A treia zi de proteste împotriva guvernului Pavel Filip, proteste la care participă socialiştii domnului Igor Dodon, susţinătorii Partidului Nostru al controversatului primar de la Bălţi, Renato Usatîi, şi sprijinitori ai platformei civice Demnitate și Adevăr. De notat, după cum ne spun corespondenţii noştri de pe teren că protestatarii nu au afişat până acum și lozinci partinice, ci doar împotriva corupţiei, împotriva guvernului învestit acum 2 zile şi pentru alegeri anticipate. Pe de altă parte, trebuie amintit și că din punct de vedere ideologic - la nivel de politică internă și externă - cele trei forte care organizează aceste proteste sunt complet diferite: Socialiştii și Partidul Nostru se declară în favoarea unei apropieri mai mari a Moldovei de Rusia și vor să renegocieze sau chiar să anuleze Acordul de Asociere al Moldovei cu Uniunea Europeană, în timp ce Platforma DA este proeuropeană și prooccidentală și susţine că actuala putere a mimat doar reforme democratice, a încurajat corupţia la nivel înalt și a compromis ideea europeană.
Cele două tabere de protestatari, susţinători ai platformei DA, pe de o parte, şi ai Partidului Nostru sau Socialist, pe de alta, au păstrat mereu o oarecare distanţă între ei. Până acum câteva zile, când liderii celor trei formaţiuni au început să apară împreună în platourile de televiziuni. Ieri, Renato Usatîi şi Igor Dodon au dat mâna cu Andrei Năstase şi în Piaţă, în faţa mulţimii, îndemnându-şi şi sprijinitorii s-o facă, iar de atunci cele două curente s-au contopit în demersul lor îndreptat împotriva „regimului oligarchic” pe care pretind că l-ar fi instituit pe deplin Partidul Democrat, odată cu instaurarea guvernului Pavel Filip.
Cei trei spun că, în faţa oligarhului Vlad Plahotniuc, graniţele ideologice nu mai contează şi că e nevoie de mobilizat toate energiile.
„Suntem aici foarte multă lume de orientare politică diferită. Dar pe noi ne uneşte faptul că vrem anticipate ca să dăm jos hoţii de la guvernare. Ne-au mai rămas câteva zile”, le spunea, bunăoară, ieri, manifestanţilor liderul PN, Renato Usatîi.
Efectul pe care l-a avut această „fuzionare” în stradă a pro-europenilor cu pro-ruşii a fost că a generat o lipsă de încredere până şi în tabăra unor susţinători fideli de până acum ai platformei DA. Din tabăra adversarilor, însă, au fost lansate critici din cele mai acide.
„Omul şi-a scos masca”, a comentat de exemplu Gheorghe Brega, vice-premierul liberal, referindu-se la Andrei Năstase. „Cine nu credea cândva, acum are toată posibilitatea să se convingă că trădătorii neamului şi slugoii Kremlinului se unesc”, a adăugat liberalul vizându-i deja pe toţi trei lideri de formaţiuni.
O reacţie a formulat şi analistul politic Petru Bogatu. „O fuziune contraproductivă şi chiar dubioasă, care induce riscul unei deturnări periculoase a protestelor”, a spus Bogatu. „Guvernul instalat îmi repugnă, - a mai spus el, - dar nu cred că merită să-l dăm jos cu mâinile lui Dodon şi Usatîi”.
Fraternizarea celor trei a atras atenţia până şi fostului preşedinte roman, Traian Băsescu. Acesta l-a îndemnat ieri, prin intermediul unei televiziuni din România, pe Andrei Năstase să se detaşeze imediat de cele două formaţiuni pro-ruseşti: „Ştiu că nu aveţi încredere în guvernul Filip. Nici eu nu am. Dar, bun sau rău, acesta poate asigura stabilitatea. A cere simultan cu Igor Dodon şi Renato Usatîi retragerea votului în favoarea acestuia e o greşeală. Dodon şi Usatâi vor instabilitate, pentru că doar aşa îşi pot păcăli electoratul. De la anarhie la ucrainizare şi omuleţii verzi e doar un pas”, a fost citat de presă fostul lider de la Cotroceni.
Spunându-i, în replică, că îl consideră un reper moral, Andrei Năstase i-a răspuns totuşi lui Băsescu, că ar comite o eroare. „De data aceasta aţi greşit. În mai puțin de doua luni, tupeistul oligarh devine președinte. Iar întunericul se așterne pentru foarte mult timp înainte”, a zis Năstase.
Cele trei formaţiuni, două declarate pro-estice şi alta pro-vestică, organizează periodic, deja de aproape un an, proteste împotriva guvernării în Chişinău. Până acum, însă, ca să evite să fie asociaţi, îşi împărțeau uneori şicane şi îşi țineau orășelele de corturi în locuri distincte, unii în faţa executivului, iar ceilalţi – în preajma legislativului. Unii analişti consideră că protestele celor două tabere, ca şi frontul comun pe care l-au creat, au fost reanimate din cauza modalităţii în care a fost votat guvernul. „Oamenii sunt supărați că în calitate de premier a fost desemnat omul lui Plahotniuc. Dacă vom întreba cetăţeanul, ne va spune că majoritatea parlamentară a fost formată prin corupere şi şantaj”, a explicat de exemplu Arcadie Barbăroşie, director al IPP.