Linkuri accesibilitate

Vicky Ford: „Dacă negocierile nu vor fi încununate cu succes, britanicii vor alege să părăsească UE”


Președinta Comisiei pentru Piața Internă din PE, despre negocierile care au loc între Londra și Bruxelles pentru rămânerea Marii Britanii în UE, într-un dialog cu corespondenta Europei Libere la Strasbourg.

Publicația „Times” anunța zilele trecute rezultatele unui sondaj de opinie pe marginea referendumului la care britanicii vor fi chemați să spună dacă doresc sau nu un Brexit, altfel spus, ieșirea (sau nu) a țării lor din Uniunea Europeană. Datele arătau că, în ciuda recentelor concesii promise de Bruxelles Londrei (suspendarea timp de patru ani a ajutoarelor sociale oferite lucrătorilor migranți) tabăra celor care vor ca Marea Britanie să părăsească UE este mai mare cu 9% față de cea care susține menținerea statutului de membru. Oricum, atrage atenția Vicky Ford, președinta Comisiei pentru Piața Internă din Parlamentul European și unul dintre politicienii britanici implicați în aceste negocieri, chiar și cei din tabăra „DA”, nu doresc conservarea actualei stări de lucruri, ci renegocierea mai multor capitole ale Acordului de aderare a Marii Britanii la Uniunea Europeană, care să confere Londrei mai multă independență față de Bruxelles.

Europa Liberă: Doamnă Ford, voi începe discuția noastră evocând o declarație recentă a premierului britanic David Cameron: „Sper că vor spune că doresc să rămână (n.a. în UE)”. Ce l-a determinat pe dl Cameron să își modifice politica vizavi de ieșirea Marii Britanii din UE, câtă vreme chiar el a fost cel care a propus, în 2013, acest referendum?”

Vicky Ford
Vicky Ford

Vicky Ford: „Domnul Cameron a fost mereu foarte clar: starea de lucruri din UE nu este pe placul Marii Britanii. De aceea nu doar că avem nevoie de un referendum, dar avem nevoie și de o renegociere, și reforme. Așadar, renegociere, reforme și apoi un referendum. Aceasta este ordinea. Problema o reprezintă diferențele dintre țările din cadrul Eurozonei și cele din afara acesteia. Marea Britanie nu este în Eurozonă, iar dacă ceilalți membri ai UE vor să adâncească integrarea europeană, nu ne pot obliga și pe noi să o facem. Dl Cameron a prezentat câteva principii foarte clare despre relațiile cu Eurozona, precum și câteva idei cu privire la creșterea competitivității piaței comune, creșterii productivității, a locurilor de muncă, abordarea chestiunii migrației.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:48 0:00
Link direct

Europa Liberă: Va fi organizat referendumul anul acesta sau la anul?

Vicky Ford: „Depinde când se finalizează negocierile. Dar pot spune că sunt încântată să aud vești bune de la multe state membre, și cred că acum vocea Marii Britanii este ascultată mai cu atenție, căci dacă negocierile nu vor fi încununate cu succes, britanicii vor alege să părăsească UE.”

În direct de la Strasbourg: cu europarlamentara Vicky Ford
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

Europa Liberă: Scoțienii vor să se desprindă de Marea Britanie, dar nu de UE. Cum explicați asta?

Vicky Ford: „Scoțienii tocmai ce au avut un referendum și au votat să rămână în Marea Britanie.”

Europa Liberă: Dar există o mișcare activă care luptă pentru separare…

Vicky Ford: „Există. Dar referendumul din Scoția a avut loc nu mai departe de anul trecut. Iar acest referendum a arătat că scoțienii doresc să rămână în cadrul Marii Britanii.”

Europa Liberă: Există politicieni, mai ales din țările din sudul sau estul UE, care văd și o parte bună a unei ieșiri a Marii Britanii din UE. Britanicii, spun aceștia, au fost întotdeauna împotriva adâncirii integrării europene, iar acest lucru împiedică Uniunea Europeană să devină un jucător mai important pe scena internațională.

Vicky Ford: „Marea Britanie este un membru pozitiv al Pieței Comune. Marea Britanie rămâne una dintre forțele conducătoare ale Pieței Unice și este dornică să contribuie la creșterea competitivității acesteia, ca și a economiei europene în general. Iar acest lucru ne va ajuta pe toți să profităm de piața de 500 de milioane de consumatori din 28 de țări. Din câte înțeleg, colegii mei au luat act de faptul că noi susținem și vrem să contribuim la creșterea economică a UE, că vrem să rămânem în Piața Unică, dar că nu ne vom alătura niciodată Eurozonei. De aceea e nevoie să continuăm negocierile: pentru a stabili o serie de termeni clari pentru rămânerea Marii Britanii în UE. ”

Europa Liberă: Dar ce fel de Uniune Europeană vom avea, doamnă Ford, dacă toate țările își vor renegocia acordurile încheiate cu UE?

Vicky Ford: „Există o serie de diferențe foarte clare între statele membre UE. De la Tratatul de la Maastricht, Marea Britanie a avut mai multe etape de negocieri, si-a renegociat participarea la UE, încă de pe vremea când eu eram studentă. Încă de atunci am spus că vom ramâne pe Piața Unică, dar nu ne vom alătura Eurozonei. Dacă se dorește ca Marea Britanie să rămână în UE, atunci trebuie să se renegocieze cu noi.”

Europa Liberă: Un think tank german a avertizat ca ieșirea Marii Britanie din UE va afecta cel mai mult economia britanică, și nu economia europeană. Sunt britanicii îngrijorați de acest lucru?

Vicky Ford: „Desigur că este un motiv de îngrijorare pentru noi. Acesta este și motivul pentru care dorim să purtăm negocieri. Daca ar fi așa de simplu de spus că rămânem sau plecăm, sau că acceptăm aceiași termeni ca și până acum, nu am fi în acest blocaj. Nici una dintre soluții nu este simplă, de aceea avem nevoie de negocieri. Nu suntem departe de atingerea unui compromis și facem eforturi ca aceste negocierii să fie de succes. Dacă vom reuși, sunt convinsă că britanicii vor dori sa rămână în UE.”

XS
SM
MD
LG