Linkuri accesibilitate

„Nu cred în guvernul Filip, fiindcă este sub Plahotniuc”


Opinii ale participanților la protestele organizate în comun de Platforma Civică DA, Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru.

Simpatizanții Platformei civice „DA”, ai Fracțiunii Partidul Nostru și ai socialiștilor și-au continuat protestele din centrul capitalei, cerând anularea votului pentru guvernul Filip și declanșarea alegerilor anticipate. Mulțimea a mers în marș de protest la sediul Televiziunii Publice, unde liderii protestatarilor au cerut timp de antenă pentru evenimentele din centrul capitalei, la Ministerul Apărării, unde au cerut un ministru militar, dar și la Penitenciarul nr. 13, unde au revendicat eliberarea deținuților politici.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct

Acțiunea de protest a demarat cu un apel la unitate lansat de liderii mișcării protestatare - reprezentanții Platformei Civice „DA”, socialistul Igor Dodon și liderul Fracțiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi. Aceștia au îndemnat mulțimea să se îndepărteze deocamdată de viziunile politice pe care le împărtășesc astfel încât, cot la cot, să ajungă la obiectivul țintit- alegeri parlamentare anticipate.

Unele persoane participă cu regularitate la proteste, încă din luna septembrie, alții spun că s-au alăturat recent mulțimii, indignați fiind de felul în care a fost nominalizat și apoi votat premierul Pavel Filip. Originar din Telenești, Vasile Ciobanu este încrezător în presiunea străzii, aceasta fiind în opinia sa și unica modalitate prin care oamenii își pot face dreptate:

„Altă ieșire la noi nu este acum, decât de a protesta, de a avea dârzenia, curajul și unitatea noastră națională. Dacă vom lăsa totul baltă, atunci clasa asta coruptă, țara asta captivă, ea va deveni o dictatură și libertate nu va mai fi. Lupta noastră este până la sfârșit, până la capăt. Nu o să cedăm niciodată.”

Protestatarii la Teleradio-Moldova
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00

Europa Liberă: Sunt oameni care sunt gata să dea o șansă noului guvern, să vadă ce o să se întâmple, o să se apuce de reforme sau nu.

„Șase ani de zile ne-au furat. Poporul le-a dat o șansă încă în 2014, la 30 noiembrie, a fost ultima șansă pentru partidele pro europene.”

„Oamenii cer alegeri anticipate, trebuie să obținem acest lucru și să-i alegem pe cei pe care îi vrea poporul. Cei care au luat astăzi puterea își promovează propriile interese. Ei s-au ascuns de popor, au votat guvernul, nu putem accepta așa ceva. Trebuie să rămânem pe poziții și să protestăm până la victorie.”

În fața microfonului, fiecare din interlocutorii mei încerca să găsească cât mai multe argumente în favoarea unui scrutin parlamentar:

„Acum ei ne promit munți de aur, dar firește că nimic nu se va întâmpla, de asta și cerem alegeri anticipate. Vedeți ce guvernare avem noi, iese că cine are puterea, acela are dreptate. Ei practic nu reacționează la mesajele noastre, nu vin să discute cu oamenii. Bine că suntem mulți și mergem împreună să cerem ce vrem. Suntem din partea a trei partide diferite, dar într-adevăr noi avem aceleași revendicări și aceeași opinie despre cum putem face viața mai bună.”

O nouă zi de proteste la Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00

„La dubală, toți la dubală tâlharii. Venim de la Drochia, buneii noștri au luptat pentru pământul acesta moldovenesc.”

„Dorim alegeri anticipate, dorim o viață decentă, toți tinerii nu au de lucru și sunt plecați peste hotare.”

Europa Liberă: Guvernul Filip și-a început activitatea.

„Nu cred în guvernul Filip, fiindcă este sub Plahotniuc. Eu am lucrat 38 de ani la Moldtelecom și la ce am ajuns? Noi toți suntem cetățenii acestei țări, nu contează de la care partid. Noi suntem locuitorii Moldovei, trebuie să fim toți împreună, să ne susținem unul pe altul.”

Coloana de manifestanți a făcut un popas în fața Ministerului Justiției, în semn de protest împotriva „tergiversării procedurii de înregistrare a Partidului Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”. La întoarcere în Piața Marii Adunări Naționale, liderii protestatarilor au lansat un apel de aderare la mișcarea protestatară și pentru simpatizanții altor partide, precum și pentru organizații ale societății civile. Ei au anunțat că un nou protest de amploare va fi organizat duminică.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG