Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Trebuie să recunoaștem că există riscuri care pun în pericol existența acestui stat”


A doua zi de dezbateri în cadrul Forumului Civic de la Chișinău.

Protestatarii de la Chișinău au participat și vineri la Forumul Civic, unde s-au auzit mai multe propuneri cu privire la ce anume ar urma ei să facă în continuare. Vineri dimineață, președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a făcut publică o listă de propuneri, și i-a invitat la discuții pe liderii Platformei DA, Partidului Socialiștilor și formațiunii Partidul Nostru la discuții.

Forumul Civic şi-a reconfirmat în general opţiunea pentru alegeri anticipate ca singura modalitate de înlocuire a guvernării compromise. Iar soluţiile pentru dezamorsarea crizei propuse de președintele Parlamentului vineri dimineaţă au fost calificate drept un tertip neinspirat care să adoarmă vigilenţa protestatarilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00
Link direct

Andrei Năstase: „Dacă vrea să fie în fața presei, dacă vrea să o facă cu partenerii de dezvoltare, dacă vrea să o facă într-un cadru larg, da. Dar dacă vrea să o facă pe ascuns, noaptea, la întuneric, nu avem ce discuta.”

În cadrul schimbului spontan de păreri s-au profilat două curente de opinie. Unii au pledat pentru presiuni ascendente, perfect legale, asupra guvernării, dar din ce în ce mai sufocante cu singura finalitatea posibilă - debarcarea.

Alţii au sugerat că guvernării ar trebui să i se lase un minim loc de întors, ca să îşi probeze disponibilitatea de a accepta măsuri de redresare.

Cel de-al doilea curent este reprezentat inclusiv de Maia Sandu, care a propus Forumului o listă de revendicări pe care actuala guvernare ar fi în măsură, potrivit ei, să le pună în aplicare în maxim patru săptămîni.

Maia Sandu: „Alegerile anticipate sunt necesare. În același timp ne dorim să ajungem acolo pe cale legală și într-un mod pașnic, păstrând protestele ca un instrument de presiune asupra guvernării. Între timp trebuie să recunoaștem că există riscuri care pun în pericol existența acestui stat. Respectiv sunt necesare măsuri urgente care pot fi și trebuie să fie întreprinse de cei care sunt la guvernare.”

Printre măsurile de care vorbește Maia Sandu, se regăsește modificarea cadrului legislativ în domeniul reglementării sistemului bancar, selectarea guvernatorului Băncii Naționale în cadrul unui concurs jurizat de experți internaționali, dar și numirea unui procuror european.

În cadrul Forumului Civic i-a fost oferit cuvântul unui reprezentant notoriu al societăţii civile din România, Sorin Ioniţă. El a sugerat protestatarilor moldoveni să coordoneze cu activiştii români condiţionalităţile pe care Guvernul de la București le-ar putea pune în faţa cabinetului Filip, înainte de a acorda Republicii Moldova împrumutul promis în timpul recentei vizite la Bucureşti a premierului moldovean. În condiţiile în care bugetul este în stare critică şi executivul în martie nu va mai avea bani, condiţionalităţile formulate de potenţialul creditor ar putea fi un stimulent cât se poate de eficient.

Sorin Ioniţă: „Dați-ne niște lucruri precise, avem unele idei, dar totuși știți mai bine decât noi. Circulă texte, se lucrează la București zilele astea. Spuneți-ne cum să fie, chiar deschiderea este maximă, ca să fie și pe placul dumneavoastră, și să fie chiar în folosul țării, și să nu auzim pe urmă că a impus cineva ceva din afară. Însă bani fără condiții nu vor fi, iar de bani, după cum știți, va fi nevoie în luna martie.”

Andrei Năstase s-a arătat înţelegător cu părtaşii unor revendicări tactice, dar nu a exclus calea cea mai dură în cazul încăpăţânării actualei guvernări.

Andrei Năstase (centru)
Andrei Năstase (centru)

Andrei Năstase: „Trebuie să venim cu niște revendicări foarte și foarte clare, pe care să le sintetizăm aici. Dacă ele nu se realizează într-o perioadă de o săptămână, două, trei... nu știu vom decide, să mergem pe a doua cale, mai dură, mai drastică...pașnică, civilizată, democratică, dar care să pună presiune pe această guvernare pentru că nu ne putem permite să ne batjocorească în continuare așa cum a făcut-o.”

Această poziție a fost sprijinită și de liderul socialiștilor, Igor Dodon.

Igor Dodon: „Eu cred că săptămâna viitoare, cel mai probabil, o să discutăm și cu organizatorii de proteste, ar fi bine să organizăm anumite proteste punctate la anumite instituții. O să luăm decizia și o să vă spunem când și cum propunem aceste proteste.”

Renato Usatîi, liderul formațiunii Partidul Nostru a declarat că, deși optează în continuare pentru organizarea protestelor ca formă de presiune asupra autoritățilro, se va supune deciziei comune a Forumului.

Renato Usatîi (centru)
Renato Usatîi (centru)

Renato Usatîi: „Eu cer mobilizarea tuturor cetățenilor din Republica Moldova. Să fie toți gata să vină la Chișinău. Astăzi avem o unică soluție legală de a ajunge în alegeri anticipate. Există așa ceva ca moțiune de cenzură Guvernului Filip. Și când se va pune la vot această moțiune de cenzură, să venim cu toții la Parlament. Vreau să menționez că așa cum va fi decizia forumului civic, așa vom merge și noi.”

Potrivit organizatorilor, toate propunerile făcute vinerii de către participanți vor fi adunate într-un document care va fi făcut public marți, 2 februarie.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG