Decizii ale diplomației italiene în contextul vizitei la Roma a președintelui Iranului, Hassan Rouhani, au stîrnit atît umor cît, mai ales, o adevărată polemică în presa italiană și pe rețelele de socializare. Ascunderea în spatele unor panouri speciale a unor nuduri, statui antice ale lui Venus, motivată ca o formă de respect pentru sensibilitatea iraniană nu a fost nici pe departe un gest pe gustul italienilor și nici al unor intelectuali iranieni.
„Trebuie să ne scuzăm sau să ne rușinăm de cultura noastră? Ce să spui, multă „pudoare” pentru nimic!” – se comenta astăzi în publicația italiană „ArtsLife”. Presa italiană a dezbătut pe larg ceea ce s-a petrecut cu ocazia vizitei președintelui Iranului, Hassan Rouhani, la Roma, unde în clădirea Capitoliului, pe coridoarele ce conduc spre Sala Esedra, acolo unde fusese programată conferința de presă comună cu premierul Matteo Renzi, statuile antice reprezentări ale lui Venus, au fost – s-a spus – „voalate”, în fapt ascunse, înconjurate pe cele patru laturi de panouri albe. Ceea ce făcea cotidianul Il Giornale să titreze „Așa i se închină Renzi lui Rouhani”.
Surse din delegația iraniană au confirmat pentru cotidianul Corriere della Sera că o inspecție prealabilă semnalase gazdelor că nudurile feminine ar fi fost nepotrivite pentru ochii liderului și clericului care conduce Iranul. Așa că nu au fost lăsate la vedere decît cîteva din statuile antice, capete fără bust. Vigilența însoțitorilor iranieni a lui Rouhani nu s-a mărginit la sălile Muzeului Capitoliului, ci a mers mai departe, în exterior, unde au cerut ca liderul lor să nu se exprime în fața - și să nu se facă fotografii oficiale - care să aibă în cadru statuia ecvestră a lui Marc Aureliu. Pentru ziariștii de la cotidianul „Il Messagero” problema iranienilor ar fi fost evident cea pusă de atributele de virilitate ale calului…
Marile cotidiene au pus sub semnul întrebării atitudinea diplomației italiene, semnalînd că francezii au preferat să anuleze pur și simplu banchetul prevăzut la Palatul Elysee, în loc să procedeze ca italienii care au decis să nu servească vin la masă… Prilej de a fi amintit, de asemenea, că nu este prima oară cînd ceea ce au fost numite „diferențele de gust” au dat naștere unor incidente asemănătoare. La Doha, nu de mult, o serie de statui elene, parte a unei expoziții despre istoria Jocurilor Olimpice, au fost acoperite cu chador negru. Și nu era vorba de nuduri feminine, ci de doi atleți greci, ale căror atribute genitale au stîrnit indignarea gazdelor. Atunci, confruntat cu „lipsa de respect pentru statui”, adjunctul ministrului culturii din Grecia a decis să readucă exponatele la Atena…
Dacă italienii au fost înclinați să judece mai curînd cu ironie incidentele de la Roma, intelectuali iranieni privesc situația cu îngijorare. Scriitoarea Mahsa Mehebali, autoare a unui roman tradus recent în italiană – „Nu te preocupa”, la Editura Ponte33 – declara pentru Corriere della Sera: Șfîrșitul sancțiunilor a condus la o deschidere diplomatică și economică, dar la ora actuală, foarfeca cenzurii este mai severă ca niciodată: autoritățile se simt în forță și Ministerul Culturii și al Ghidării Islamice a blocat numeroase publicații. La început nu am simțit-o fiindcă editurile au trimis la tipar o serie de titluri neutre pentru a da impresia unei oarecare liberalizări.” Există cărți, spune scriitoarea iraniană, a căror retipărire este interzisă, deși în trecut au primit autorizația de publicare.
Despre o situație similară vorbea și o altă scriitoare, Fereshte Sari – autoare a romanului „Soare la Teheran” – după spusele căreia, cu sfîrșitul sancțiunilor internaționale, diplomația și afacerile au fost reluate, în timp ce cultura suferă de pe urma arestării scriitorilor și intelectualilor independenți, care nu sînt dispuși la compromisuri și care suferă presiuni astfel ca vocea lor, acum că țara se deschide, să nu ajungă în străinătate.”