Linkuri accesibilitate

Anne Brasseur: „Democrația se construiește greu și se distruge ușor...”


Anne Brasseur

În direct de la Strasbourg cu președinta, pînă astăzi, a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Politiciana luxemburgheză Anne Brasseur, până astăzi președinta APCE, face un apel la calm și dialog către părțile implicate în disensiunile de la Chișinău. Ea reamintește că APCE și Consiliul Europei nu susțin un guvern sau altul, un nume de premier sau un altul, ci respectul legii și al democrației. APCE se află săptămâna aceasta la Strasbourg în sesiune plenară. Astăzi, Adunarea și-a ales noul președinte pentru următorii doi ani, în persoana politicianului spaniol de centru-dreapta Pedro Agramunt. Pe agenda sesiunii se află teme precum criza migranților și amenințările teroriste, dar și un raport care analizează hărțuirea organizațiilor neguvernamentale și a apărătorilor drepturilor omului în unele state membre, cu o atenție specială asupra situației din Federația Rusă și Azerbaidjan.

Europa Liberă: Doamnă Brasseur, mii de moldoveni au demonstrat încă o dată duminică cerând demisia guvernului proaspăt instalat și organizarea alegerilor anticipate. Ar fi aceasta o soluție pentru o țară ca Moldova?

Anne Brasseur: „Nu este sarcina mea să dau un răspuns la o astfel de întrebare. Ceea ce pot eu să fac, este să le cer public celor două părți, demonstranților și autorităților, să revină la calm. Violența nu este un răspuns pentru nimic. Nu rezolvă nimic. Trebuie să revenim la calm, să ne ghidăm doar după principiile democratice. Dialogul este singurul instrument care poate conduce la o soluție. Protestatarii trebuie să accepte dialogul, să nu distrugă lucruri, obiecte, dar nici democrația. Democrația se construiește greu și se distruge ușor. Autorităților de la Chișinău le cer să răspundă cu măsură demonstrațiilor din stradă, să nu reacționeze disproporționat. Aceasta este chemarea mea către ambele părți.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct

Europa Liberă: Noul premier, Pavel Filip, este perceput ca o persoană apropiată, ba chiar aflată sub controlul dlui Vlad Plahotniuc. Câtă vreme acesta este motivul care scoate oamenii în stradă, faptul că nu mai vor ca țara să fie condusă de politicieni controversați, de ce UE și Statele Unite susțin acesti politicieni? Și Consiliul Europei și APCE îi susțin?

Anne Brasseur: „Nu este treaba APCE să susținem să nu susținem un guvern sau altul. Guvernele se schimbă, noi suntem interesați de domnia legii, de aplicarea reglementărilor internaționale, de respectarea Constituției țării. Cetățenii sunt cei în măsură să își aleagă conducătorii. Noi lucrăm cu cei aleși de cetățeni și veghem ca reglementările internaționale privind democrația și statul de drept să fie respectate.”

Anne Brasseur: „Democrația se construiește greu și se distruge ușor...”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00

XS
SM
MD
LG