Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Acest protest nu este pentru a sprijini un partid sau altul”


Maia Sandu
Maia Sandu

În dialog cu liderul PAS și fostul ministru al educației despre mișcarea de protest după învestirea unui nou guvern.

Europa Liberă: Doamnă Maia Sandu, astăzi v-ați alăturat coloanei de protestatari, dar foarte elegant ați refuzat să veniți în fața coloanei, ați răspuns că la fel de onorabil este orice loc. Cum să tălmăcim și dacă să tălmăcim acest gest?

Maia Sandu: „Nu cred că trebuie tălmăcit acest gest. Eu întotdeauna am spus că sunt solidară cu oamenii care au curajul să vină și să spună celor de la guvernare că nu este corect să se guverneze în acest mod, că poporul nu sprijină modul în care această țară este guvernată, că cetățenii își doresc o guvernare corectă. Și cred că este corect, așa cum simt ceilalți oameni, să merg și eu alături de ei și să îmi exprim protestul.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:14 0:00
Link direct

Europa Liberă: Există în interiorul protestatarilor o competiție cine e mai important?

Maia Sandu: „Nu știu. Și cred că trebuie să încercăm să evităm situațiile în care un partid sau altul să folosească protestele în favoarea lor, pentru că acest protest nu este pentru a sprijini un partid sau altul sau o forță politică. Este un protest împotriva modului în care țara este guvernată, împotriva corupției și împotriva tentativei de deturnare a democrației. Și acestea trebuie să rămână obiectivele în continuare. Eu am spus-o cu alte ocazii că este important ca în fruntea acestui protest să fie societatea civilă, oameni care nu neapărat vin din politic. ”

Europa Liberă: Dar în exterior, presa, e adevărat, acreditează imaginea că protestul este împotriva unui guvern pro-european. Lor le scapă, eventual intenţionat, nişte nuanţe. Încercaţi cumva să luptaţi cu asemenea percepţii, să le corectaţi?

Maia Sandu: „Inclusiv vizita mea în Statele Unite ale Americii a avut ca scop şi transmiterea unor mesaje sau a poziţiei noastre, a echipei noastre, că la Chişinău nu se duce lupta între pro-europeni şi anti-europeni, la Chişinău se duce lupta cu cei corupţi, care se numesc pro-europeni. Şi trebuie toată lumea să înţeleagă aceste nuanţe, pentru că nu putem să renunţăm la democraţie în favoarea acestei stabilităţi pe termen scurt, stabilitate care ne va costa democraţia în primul rând, dar şi stabilitatea pe termen lung.”

Europa Liberă: De la Bucureşti şi de la Washington ar fi venit deja nişte semnale că totuşi contează mai mult stabilitatea. Apare senzaţia aceasta că guvernul, chiar aşa cum este, e mai acceptabil decât un protest nonstop. Dumneavoastră aveţi aceeaşi senzaţie?

Maia Sandu: „Eu cred că şi cei de la Washington, şi cei de la Bucureşti vor să vadă ce poate să facă acest guvern, înainte ca să-l sprijine. Şi sunt sigură că vor veni cu condiţii foarte serioase, condiţii care să rezolve problemele majore ale ţării, cele care ţin de lupta cu corupţia şi prevenirea fraudelor pe viitor. Şi eu sunt sigură că sprijinul lor va veni doar dacă această guvernare va întreprinde paşi concreţi. Eu personal nu cred că această guvernare este capabilă să rezolve aceste probleme, dar aceasta deja nu este decizia mea.”

Europa Liberă: Chiar dacă acolo, în interiorul guvernului, sunt nişte oameni care v-au fost colegi, mă refer, de exemplu, la Monica Babuc sau la altcineva?

Maia Sandu: „Da, dar problemele cele mai serioase cu care se confruntă ţara acum nu ţin de managementul culturii, cu tot respectul pentru acest segment. Altele sunt priorităţile imediate ale acestei ţări şi pe aceste dimensiuni Parlamentul actual nu a demonstrat angajament pentru reforme niciun pic în trecut şi nu văd cum s-ar schimba situaţia acum. Mai ales după ce am văzut care au fost metodele folosite, atunci când s-a votat guvernul, atunci când s-a format această coaliţie majoritară, foarte departe aceste metode de metodele democratice caracteristice unei lumi civilizate.”

Europa Liberă: Domnul Filip dă asigurări că le-a interzis miniştrilor să mai aibă apartenenţă politică şi a promis în faţa lor că deciziile vor fi luate în executiv şi nu în afara lui, nu în centrele de comandă. Nu credeţi?

Maia Sandu: „Nu cred. Nu cred că aceasta este suficient. Am vrea să vedem în realitate calitatea deciziilor şi modul în care vor fi implementate. Aceasta va fi dovada cea mai bună, dar, cum spuneam, eu nu cred că îşi va schimba modul de guvernare. Pentru că chiar şi la învestire s-a procedat aşa cum se procedează de obicei, deci, nu s-a demonstrat un alt nivel de cultură politică şi nu s-a demonstrat mai mult respect faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Faptul că aceşti oameni nu au avut curajul să vină şi să discute cu alegătorii, i-au ignorat, i-au minţit şi au făcut învestirea la o bucată de noapte, departe de ochii lumii, vine în contradicţie cu ceea ce declară noul prim-ministru.”

XS
SM
MD
LG