Linkuri accesibilitate

„Guvernul este format pentru a gestiona o țară, nu a face politica partidelor...”


Punct și de la capăt cu Vasile Botnaru și invitatele sale Silvia Radu (ABE) și Angela Brașoveanu (Punkt).

Urările pe care ni le-am adresat unii altora în noaptea de Crăciun, apoi de Revelion, după care de celălalt Crăciun, se pare că nu funcționează. Pacea, liniștea și belșugul întârzie rău de tot. Iar puțina înțelepciune care rămăsese ascunsă prin cotloane de anul trecut s-a volatilizat ca o dâră de parfum. Ce șanse are concilierea atât de jinduită de toată lumea, dar erodată cu osârdia celui care își taie creanga de sub picioare? Aceasta este întrebarea la care încercăm să răspundem astăzi.

În studioul de la Chișinău al Europei Libere se află Silvia Radu, președinta Asociației Businessului European, până nu demult președintele companiei Gaz Natural Fenosa, și Angela Brașoveanu, directoarea revistei „Punkt”.

Europa Liberă: Sportul naţional al moldovenilor acum este căutarea adversarilor şi nu a prietenilor. Spune-mi cine este adversarul tău şi am să-ţi spun cine eşti tu, cam acesta ar fi dictonul zilei, din păcate. Aceasta o spun cu regret. Şi soluţia sunt convins că o vor găsi femeile. De aceasta am astăzi în studiou două femei, care prin definiţie sunt mai înţelepte, mai conciliante, mai prevăzătoare decât bărbaţii. Pentru că bărbaţii sunt războinici, sunt ostaşi, sunt cei care omoară. Femeile sunt cele care cresc copii şi au grijă de casa lor şi de bărbaţii lor. Dacă se acceptă această intrare în subiect, am să îi adresez prima întrebare doamnei Silvia Radu. Nu vă întreb cine are dreptate, vă întreb cum pot fi găsite puncte de conciliere şi de tangenţă, astfel încât geometria clasică cu liniile paralele să se transforme în geometria lui Lobacevski şi undeva la orizont să se întâlnească aceste două tabere beligerante?

Silvia Radu
Silvia Radu

Silvia Radu: „Da, este foarte greu, desigur, în situaţia în care ne aflăm noi astăzi în Republica Moldova, să vizualizăm o împăcare a intereselor despre care vorbiţi dumneavoastră, din păcate. Cred că motivul este acest spirit beligerant, despre care vorbiţi că persistă în majoritatea reprezentanţilor puterii politice din Republica Moldova. Ego-urile sunt atât de mari la toţi cei care reprezintă puterea în această ţară, încât cu toţii au uitat de interesul naţional.”

Europa Liberă: Doar ego-urile sau şi interesele despre care mereu se vorbeşte, dar nimeni nu poate să le prindă, interesele pecuniare, interesele personale?

Silvia Radu: „Sigur, pe lângă ego-uri sunt şi interesele pecuniare despre care menţionaţi dumneavoastră, ele de fapt stau la baza acestor lupte crâncene care se dau la nivelul străzii, dacă vreţi. Dar întrebarea mea este de ce, considerând situaţia economică atât de gravă a Republicii Moldova, ar trebui să existe aceste interese pecuniare?

Economia ţării este la pământ, nu cred că organismele internaţionale atât de simplu vor finanţa în continuare Republica Moldova. Şi eu presupun, considerând toate aceste nuanţe economice, că până la urmă totuşi ego-urile predomină asupra intereselor pecuniare, deoarece practic nu a mai rămas nimic în această ţară de a se mai atribui, de a mai fura, ca să spui direct. Este păcat, fiindcă majoritatea populaţiei îşi pune întrebarea să rămână sau să nu rămână în această ţară. Şi atunci, dacă toţi vor pleca, ce va mai rămâne din această ţară? Fiindcă majoritatea tinerilor cu potenţial au plecat.”

Ca în fiecare duminică: Punct și de la Capăt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:44:52 0:00

Europa Liberă: Deci, soluţia ar fi să le spunem acestor oameni care vor să mai fure: „Fraţilor, nu mai aveţi ce fura şi nu mai aveţi de la cine foarte curând”?

Silvia Radu: „Exact. Cred că bugetul de stat este un indicator clar la ceea ce există la noi în ţară, fiindcă în buget bani nu mai sunt. Şi ar fi cazul ca ei să se întoarcă spre interesele oamenilor şi acestei ţări şi să se gândească ce au de făcut pentru a soluţiona problema din această ţară. Toţi se gândesc la probleme geostrategice, geopolitice, de tot genul, în afară de interesele acestei ţări, care are un popor care este absolut dezbinat şi dezorientat, dezamăgit, absolut în toate partidele care sunt astăzi prezente pe arena politică la putere. Şi este o situaţie destul de complicată, pentru a continua mai departe să-şi pună acest egou mai presus ca interesele acestui popor.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:38:06 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dimineaţă mergeam în maşină şi ascultam interviul, declaraţia ministrului Finanţelor, care spunea ceva de genul: „Situaţia este destul de catastrofală”.

Angela Braşoveanu: „Deci, catastrofa deja are anumite gradaţii, da?”

Europa Liberă: Deja are gradaţii. Ce se vede acum de la televizor sau chiar pe fereastră poate fi încadrat în strictamente politică sau iată e supravieţuirea Moldovei? Sau ce fac? Oamenii se ridică din genunchi, cum la ruşi se spune: „встают с колен”? Ce se întâmplă?

Angela Braşoveanu: „Puneţi nişte întrebări sacramentale…”

Europa Liberă: …pentru 30 de secunde.

Angela Braşoveanu: „…nişte întrebări la care nu răspunde niciun analist politic, niciun politician, niciun lider din nicio ţară.”

Europa Liberă: De aceasta nu am chemat analişti.

Angela Brașoveanu
Angela Brașoveanu

Angela Braşoveanu: „Haideţi noi să răspundem. Vreau să concretizez în legătură cu ceea ce aţi zis de nevoia moldoveanului de a-şi găsi duşman. Nu e nevoia moldoveanului, e nevoie umană de a-şi găsi un duşman. Aşa zic antropologii, aşa zic biologii. Până la urmă nevoia de a-ţi găsi un duşman dă o anumită tensiune vieţii, un anumit curs, un anumit scop – tu ai cu cine te lupta. Nu e cazul acesta.”

Europa Liberă: Chiar aseară citeam un roman în care era definiţia şi mai concretă: atunci când descoperi că viaţa ta nu are sens, cauți vinovatul.”

Angela Braşoveanu: „Caută-ţi un duşman. Dar caută-l în afară.”

Europa Liberă: Dar nu la tine, sigur.

Angela Braşoveanu: „Exact. În puzzle-ul acesta lipsesc multe figuri. Din punctul meu de vedere, al spectatorului care se uită pe fereastră la spectacolul vieţii, care nu are nicio logică, niciun fel de previzibilitate, aceasta este, noi trăim acum într-o lume fantasmagorică, surrealistă. Eu

Oamenii au ajuns la punctul de fierbere, chiar nu se mai poate....

am zis ieri că nu m-aş mira dacă vor apărea pe stradă nişte eroi din „Războiul stelelor” sau „A doua lună”, ca la Murakami. Aceasta este Moldova. Oamenii într-adevăr au ajuns la punctul de fierbere, chiar nu se mai poate. Cum zice Oazu Nantoi, temperatura medie pe „spital” s-a mărit. Dacă toamna venea doamna Nuland cu această declaraţie: „Băieţi, v-aţi liniştit, aici, în partea aceasta acceptaţi un guvern şi mergem mai departe, nu umblăm cu alegeri anticipate” era altă temperatură pe „spital”. Acum pur şi simplu mi se pare că ea nu a ţinut cont de acest punct de fierbere şi nimeni nu ştie la ce va duce.

Am vorbit şi cu diplomaţi, am vorbit şi cu analişti, am vorbit şi cu consultanţi care au ieşire în Europa şi peste ocean, pe termen scurt ei consideră că e un plan bun să acceptăm guvernul. Dar pe termen lung nimeni nu ştie ce se va întâmpla.”

Europa Liberă: Şi Băsescu recomandă aşa ceva.

Angela Braşoveanu: „Și nimeni nu ţine cont de acest punct de fierbere care nu se ştie în ce direcţie se va duce. Temperatura e în creştere, aceşti trei lideri, care într-un fel vor direcţiona în direcţii absolut diferite această masă de oameni nemulţumiţi, în ce direcţie o vor lua? Ce se va întâmpla? Ce se va întâmpla sus? Pentru că ceea ce au făcut prin spectacolul învestirii guvernului au demonstrat clar: „Voi nu contaţi’.”

Europa Liberă: Nici măcar Irina Vlah nu contează.

Silvia Radu: „Nici domnul Duca.”

Angela Braşoveanu: „Nu contează nimeni: băieţi staţi acolo, la podea.”

Europa Liberă: Dacă mi se permite acest comentariu, exact aceasta, după ce au vrut să se ascundă, după ce au vrut să facă repede, exact au obţinut inversul, au intrat în toate televizoarele, în toate urechile tocmai după ce au vrut să se ascundă.

Angela Braşoveanu: „Ce i-a costat să respecte măcar formal scenariul? Atunci „temperatura” scădea un pic, măcar un grad-două, aveau un pic de răgaz. Dar ce s-a întâmplat după? Aţi văzut cât de mult au polarizat ei înşişi societatea. Toţi cei care nu i-au susţinut sunt duşmani, trădători, încercări de lovitură de stat. Noi aici facem de fapt o mică lovitură de stat, dacă discutăm.”

Europa Liberă: Luaţi la bani mărunţi?

Angela Braşoveanu: „Da. Zicea şi Silvia Radu, noi ieşim din studiou cu două dosare penale. Pentru că eu aceasta am văzut prin scenariul acesta. Dacă zicea cineva care îl cunoaşte pe respectivul domn mai îndeaproape că el de fapt vrea să demonstreze că poate fi un premier mai bun decât Filat, de ce nu demonstrează? Felul cum a format acest guvern, alegerile la unele ministere denotă că acesta nu este mobilul, acesta nu este imboldul. Sau poate s-a supărat omul şi a zis: „Aa, nu m-aţi ales pe mine... Mi-am băgat piciorul, faceţi ce vreţi”. Nu ştiu.”

Europa Liberă: Nu cumva într-adevăr are dreptate Angela Braşoveanu şi s-a ales deja calea cea dură? Chiar dacă mai există mănuşi albe pe ici-colea, în limbaj cel puţin, nu cumva am luat-o pe calea dictaturii?

