angajamentele de a lupta împotriva corupției ”endemice”, ceea ce, spun deputații, rămâne cea mai mare provocare la adresa eforturilor de reformă.

Deputații "iau act" de referendumul din Olanda privind acordul dintre UE și Ucraina și ”au încredere că decizia poporului olandez va fi luată pe baza meritelor acordului, recunoscând efectele concrete asupra UE și Olandei în special”.

14:55 21.1.2016

Jurnalişti ruşi, opriţi la hotar

Echipele de filmare ale posturilor REN TV şi LifeNews au fost deportate în Rusia, iar un jurnalist al companiei de stat de radio-televiziune a fost inclus în lista neagră, anunţă agenţia de presă a Rusiei, TASS.

Potrivit sursei, angajaţii Poliţiei de Frontieră şi ai Serviciului Vamal din Aeroportul Internaţional Chişinău i-ar fi interzis accesul în Republica Moldova echipei REN TV, care urma să reflecte protestele de la Chişinău. Operatorul ar urma să fie deportat. Anterior, acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi cu echipa LifeNews, iar un jurnalist de la compania de stat de radio-televiziune ar avea interdicţia de a intra pe teritoriul Republicii Moldova în următorii cinci ani.

„Acest incident vorbeşte încă o dată despre dorinţa Chişinăului oficial de a închide maximal posibil canalele informaţionale sau, cel puţin, de a le controla, pe fundalul protestelor în masă şi al crizei politice, care durează aici de câteva luni”, a declarat corespondentul companiei de stat, Alexandr Beliţki.

Ofițerul de presă al Poliției de Frontieră al Republicii Moldova, Dorina Cebotari, a declarat pentru Europa Liberă că, în această dimineață, cinci cetățeni ruși au fost întorși din drum pentru că nu întruneau condițiile necesare pentru a li se autoriza trecerea frontierei de stat. Primul caz a avut loc la ora unu noaptea. Este vorba de o persoană pe numele căreia era emisă o interdicție încă din vara lui 2015. În al doilea caz, patru cetăețeni ruși nu și-au putut justifica scopul călătoriei. „Toate persoanele au fost întoarse de pe aeroport. Nimeni nu a fost deporat”, a precizat Dorina Cebotari.

14:53 21.1.2016

Kremlinul monitorizează evenimentele din Moldova și face apel la respectarea legii și abținerea de la violențe

Autoritățile ruse monitorizează cu atenţie evenimentele din Republica Moldova şi îndeamnă toate părţile să respecte legea şi să renunțe la violenţe, a declarat joi Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, solicitat să comenteze evenimentele de la Chișinău, transmite agenția TASS.

„Kremlinul îndeamnă toate părţile să respecte legea şi calmul, desigur, şi speră că toate forţele care-i susţin pe unii sau pe alţi opozanţi se vor abţine de la orice acţiuni violente”, a declarat Peskov pentru presă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG