Linkuri accesibilitate

Liderii protestelor de la Chișinău au refuzat invitația de a dialoga cu puterea


Andrian Candu a fost invitat în schimb să ia cuvântul la Forumul Civic de vineri.

Joi seara a expirat termenul limită acordat de protestatari guvernanților ca să-și dea demisia pentru a evita noi demonstrații în masă la Chișinău, și ceea ce liderii protestelor au numit acțiuni de nesupunere civică. Președintele legislativului moldovean Andrian Candu - care a spus mereu că nu va demisiona nimeni și nici alegeri anticipate nu vor avea loc - i-a invitat pe dliderii protestelorla o nouă rundă de convorbiri vineri dimineața. Ce planuri au protestatarii?

Liderii protestelor au respins invitaţia speakerului democrat şi i-au răspuns în schimb cu o contra-invitaţie: dacă tot a încălcat termenul limită pentru formularea unui răspuns, să vină cu el la forumul civic, i-au transmis lui Andrian Candu cei trei joi, la un sfert de oră după expirarea ultimatumului avansat la protestul de duminică.

Am luat decizia împreună cu colegii ca, având în vedere că am convocat pentru mâine forumul civic, Andrian Candu să fie invitat la acest forum ca să prezinte acolo soluţiile autorităţilor,” a anunţat Andrei Năstase.

„Dacă guvernarea are ceva de spus, putea s-o spună până astăzi. Nu vom merge la în tâlnirea de la 9. Dacă vrea, să vină Candu la forum. Imediat după ce va fi luată decizia acestui forum civic, vă vom informa ce facem mai departe. Cred că acţiunile vor fi destul de clare şi consistente. Noi nu vom ceda,” a adăugat liderul socialiştilor, Igor Dodon.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

„Ne-a spus că ar fi probleme cu securitatea. I-o asigurăm noi. Să vină la 10 la forum. Consultările la Nobil şi GBC putea să le facă până acum. Vreau să mulţumesc tuturor cetăţenilor care au protestat în ultimele luni. Să fie clar: mergem până la urmă. Am un apel: pregătiţi flori. Pentru ce, o să vă spunem mâine,” a spus şi primarul municipiului Bălţi, liderul Partidului Nostru, Renato Usatâi.

Refuzul celor trei de a merge să discute cu autorităţile pe terenul lor a fost formulat la o zi după ce premierul Pavel Filip a respins, întrun interviu, revendicarea acestora de a organiza alegeri anticipate.

„Este tocmai ceea ce trebuie să evităm cu orice preţ”, a spus premierul, invocând problemele sociale ce ar putea urma unei astfel de evoluţii.

Pe de altă parte, cei trei lideri politici din fruntea protestelor cred că în spatele refuzului autorităţilor de a trata cu protestarii ar sta decizia democratului Vlad Plahotniuc (pe care îl acuză că şi-a subordonat toate instituţiile statului) de a nu ceda în faţa protestelor, ba chiar, spun ei, de a le răspunde cu o ripostă mai serioasă săptămânile viitoare.

Reuniunea la care cei trei l-au invitat pe Andrian Candu ca să facă publice propunerile autorităţilor este numită de ei Forumul Civic şi e convocată a doua oară de la reizbucnirea protestelor, prima având loc pe 20 ianuarie, cu câteva ore înaintea votului de învestire a guvernului Pavel Filip.

Previous Next

XS
SM
MD
LG