Silvia Radu: „Eu aş vrea să fiu optimistă în sensul în care nu aş vrea să cred că lucrul acesta se întâmplă. Din păcate, sunt prea multe simptome care denotă ceea ce spuneţi dumneavoastră. Este vorba că este o lege în Parlament care a trecut prima lectură ce ţine de Procuratura Generală, care se referă la ceea ce întrebaţi dumneavoastră.”

Europa Liberă: Ion Diacov spunea că troica se renaşte.

Silvia Radu: „Să sperăm că nu se renaşte NKVD-ul anilor ’30. Să sperăm că lucrul acesta nu se va întâmpla. Sunt multe lucruri care preocupă în această ţară. Sunt foarte multe lucruri care denotă faptul că, din păcate, s-au pierdut mult din libertăţile care ar trebui să existe într-un stat democratic şi calea pe care merge acest stat a provocat această creştere a temperaturii în societate. Fiindcă oamenii până la urmă, indiferent după care lider politic merg să strige în piaţă, sunt convinsă că mai mult de jumătate din ei merg să protesteze pur şi simplu împotriva sistemului creat în această ţară. Nu merg pentru domnul Usatîi sau pentru Platforma „DA”, sau pentru Dodon, ei merg să se manifeste. Şi cunosc cazuri de persoane pensionate care ies în stradă pur şi simplu să se manifeste.”

Angela Braşoveanu: „Dacă nu ar fi aceşti trei lideri, ar ieşi şi mai multă lume în piaţă.”

Silvia Radu: „Este probabil.”

Europa Liberă: Adică îi împiedică antipatiile?

Angela Braşoveanu: „Da, cred că mulţi pur şi simplu nu vor să se identifice şi nu vor să fie manipulaţi.”

Silvia Radu: „ Absolut.”

Europa Liberă: Drept ilustraţie la ceea ce spuneţi iar o chestiune de PR, dacă vreţi: dacă multă lumea avea o atitudine antipatică faţă de Petrenco, acum el a devenit Nelson Mandela.

Silvia Radu: „Erou naţional.”

Europa Liberă: Nu aceasta a vrut să obţină puterea?

Angela Braşoveanu: „Pentru ce?”

Europa Liberă: Acum să o luăm pe rând. Cum credeţi, ce ar trebui să facă pentru ca domnul Filip într-adevăr să-şi ţină promisiunea că va fi guvernul ultimei şanse, că va fi consultat de Plahotniuc, dar autonom, aşa cum au spus unii miniştri că ar fi declarat dânsul, că se vor lua deciziile strict la cabinetul de miniştri şi nu în afară, în comandamentele politice? Ce v-ar convinge pe dumneavoastră? Ce acţiuni credeţi că ar putea şi ar trebui să întreprindă, nu neapărat de PR, dar ce acţiuni v-ar convinge că şansa pe care domnul Ghileţchi le-a dat-o personal şi a pledat această cauză, cel puţin şase luni?

Angela Braşoveanu: „Vreau să spun în primul rând ce mă îngrijorează la acest guvern după şedinţa de ieri.”

Europa Liberă: Aţi spus deja – nişte miniştri.

Angela Braşoveanu: „M-a îngrijorat discursul ministrului de Interne, care a spus că au fost internaţi în spital 11 poliţişti, daunele morale şi materiale sunt în jur de 200 de mii de lei şi în privinţa câtorva dintre ei medicii sunt rezervaţi. Or, eu ştiu că se zice că medicii sunt rezervaţi în privinţa unui pacient când el este sau în comă, sau este ars 40%, şanse de viaţă puţine. A văzut cineva poliţişti duşi pe targă? A văzut cineva traumatizaţi într-un asemenea hal?”

Europa Liberă: Şi dimpotrivă, am văzut un poliţist care era asfixiat, ministrul trebuia să fi spus imediat ce era în imagine, cine îl asfixia.

Angela Braşoveanu: „Ce era? Deci, ideea este ca să dramatizeze situaţia ca să poată învinui pe urmă pe alţii, adică dosărelul să fie mult mai... Aici mi s-a părut o notă foarte îngrijorătoare. Ce ar trebui să facă? Să dialogheze, să iasă să vorbească, să promită, să facă, să facă paşi. Să facă nişte paşi vizibili, care nu costă atât de mult.”

Europa Liberă: Ce anume, concret?

Angela Braşoveanu: „Vreţi ca noi să înlocuim guvernul?”

Europa Liberă: Nu. Dar ce v-ar convinge, stând la bucătărie cu ceaşca de cafea? Ce v-ar convinge că omul acesta într-adevăr e altfel decât era să fie Plahotniuc şi e autonom?

Angela Braşoveanu: „Măcar nişte declaraţii pro-europene şi invitarea unor oficiali europeni aici, şi crearea unei vizibilităţi de muncă în domeniul acesta.”

Silvia Radu: „Noi suntem deja cu vizibilităţi mai mult de 20 de ani, numai vizibilităţi vedem la televizor şi în presă, şi peste tot. Eu cred că e vorba despre paşi concreţi pentru eradicarea celui mai mare flagel care

Nu putem exista ca stat, dacă nu vom avea economie. Şi ceea ce se întâmplă astăzi, economia este în ultima sa fază de agonie...

există în această ţară – corupţia. Economia ţării nu se poate dezvolta şi oamenii nu pot trăi bine, dacă nu există o economie. Noi nu putem exista ca stat, dacă nu vom avea economie. Şi ceea ce se întâmplă astăzi, economia este în ultima sa fază de agonie, ca să-i spunem aşa. De ce lucrul acesta se întâmplă? Fiindcă majoritatea întreprinderilor sunt persecutate.

Din păcate, nu există o economie de piaţă loială, unde toate întreprinderile să aibă aceleaşi condiţii de activitate, să nu fie impuse întreprinderile să plătească mai bine pe sub masă, decât să plătească impozite la stat. Înţelegeţi? Fiindcă toate impozitele, în loc să meargă în bugetul statului, toţi banii care ar trebui să ajungă în bugetul statului, ajung în buzunarele birocraţilor şi reprezentanţilor puterii.”

Europa Liberă: Ştiţi ce îmi spunea un băiat care e de la ţară? Şi mi-a dat o imagine foarte plastică. În mod normal trebuie să tunzi oaia o dată pe an, acum aceştia nici nu aşteaptă să crească părul, vor să o tundă de patru ori pe an. Nici măcar în cotizaţiile pe sub masă nu există regulă, nici acolo nu aşteaptă să crească părul.

Silvia Radu: „Ca găina aceea care face ouă şi îi taie piciorul că moare de foame şi vrea ca găina să continue să facă ouă. Desigur, nu e atât de simplu într-o zi să faci regulă în domeniul corupţiei. Dar ceea ce ar putea face acest guvern timp de şase luni, ca un prim pas, ar fi să introducă cel puţin transparenţa cheltuielilor publice, a acelor puţini bani care au mai rămas în acest buget, dacă mai sunt bani în acest buget. Sau cel puţin să arate în public, să fie în internet, fiecare jurnalist, dumneavoastră, oricine se ocupă de presă să intre în internet şi să poată vizualiza ce se întâmplă cu banii publici şi unde merg aceşti bani publici. Fiindcă de fapt noi suntem cei care contribuim prin plăţi la aceşti bani pentru a fi cheltuiți.”

Europa Liberă: Unu, transparenţa achiziţiilor publice, aceasta v-ar convinge?

Silvia Radu: „A tuturor fluxurilor publice.”

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

Europa Liberă: Dar ca pas concret? Iată prima achiziţie pe care o va face cineva din structurile guvernului domnul Filip să spună: „Fraţilor, iată toţi veniţi ciucure să vedeţi ce cumpărăm”. Dar în loc de aceasta, ce face chiar în program domnul Filip, şi aceasta au atras atenţie analiştii care scriau la Europa Liberă, promite scăderea preţurilor. Iarăşi, vă întreb pe dumneavoastră, om de business, cum poate premierul să promită că dumneavoastră veţi reduce tarifele, veţi reduce preţurile?

Silvia Radu: „Nu este posibil, fără eradicarea corupţiei scăderea preţurilor. Este imposibil, fiindcă chiar în tarifele de energie electrică, dacă nu ar fi fost furtul miliardului, tarifele trebuiau să scadă cu 7%. Şi nu s-a întâmplat acest lucru fiindcă tot ceea ce s-a întâmplat după furtul miliardului a afectat direct cursul valutar care se reflectă în tarif şi el a crescut cu 40%. Sunt lucruri care sunt interrelaţionate. Dar domnul Filip, ca fost ministru al Tehnologiilor Informaţionale, eu cred că este persoana cea mai abilitată care ar putea introduce un sistem de e-Governance, pentru a instala o transparenţă în acest guvern şi o transparenţă a tuturor fluxurilor publice din această ţară.

Noi avem dreptul ca cetăţeni să cunoaştem unde s-a cheltuit fiecare bănuţ pe care noi l-am plătit în bugetul ţării. Este dreptul nostru natural. Şi acest lucru se întâmplă în multe ţări din Europa, aţi auzit cazul în Marea Britanie, când cineva şi-a permis să ia o cină de 20 de mii de lire sterline, şi un băiat simplu care stătea în internet şi pieptăna bugetul public a aflat. Şi aţi văzut, a fost demisă persoana din funcţia publică din cauza aceasta. Şi este corect lucrul acesta, fiindcă nu poate o persoană publică, ea este obligată să facă un singur lucru – să servească acest popor. Aceasta este funcţia funcţionarului public. Nu să meargă să-şi satisfacă egoul puterii, să se îmbogăţească, să stea pe prima pagină în ziare şi la televiziune. Nu acest lucru este scopul funcţionarului public.”

Europa Liberă: Putem să facem un pic de psihanaliză, exact pentru că aţi ridicat întrebarea aceasta la fileu. De ce se duc acum oamenii aceştia, în condiţii de dezastru, se apucă să conducă ei ţara şi fac aşa nişte feţe că ştiu cum?

Silvia Radu: „Eu aş spune că ei se ţin atât de mult de putere, fiindcă, dacă va fi o schimbare cu adevărat pozitivă în sensul transparenţei, corectitudinii, independenţei domeniului judiciar ş.a.m.d., nu ştiu dacă majoritatea sau toţi ar trebui să stea într-un loc mai puţin călduros.”

Europa Liberă: Lângă Filat, să o spunem pe de-a dreptul.

Silvia Radu: „Lângă Filat, la Penitenciarul nr. 13. Şi atunci clar eşti pus în situaţia când tu trebuie să te lupţi pentru supravieţuire şi existenţa ta ca persoană liberă. Şi nu ai altă ieşire, decât să menţii puterea pe care o ai, fiindcă, dacă tu o pierzi, tu nimereşti ştii foarte bine unde nimerești. Și nu există culoarea sură între alb şi negru, există doar alb şi doar negru în situaţia dată.”

Europa Liberă: „За нами Москва”, cum spunea Klocikov. Şi astăzi are sensuri foarte profunde. Angela, dumneavoastră cum explicaţi, când vă uitaţi la miniştrii care ştiu cum?

Angela Braşoveanu: „Eu cred că ei au fost aleşi pe principii de loialitate. Loialitatea a fost unicul criteriu care a servit la formarea acestui guvern. Nici nu ştiu măcar dacă toţi şi-au dorit să fie miniştri. Ştiu că unii şi-au dorit, dar unii s-ar putea să nu şi-o fi dorit. Dacă s-a format pe principiul de loialitate unei singure persoane, aceasta înseamnă că ei pur şi simplu sunt nişte instrumente de lucru pentru această persoană şi atât.”

Europa Liberă: Eu mă gândeam, de exemplu, să fii ministru la Tehnologii Informaţionale aceasta chiar e interesant, să revoluţionalizezi.

Angela Braşoveanu: „Şi, a propos, de domnul Botnari am o părere destul de bună, el a făcut treabă bună la Drumuri. Eu am simţit, pe vremea când a fost el ministru, schimbarea calităţii drumurilor, de exemplu, în direcţia părinţilor mei, merg cu plăcere.”

Europa Liberă: Să vă întreb altceva: de ce a trebuit schimbată doamna Gherman, toată garnitura aceasta de la Ministerul de Externe?

Angela Braşoveanu: „Cărei tabere aparţine doamna Gherman?”

Europa Liberă: Deci, aceasta e explicaţia?

Angela Braşoveanu: „Dar cum? Meritocraţia nu mai există în Moldova, doar aţi văzut aceasta, nu există la niciun nivel. Meritocraţia a murit.”

Europa Liberă: Adică îndărătnicirea lui Streleţ, din cauza aceasta doamna Gherman a pătimit?

Angela Braşoveanu: „Eu cred că acum se va răzbuna, se va aduce la zero influenţa PLDM, vor fi anihilaţi.”

Europa Liberă: Dar sunteţi de acord că este legitimă întrebarea aceasta a oamenilor care se uită pe fereastră, că un guvern care se anunţă pro-european renunţă la scăldătoare, la copil, la tot ce a făcut până acum Externele şi era singurul lucru care era scos mereu ca un drapeluţ că avem performanţă?

Angela Braşoveanu: „Era un minister vizibil şi erau rezultate palpabile.”

Silvia Radu: „Eu cred că această întrebare trebuie adresată domnului Filip, ca el să explice care a fost motivul.”

Europa Liberă: El a explicat când a zis că va fi un guvern politic. Acum domnul Andrian Candu spune că e de fapt unul tehnocrat aproape. Dar domnul Filip la inaugurare a spus că e guvern politic şi şi-ar fi dorit să fi fost tehnocrat.

Silvia Radu: „Atunci răspunsul este absolut evident.”

Angela Braşoveanu: „Proiecte care nu au nimic cu politicul sunt finanţate absolut pe criterii politice. Ce vreţi la capitolul ministere?”

Silvia Radu: „Eu revin la tehnocraţia guvernului. Eu nu înțeleg de ce un guvern…”

Angela Braşoveanu: „Sunteţi omul pozitiv azi.”

Silvia Radu: „Da, eu sunt un om pozitiv. Dar eu nu pot înţelege de ce un guvern trebuie să fie un guvern politic şi nu unul tehnocrat. Guvernul, ca definiţie în Constituţie, este format pentru a gestiona o ţară, el nu este format pentru a face politică… Politica se face în Parlament prin partidele care reprezintă politica.”

Europa Liberă: Şi până în momentul în care se votează un program de guvernare şi se dă în braţele guvernului, se spune: „Executaţi”.

Silvia Radu: „Exact. Ei sunt ca atare managerii acestei ţări, din punct de vedere economic, nu politic. Fiindcă politica, am zis, se face în Parlament. Ei trebuie să muncească ca această ţară să fie prosperă, acesta este scopul unui guvern. Şi ei au acest program prin care ar trebui să demonstreze, să-l execute şi să-l pună în aplicare, să facă propuneri de modificare a legilor atunci când ele nu funcţionează, pentru a obţine un scop pe care şi l-au pus în program ş.a.m.d.

Dar dacă tu, după criterii politice, numeşti miniştri, nu cred că eficienţa guvernului ar fi tot atât de mare, decât dacă ai numi un guvern pe criterii tehnocrate, indiferent dacă îţi place persoana, dacă are ochi albaştri sau negri, dacă este cu păr sur sau cu păr bălai, lucrurile acestea nu trebuie să fie, sau este bărbat sau femeie. Chiar m-a deranjat iarăşi faptul că în fruntea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale din nou este o femeie, de parcă problemele sociale şi ale familiei trebuie rezolvate doar de femei.”

Angela Braşoveanu: „Bugetul e mai mic.”

Silvia Radu: „Nu e vorba despre buget. E vorba de profesionalism şi poate fi atât o femeie, cât şi un bărbat în această postură. Dar important este să fie o persoană care chiar ar putea să facă schimbări şi să realizeze un program de îmbunătăţire a sistemului.”

Europa Liberă: Vreau să mă întorc la întrebarea iniţială şi laitmotivul acestei emisiuni: totuşi, cum să se întâlnească aceste două realităţi paralele care se duşmănesc între ele? Îmi pare rău să recunosc, dar Vladimir Voronin cu partidul lui, oricât l-am huiduit, a fost cel care cu sau fără succes a delegat în anumite agenţii, chiar mimând, reprezentanţii opoziţiei, ca aceşti reprezentanţi ai opoziţiei să transmită semnale pozitive către susţinătorii lor, dar şi undeva într-adevăr să fie un factor deranjant pentru guvern, să nu doarmă guvernarea. Or, acum cine nu e cu noi este duşman, nici măcar nu are voie să respire, doar ai noştri trebuie să respire, ceilalţi nu există şi ar fi bine să se care pe Lună, nu ştiu unde. Aceasta este o descriere care mă înspăimântă pur şi simplu. De ani buni americanii prin gura ambasadorilor spun: „Renunţaţi la principiul câştigător şi învins”. Win-win – lumea trăieşte după principiul acesta demult, aici nicidecum nu se leagă principiul acesta. Cum se poate determina astăzi guvernarea în primul rând, democraţii care s-au apucat să fie responsabili de chestia aceasta, în fiecare emisiune aceasta încerc să spun, primii care trebuie convinşi – adversarii voştri, opoziţia. Acum, când opoziţia continuă să ceară alegeri anticipate, puterea este într-o situaţie delicată, că are şi ea susţinerea anumitului electorat care spune: „Nu cedaţi!”. Deci, cum se pot împăca aceste două lucruri?

Silvia Radu: „Eu sunt un om paşnic şi aş vrea ca în această ţară să fie pace, în primul rând. Fiindcă dacă vom merge pe calea confruntărilor atât de brutale care se întâmplă astăzi la noi în societate, cum a spus Angela Braşoveanu, lucrurile pot degenera într-o situaţie care ar putea să nu fie controlată de nimeni şi ar fi foarte trist acest lucru, fiindcă nu ştii unde am putea să ajungem. Ceea ce ar putea probabil ei acum să facă ar fi ca să ajungă la o înţelegere cu opoziţia şi cu protestele care sunt în masă, să încerce să-şi pună anumite scopuri pentru o perioadă de timp – trei luni, patru luni, de exemplu, sau cinci luni – prin care să spună: „Noi vom face unu, doi, trei, patru şi cinci. Şi dacă nu obţinem aceste lucruri, atunci noi ne dăm demisia”. Aceasta ar fi soluţia pentru a stopa aceste confruntări. Fiindcă teoretic atât opoziţia care stă în piaţă, cât şi cei care sunt la putere ar trebui să aibă ca scop beneficiul, cum am spus, cetăţeanului simplu din Republica Moldova. Şi atunci ei împreună se aşează la masă şi nu discută despre alegeri anticipate, şi nu pun ultimatumuri referitor la cine primul trebuie să plece şi cine primul trebuie să preia puterea, dar discută la concret ce ar trebui să se facă în această ţară ca ea să facă un pas înainte în beneficiul acestui cetăţean care mai trăieşte în această ţară.”

Europa Liberă: Adică Aspirina pe bune să se ieftinească cu un cent, de o vorbă, ca simbol?

Silvia Radu: „Nu cred că toţi vor să fie toate lucrurile mai ieftine, dar ar fi mai corect ca omul să-şi permită să cumpere Aspirina care este la preţul indicat, în cazul în care acest preţ nu este trucat şi nu este corupt. Preţurile trebuie să fie corecte şi cetăţenii trebuie să aibă mai mult venit pentru ca să-şi permită acest lucru. Ce vor face ei ca venitul cetăţeanului să crească? Să-şi asume nu că Aspirina va fi mai ieftină, dar că cetăţeanul simplu va avea un venit. Dar venitul poate fi asigurat numai prin bugetul de stat. Dar bugetul de stat poate fi asigurat numai prin creşterea economică. Şi atunci, da, putem vorbi despre o evoluţie şi o capacitate de a gestiona această ţară.”

Europa Liberă: Iertaţi-mi ironia, nu colacul e mare, dar uşa bisericii e mică. Aţi spus deja o soluţie de acest gen, trei luni, ar fi să afişeze foarte clar: „Banul public care va fi cheltuit va fi trecut prin infraroşu, cu toate roentgen-urile presei”. Altă chestiune pentru trei luni care ar fi? Iarăşi nu vreau să lucraţi în locul lor.

Angela Braşoveanu: „Eu nu am soluţii. Eu am îngrijorări. De fapt, şi domnul Candu într-un fel s-a scăpat cu vorba, a zis: „Daţi-ne trei luni” şi pe urmă a reformulat.”

Europa Liberă: Diacov a zis că e pe trei ani.

Angela Braşoveanu: „Ok. Nu văd cum s-ar împăca cele două părţi beligerante, care de fapt luptă, fraţii Ţopa cu Plahotniuc, prin mesagerii lor. Nu văd cum s-ar termina această luptă şi să se aşeze la masa tratativelor şi să se gândească la popor. Nu văd cum Dodon şi cu Usatîi, care sunt plătiţi de altă ţară care să facă anume lucrurile acestea, pot să se aşeze la masa tratativelor şi să zică: „Noi ne gândim la popor”. La care popor? Dodon mereu face apel la alt popor, spre altă direcţie. Cum? Eu deocamdată nu văd soluţia. Eu privesc spectacolul vieţii.”

Silvia Radu: „Problema este că toate partidele astăzi în ţara noastră reprezintă un segment din electorat şi au o politică de segmentare a maselor, în loc să aibă o politică de consolidare a acestui popor. Unii vorbesc de ruşi, alţii vorbesc de români, alţii naiba ştie despre ce mai vorbesc, că nu mai înţelegi despre ce mai vorbesc.”

Angela Braşoveanu: „Doar Partidul Democrat a rămas consecvent, şi-a păstrat auditoriul pe aceeaşi nişă. Ceilalţi şi-au trădat auditoriul, şi-au trădat votanţii.”

Silvia Radu: „Da. Dar nu există o forţă care să consolideze într-adevăr această naţiune, care este o naţiune destul de colorată.”

Europa Liberă: Să o consolideze pe ce? Eu exact aceasta întrebam: de ce împăcarea se face în Parlament pe criterii şi pe normativele Parlamentului, dar nu se mută împăcarea în societate? Nu vă place Usatîi şi Dodon, găsiţi un teren undeva unde într-adevăr vă puteţi muta cu toţii şi să căutaţi criteriile. Împăcare pe ce? De exemplu, partidul femeilor.

Silvia Radu: „Împăcarea trebuie să existe pe interesul naţional. Nu trebuie să fie partidul femeilor, ca să mai segmentăm mai departe această societate.”

Angela Braşoveanu: „Partidul femeilor blonde cu ochi albaştri.”

Silvia Radu: „Da, sau cu ochi albaştri. Trebuie să existe interes civic. Atunci când va exista interes civic, atunci va fi pace în ţară. Atunci când există interese de tot genul în afara intereselor civice, avem ceea ce avem în Republica Moldova. Nu există interes civic clar pus la baza fiecărei declaraţii sau pas făcut în această ţară. Fiecare îşi face interesele lui, sau din afara ţării interese impuse, sau ale lor proprii, din punct de vedere al buzunarului, sau al orgoliului, sau orice vreţi în afară de interesele cetăţeanului simplu.”

Europa Liberă: Eu acum ascultându-vă mi-a venit în cap un partid pe care l-aş face eu şi nu pretind copyright – partidul oamenilor care vor să respecte legea. Pentru că toţi acum într-o măsură sau alta încalcă legea.

Silvia Radu: „Exact.”

Europa Liberă: Dar partidul oamenilor care se angajează să respecte legea şi îi monitorizează pe alţii, începând de la aruncatul gunoiului, fumatul şi terminând cu corupţia, poate aceasta ar fi o idee naţională?

Angela Braşoveanu: „Un fel de brigadă populară vreţi să faceţi.”

Europa Liberă: Nu. Radicalism.

Silvia Radu: „Radicalism cu bandă roşie la mână. Problema, pe care o avem în Republica Moldova, este că nici legile nu sunt cele mai perfecte.”

Europa Liberă: Dar măcar acestea care sunt.

Silvia Radu: „Sunt absolut de acord cu dumneavoastră că noi trebuie primul pas pe care îl facem – să respectăm legislaţia existentă. Iar cea care nu este funcţională şi este contradictorie să fie modificată în aşa fel încât într-adevăr să fie regulă în această ţară. Dar începem de la respectarea legii, fiindcă legea, cum au spus latinii, dura lex, sed lex.”

Europa Liberă: Dacă te prind că parchezi pe trotuar şi nu are cine să treacă cu căruciorul, şi eu vin şi spun: „Angela, ruşinică!”, aceste tot e un gen de partid de acesta.

Angela Braşoveanu: „Într-o ţară care a moştenit de la altă ţară cultul nerespectării legii cum schimbi mentalitatea? Cum îi înveţi pe oameni că e corect nu aceasta, să încalci legea şi te simţi cool?”

Europa Liberă: Atunci, mai aşteptăm 25 de ani, ne întâlnim peste 25, pentru că trebuie să moară aceştia?

Silvia Radu: „Eu sunt aici de acord cu dumneavoastră, că trebuie să mergi şi să-i spui omului că a încălcat legea. Este important ca să începem a cultiva această responsabilitate a noastră, în primul rând, fiindcă atunci când el încalcă legea, el încalcă drepturile mele. Prin încălcarea legii el îmi încalcă drepturile mele, fiindcă legea îi pune în situaţie egală absolut pe toţi cetăţenii.”

Europa Liberă: Sunteţi şoferiţe ambele, ştiţi doar atunci când cineva e la volan, recunosc uneori am şi eu prima senzaţie de aceasta: domnule, eu am dreptate, tu ai fost cel care m-ai deranjat. Or, în mod normal, dacă ne ducem la Paris, unde Doamne fereşte cum se circulă, nu exagerez, dar oamenii încearcă să fie galanţi. Chiar dacă cineva nu are dreptate, spui: „Pardon, sorry”.

Silvia Radu: „Am greşit.”

Europa Liberă: Cum să obţinem chestiunea aceasta chiar nu ştiu.

