Președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu a spus vineri seara că majoritatea parlamentară nu acceptă cererea de organizare a anticipatelor, dar este gata să poarte astăzi noi convorbiri cu liderii protestatarilor. Liderii protestatarilor antiguvernamentali spun că nu vor merge astăzi la vreo discuție cu spicherul parlamentului în chestiunea organizării alegerilor anticipate, dar sunt gata să delege la asemenea convorbiri reprezentanți ai proaspăt înființatului Consiliu al Salvării Naționale. Un lider al Platformei „DA”, Valentin Dolganiuc, a declarat Europei Libere că protestatarii nu au primit deocamdată vreo invitație oficiala din partea lui Candu.
Contactaţi în după-amiaza zilei, liderii protestelor antiguvernamentale au repetat ceea ce ne-au spus şi dimineaţă: că nu au privit vreo invitaţie. Şi responsabili din cadrul serviciului de presă a parlamentului ne-au spus că nu există deocamdată vreo informaţie despre programarea unor eventuale discuţii cu protestatarii. Se întâmplă la o zi după ce un protest antiguvernamental, al patrulea în acea săptămână, adunase din nou câteva zeci de mii de manifestanţi în Chişinău. Andrei Năstase, liderul platformei DA, crede că de fapt autorităţile, în general, şi Andrian Candu, în particular, nici nu au de gând să iniţieze un dialog cu protestatarii:
„Ei mimează această disponibilitate pentru dialog pentru cele 80 la sută din populaţie care au acces doar la televiziunile lui Plahotniuc (Vlad Plahotniuc, vice-preşedintele PD), ca aceşti oameni să ne creadă nebuni. Deci, ei mimează, ei nu au soluţie, dar nici nu vor să meargă la anticipate, singura soluţie democratică pe care o vedem noi în actualele condiţii. E vorba de zeci de mii de oameni care nu mai pot suporta. De partea cealaltă, nici o reacţie.”
După prima şi deocamdată singura comunicare directă cu liderii politici din fruntea protestelor, care avusese loc săptămâna trecută departe de ochii presei, speakerul democrat vorbise despre lipsa unor premise legale pentru declanşarea anticipatelor - principala revendicare a acestora - iar lucrurile par să fi rămas blocate în acest punct.
Cu doar zece zile în urmă, când preşedintele Nicolae Timofti s-a opus de două ori promovării în fruntea executivului a celui considerat a fi singurul oligarh care controlează toate instituţiile de stat, democratul Vlad Plahotniuc, protestatarii păreau să aibă de partea lor întreaga opinie publică. Astăzi, însă, când, formal, Republica Moldova are un guvern învestit, condus de un apropiat al acestuia, Pavel Filip, organizatorii acestor proteste au de înfruntat tot mai multe critici, majoritatea bazându-se pe ideea că a cere anticipate astăzi ar însemnă a dori prăbuşirea economică şi financiară a statului. Mai ales, aceste critici s-au înăsprit după ce liderii politici ai protestelor, pro-ruşii Igor Dodon şi Renato Usatîi, şi pro-europeanul Andrei Năstase şi-au dat mâna şi au creat un front comun în protestele antiguvernamentale. La protestul de duminică, aceştia au creat şi un consiliu comun, numit al Salvării Naţionale, pe care din nou s-au focalizat criticile celor ce cred că ar fi vorba despre o scenaristică rusească, de genul celei aplicate de Kremlin în estul Ucrainei.
Iată cum răspunde, însă, Andrei Năstase:
„Aşa gen de sperietori sunt inventate de aşa zisa noastră elită. Iar elitele adevărate au fost ieri în scena din faţa protestatarilor. Dl Nantoi, Dl Barbăroşie - oameni de o mare calitate. Nu trebuie să sperie pe nimeni acest Consiliu. Ţara este în pericol şi ea trebuie să fie salvată de la o dictatură pe nume Plahotniuc. Plahotniuc nu este cu nimic mai bun ca Ianucoivici. Vrem să prevenim ceea ce nu s-a putut preveni de exemplu în Ucraina, înainte ca să se producă lucrurile proaste. Noi toţi avem intenţii nobile – să scoatem ţara din mizerie şi s-o punem pe făgaşul normalităţii. Ruşii s-au aliat cu americanii ca să combată terrorismul? De ce noi nu am putea să oprim dictatura împreună cu ruşii. Când eram singur, eram criticat că-s singur. Da că nu venea Maia Sandu, eram criticaţi. Dacă a venit, din nou suntem criticaţi. Nu venea Leancă, eram criticaţi. A venit Nantoi, din nou suntem criticaţi. Să terminăm odată cu prostiile. Noi vrem să ajungem la alegeri anticipate. Şi chiar am o anumită siguranţă că dacă se vor produce, tot vectorul european va rămâne.”
Observatorii politici notează, pe de altă parte, că, aşa cum un mecanism sută la sută constituțional de a provoca acum alegeri anticipate nu ar exista, un pas bun spre deblocarea raporturilor dintre autorităţi şi protestatari ar fi de exemplu declanşarea reformei procuraturii. Un comunicat difuzat de serviciul de presă al legislativului anunţa, însă astăzi, că Parlamentul se va convoca într-o primă şedinţă ordinară, de început de sesiune, abia pe 1 februarie. Ultimatumul înaintat însă duminică de protestatari autorităţilor ar expira în schimb pe 28 ianuarie, după care aceştia ameninţă cu noi acţiuni, inclusiv de nesupunere civică. O cerere a socialiştilor pentru o şedinţă extraordinară a deputaţilor, în această zi, nu a acumulat deocamdată numărul suficient de semnături pentru a fi luată în calcul de structurile de conducere a legislativului.