Linkuri accesibilitate

Turcia acuză Moscova că a violat din nou spațiul aerian turcesc


©Shutterstock
©Shutterstock

Kremlinul respinge acuzația și spune că e pură propagandă a autorităților turce.

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a avertizat Moscova că ar putea să suporte consecinţe dacă avioanele sale vor continua să violeze spaţiul aerian turc.

Ankara a anunţat că un avion rusesc a intrat vineri in spatiul aerian al Turciei în ciuda avertismentelor facute atit în limba rusa cit si în limba engleza de anu face asta.

„Vedem aceste evoluții ca pe o încercare a Rusiei de a escalada criza in regiune”, a spus Erdogan inainte de a pleca intr-un turneu in America latină.

În replică, purtatprul de cuvînt al ministerului apărarii de la Moscova generalul Igor Konaşenkov a spus că nu a avut loc un astfel de incident şi că declaraţiile Ankarei sunt „pură propagandă”.

Recep Tayyip Erdogan a spus că vrea să se întîlnească cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a discuta discuta chestiunea, dar nu a primit nici un răspuns de la Moscova.

„aceste acţiuni lipsite de responsabilitate nu ajuta nici Federaţia Rusa, nici relatiile dintre NATO si Rusia si nici pacea regională sau globală” a mai afirmat șeful statului turc Erdogan.

Ministerul turc de externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Ankara pentru a condamna ferm acest incident şi pentru a cere Rusiei sa nu mai violeze spaţiul aerian turc, care este si spaţiu aerian al Alianţei Nord Atlantice. Diplomatia turca a spus că actiunile Rusiei sînt iresponsabile.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a cerut si el Rusiei să respecte spaţiul aerian al Alianţei. „Incidentele similare au aratat cit de periculos e un astfel de comportamente”, se spune intr-o declaratie oficială NATO.

In noiembrie 2015, armata turcă a dobirit un avion militar rus la granita sa cu Siria, acuzind Moscova ca a intrat ilegal in spaţiul sau aerian pentru 17 secunde, in ciuda avertismentelor repetate de a nu face asta.

Rusia a insistat la data aceea că avionul nu ar fi fost în spaţiul aerian turcesc. Pilotul si un soldat rus au fost uciși ca urmare a acestui incident.

Moscova a trimis atunci imediat sisteme de rachete in Siria şi a impus sancţiuni economice Turciei.

Sâmbătă, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anuntat ca Alianta a decis în decembrie întărirea prezenţei aviatiei aliate in spaţiul turcesc pentru intarirea aviatiei turce.

Stoltenberg a precizat de asemenea că întarirea prezentei aviatiei NATO în regiune nu are legatură cu incidentul de vineri.

XS
SM
MD
LG