Angela Braşoveanu: „Noi am moştenit încă altceva – dispreţul pentru cel de alături. Și alte multe trăsături de care tot trebuie să scăpăm. Pentru că nu există apriori respectul pentru celălalt, există marea posibilitate că te va dispreţui, dacă nu corespunzi anumitor criterii care pentru dânsul sunt nişte criterii demne de respect. Aceasta este. Maşina mare are mai multe drepturi.”

Silvia Radu: „Da. Dar este important la fel să încercăm să facem regulă la noi acasă şi în jurul casei noastre şi apoi să încercăm să facem regulă în jurul la tot ce se întâmplă. Fiindcă noi toţi ne ocupăm de ograda vecinului şi niciodată nu ne uităm în ograda noastră.”

Europa Liberă: Doamnă Radu, şi ai făcut la tine ordine şi a venit acesta cu puterea şi ţi-a trântit gunoiul şi mizerie nu de aceasta literalmente.

Angela Braşoveanu: „Noi trebuie să transformăm legea în ceva simpatic, în ceva atractiv. Cum? O întrebare.”

Silvia Radu: „Peştele se strică de la cap. Eu ştiu aceasta de când mă ţin minte. Primul proverb pe care l-am auzit este că peştele se strică de la cap. Atunci când va fi o politică corectă din partea statului şi a puterii de stat de respectare a legii, acest lucru se va transmite până la ultima persoană din această ţară.”

Angela Braşoveanu: „Și Moldova acum este un peşte stricat cap-coadă. Ce facem cu el? În ce îl transformaţi? În sos chinezesc?”

Silvia Radu: „Trebuie să îi injectăm antibiotic.”

Europa Liberă: Adevărul este că eu sper că această putere, acest guvern a înţeles că e într-adevăr guvernul ultimei speranţe şi ultimei şanse nu de europenitate…

Angela Braşoveanu: „Ultimei speranțe a cui?”

Europa Liberă: Ultimei speranţe a lor în primul rând să supravieţuiască ei şi după aceea toată Republica Moldova. Că nu se alege nimic din Republica Moldova, dacă acum nu ne trezim şi frica aceasta de a dispărea guvernarea şi Republica Moldova s-ar putea să îi determine să acţioneze aşa cum spuneţi dumneavoastră. Şi cred că lista mai departe nu are rost, dacă nu se începe de la ceea ce spuneţi dumneavoastră. Primul lucru, să ne convingă pe ceilalţi toţi, care ezităm sau care nu îi iubim, sau care îi urâm că ei sunt ultima şansă, ei încep de la chiverniseală, banul puţin care a mai rămas să-l cheltuie cu foarte multă grijă, nu mai pun prin buzunare, îşi cos buzunarele, cum a zis domnul Sturza.

Angela Braşoveanu: „Vorbiţi de o lume fantastică. Eu chiar mă bucur.”

Europa Liberă: Dar altceva ce ne rămâne?

Silvia Radu: „Acesta este guvernul ultimei şanse. Noi discutăm despre guvernul acesta care s-a declarat guvernul ultimei şanse, care de fapt ar trebui să procedeze aşa cum spune domnul Botnaru. Şi noi avem speranţa şi optimismul că lucrul acesta se va întâmpla. Eu chiar mi-aş dori acest lucru.”

Angela Braşoveanu: „Facem o şedinţă de hipnoză acum. Da?”

Europa Liberă: Noi le transmitem mesajul că aceasta ne-ar putea convinge. Sunteţi scepticul de serviciu, pe dumneavoastră nu ştiu ce vă poate convinge.

Angela Braşoveanu: „Eu nu contez.”

Silvia Radu: „Eu chiar sunt optimistă, fiindcă ar fi cazul ca această ţară să meargă pe o cale transparentă, democratică, liberă, corectă, unde se respectă legea, unde nu există corupţie şi, cum aţi spus dumneavoastră, toate buzunarele sunt cusute la toţi, la toți, inclusiv la oamenii de afaceri, care nu-şi pun prin buzunare banii, în loc să-i dea în bugetul de stat şi dau zece în loc să dea o sută în partea cealaltă. Este vorba despre o remodelare filosofică şi conceptuală a întregii societăţi, nu doar a guvernului. Dar guvernul, cunoscând proverbul că peştele se strică de la cap, ar trebui să fie exemplul prin care toată această ţară ar trebui să se transforme.”

Europa Liberă: Ultimul lucru pe care vreau să-l constat şi veţi fi de acord cu mine, nu pot deschide acest capitol de discuţii, dar cred că este axiomatic, guvernarea mai cu seamă trebuie să aibă grijă de următorul lucru, că se uită copiii care învaţă acum. Ca într-o familie, copiii învaţă de la părinţi, nu de la ceea ce le spun, dar de la ceea ce fac. Aşa şi guvernarea trebuie să ştie. Tânăra generaţie, care acum se uită ce face guvernarea, iarăşi e ultima şansă ca să recuperăm această generaţie, să vadă că într-adevăr există şansa să construim o Republica Moldova, un stat pe care îl proclamă Constituţia şi politicienii. Dacă acum nu îi convingi, deja mulţi sunt decepţionaţi şi decepţia o trăiesc în cu totul altă parte decât Republica Moldova. Și guvernarea ar trebui şi aceasta să aibă în vedere, chiar dacă nu le arde de lucrurile acestea profunde, de filosofii, de perspective, dar ceea ce fac ei acum este super-instructiv. Despre aceasta, dacă sunteţi sau nu sunteţi de acord, vom discuta cu altă ocazie. Vă mulţumesc.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG