Igor Boţan: „România, în mod firesc, este responsabilă pentru securitatea la hotarele Uniunii Europene şi ale NATO. România, în situaţia în care la hotarele sale eşuează un stat cum este Republica Moldova, şi deţine expertiză asupra problemelor din Republica Moldova, este îndreptăţită să aibă şi un punct de vedere pe care să-l promoveze atât în regiune, cât şi în capitale, la Bruxelles şi la Washington.”
Europa Liberă: Pe cont propriu sau cu mandatul Uniunii Europene?
Igor Boţan: „România nu poate acţiona pe cont propriu, deşi există dimensiunea, să-i zicem, naţională, dimensiunea istorică, de suflet, cum o numea Traian Băsescu. Şi această dimensiune este acum în desfăşurare. În rest, România este o ţară care este responsabilă, ţară care este în ascensiune economică şi a cărei imagine se îmbunătăţeşte atât în cadrul Uniunii Europene, dar mai ales România a devenit un partener foarte important pentru Statele Unite ale Americii. Există o altă faţetă a problemei legată de aspiraţia multora de aici, din Republica Moldova, aproximativ 20%, şi un segment foarte larg din România care vorbeşte despre o eventuală unificare a ţărilor noastre.”
Europa Liberă: Unii spun că ar fi chiar o treime din populaţie. Dar în ce măsură România şi mai cu seamă plătitorul de impozite ar fi gata să sprijine un zis Plan Marshall pentru Republica Moldova? Repet, pentru populaţia Republicii Moldova şi nu neapărat pentru guvernarea de astăzi.
Igor Boţan: „Aici există câteva probleme. Aţi menţionat cifra de aproximativ o treime din cetăţenii Republicii Moldova care ar susţine ideea unirii.”
Europa Liberă: Mă rog, există şi asemenea estimări.
Igor Boţan: „Eu aș invoca alte cifre. Cel mai înalt grad de sentimente pro-româneşti în Republica Moldova le-am avut în 1990, atunci când o treime din Parlamentul Republicii Moldova a fost constituit de către membrii Frontului Popular. De atunci numărul susţinătorilor ideii româneşti, dacă judecăm implicit după rezultatele alegerilor, a fost de 20%. Actualmente vedem în sondaje 20%. Dar e o cifră care trebuie luată în consideraţie.”
Europa Liberă: Care niciodată nu stă pe loc.
Igor Boţan: „Da. Aceşti unionişti se reproduc în familii, există moldovenişti, există…”
Europa Liberă: Tocmai, până la proba contrarie operăm cu presupuse cote.
Igor Boţan: „Acum partea a doua a întrebării dumneavoastră, despre existenţa unui plan. Un astfel de plan nu există şi nici nu a existat. Există doi experţi români care cunosc foarte bine realităţile moldoveneşti – Dan Dungaciu şi Iulian Chifu – care spun foarte clar că nu există şi nu a existat un plan oficial al României în vederea realizării idealului unirii.”
Europa Liberă: Dar preocuparea deja apare.
Igor Boţan: „Dar apare în mediul academic, apare în mediul aşa-zişilor vizionari. Planul „Go for Moldova” lansat de Fundaţia universitară la Marea Neagră doar vine cu un plan în care subliniază că până acum autorităţile româneşti au manifestat un fel de bovarism faţă de Republica Moldova.”
Europa Liberă: Deci, răspunsul dumneavoastră este că deocamdată nu este pregătită România ca să sprijine un asemenea Plan Marshall?
Igor Boţan: „Evident că nu este pregătită. Şi proiectul de ţară al lui Traian Băsescu din noiembrie 2007, anulat în martie 2014, ne spune că nu există un astfel de proiect. Iar primii paşi consistenţi, sper, sunt cei din proiectul „Go for Moldova”, care abia propun guvernului României să stabilească o agenţie de dezvoltare internaţională, să creeze un fond, să atragă în acest fond resurse. Deci, sunt lucrurile mult prea departe pentru a fi un plan serios.”
Europa Liberă: Să revenim la România ca interfaţă. Totuşi, Uniunea Europeană ce poziţie are acum? Ce putem citi printre rânduri? Ce atitudine are Uniunea Europeană faţă de guvernarea de astăzi, care promite marea şi sarea?
Igor Boţan: „Aşa cum spuneam, atitudinea Uniunii Europene este oarecum megieşă, dacă pot spune aşa, congruentă cu cea a României. Uniunea Europeană şi România vor la hotare stabilitate şi vor implementarea reformelor, şi implementarea prevederilor Acordului de Asociere.”
Europa Liberă: Unii spuneau că Uniunea Europeană este la limita de a-şi lua de o grijă.
Igor Boţan: „Nu este adevărat. Uniunea Europeană, când şi-a lansat politica de vecinătate şi Parteneriatul Estic, a pornit de la considerente de securitate. Problema de securitate pentru Uniunea Europeană rămâne în permanenţă pe agendă.”
Europa Liberă: Ce ziceţi de ipoteza tot mai vehiculată în presă, mai ales în presa de expresie rusă, că Occidentul ar fi dat undă verde pentru unirea Republicii Moldova cu România în anul 2018, ca un remediu pentru o posibilă asimilare răsăriteană a Republicii Moldova?
Igor Boţan: „Nu cred în astfel de proiecte. Mai mult decât atât, ştiu de unde izvorăsc astfel de opţiuni. Chiar experţi din Federaţia Rusă au venit cu sugestii subtile ca România să revendice unificarea cu Republica Moldova, astfel încât să justifice anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă şi să creeze în această zonă un fel de echilibru pentru ceea ce a comis Federaţia Rusă. Cum se vede, nu există niciun fel de plan susţinut de americani ş.a.m.d., pentru că noi ştim cum…”
Europa Liberă: De ce ruşii atunci pedalează?
Igor Boţan: „Am explicat de ce.”
Europa Liberă: Crimeea...
Igor Boţan: „Da. Vor să justifice că ceea ce s-a întâmplat în Crimeea se poate întâmpla şi în altă parte.”
Europa Liberă: Aceasta însemnând că se poate înteţi antiunionismul rusesc?
Igor Boţan: „Pe de o parte, ar dori ca aici să fie situaţia destabilizată, să existe aceste discuţii despre unionism.”
Europa Liberă: Adică gaz pe foc.
Igor Boţan: „Da. Şi partea de revers a medaliei – să existe formaţiuni care să...”
Europa Liberă: ...lupte cu înverşunare.
Igor Boţan: „Da, să lupte cu înverşunare pe dimensiunea moldovenistă. Aceste lucruri trebuie să le înţelegem, le înţelegem cu toţii, dar aceasta nu înseamnă că România nu trebuie să dezvolte un proiect, cum ar fi cel „Go for Moldova”, care mie mi se pare foarte-foarte atractiv, care ar scoate o mulţime de bariere în relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi care ar apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană şi de România.”
Europa Liberă: În linii mari, „Go for Moldova” înseamnă cam ceea ce a spus doamna Maia Sandu?
Igor Boţan: „Eu cred că anume acest lucru l-a avut în vedere doamna Maia Sandu, care spune...”
Europa Liberă: …ecartament, integrare...
Igor Boţan: „Da. „Domnilor, decât să rămânem plonjaţi în bovarism, mai bine să avem un plan foarte exact, care să soluţioneze probleme de infrastructură, de finanţări, de investiţii”. Adică lucruri care pot fi percepute de către cetăţeni la modul real şi care pot schimba optica cetăţenilor într-un viitor mediu şi mai îndepărtat.”