Linkuri accesibilitate

„Republica Moldova nu a reușit să-și creeze o identitate națională” (Valentin Ștefan/ziare.com)


Asocierea Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase cu Igor Dodon este un paradox care dă măsura unui epic eșec istoric (I. Ene-Dogioiu/ziare.com).

După tot ce s-a întâmplat și se întâmplă la Chișinău, presa de la București s-a activat brusc în segmentul de comentarii. Cam toată lumea remarcă adâncimea fără precendent a crizei. Unii cred că soluția este unirea cu România, alții (în speță Cristian Câmpeanu de la România liberă) consideră că e nevoie de stăvilirea oricât de dureroasă a corupției, dar nu numai în stânga, ci și în dreapta Prutului.

Valentin Ștefan, istoric cu masterat american în studii ruse, semnează o analiză pe site-ul ziare.com. El trece în revistă momentele în care Moldova a fost scuturată de tulburări majore în ultimii 15 ani. Concluzia este că „Republica Moldova nu a reușit să-și creeze o identitate națională (...), a pendulat între identitate naționala românească, identitate moldovenească de tip sovietic și o bizară încercare de construire a unei identități civice, o continuare a internaționalismului sovietic”.

Despre aceeași identitate „civică” scrie și Dan Nicu în secțiunea de bloguri de la Adevărul. Aici se vorbește de fapt despre ideea unei „comunități civice” care s-ar naște acum când protestele anti-guvernamentale alătură forțe până mai ieri antagonice. Este „civică” pentru că nu este „etnică”, subliniază Dan Nicu. O „națiune civică moldovenească” nu este altceva decât o „himeră”. O națiune trebuie să aibă obligatoriu și o misiune, or, consideră comentatorul de la Adevărul, nimeni n-ar putea spune „de ce trebuie ca moldoveanul de la Străşeni să trebuiască să constituie o altă naţiune decât moldoveanul de la Bârlad?”. Drept care, se încheie articolul lui Dan Nicu: „Cea mai bună şi realistă soluţie pentru rezolvarea o dată şi pentru totdeauna a problemei moldovenilor dintre Prut şi Nistru, etnici români dar şi etnii conlocuitoare, este reunificarea cu România”.

Revenind la articolul de la ziare.com, semnat de Valentin Ștefan: și aici momentul actual, de criză profundă, când Republica Moldova este o țară divizată și militar, și economic, este dublat de o fereastră promițătoare. „Moldova e mai aproape acum de România decât a fost vreodată. Dacă, în 2002, sub 3% se declarau români, acum procentul este în jur de 30%. (...) Să speram că cineva în instituțiile românești calculează cu mare responsabilitate acești pași și vede într-o situație de instabilitate, cum este acum la Chișinău, o oportunitate de apropiere”, scrie Valentin Ștefan.

Ioana Ene-Dogioiu polemizează pe același site cu cei care se miră de componența masei de protestatari din stradă. „Da, scrie Ioana Ene, asocierea Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase cu Igor Dodon este un paradox care dă măsura unui epic eșec istoric. Nu doar al Moldovei, ci și al României,
aceea care a cultivat și cocoloșit geopolitic liderii care au devalizat sau sub ochii cărora a fost devalizată această țară. Și dacă nu putem înțelege cine sunt și ce-i doare de fapt pe moldoveni, măcar să nu ne mai mirăm de ce sunt refractari la unire” (ziare.com).

XS
SM
MD
LG