Linkuri accesibilitate

Moldova a ieșit cu totul de pe agenda UE (Armand Goșu/Ziarul Național)


Condiţiile partenerilor occidentali ai R/ Moldova pentru a debloca finanţările (Timpul).

„Ziarul Naţional” publică un interviu cu politologul român Armand Goşu, specializat în spaţiul ex-sovietic. Dacă Occidentul s-ar fi implicat serios, altfel ar fi evoluat Moldova, crede Armand Goşu. În opinia sa, problema e că Vestul n-are timp de Moldova, n-o înțelege, pentru că s-a simțit tras pe sfoară, păcălit de politicienii de la Chișinău care au vândut Bruxelles-ului pe post de poveste de succes o gaură de covrig. Acum occidentalii au alte probleme, crede Armand Goşu: Brexit, refugiați, prelungirea sancțiunilor față de Rusia. Moldova a ieșit cu totul de pe agenda – este constatarea pesimistă a politologului român.

Petru Bogatu de la aceeaşi publicaţie crede că tentativele Bucureștiului și ale aliaților occidentali de a determina actuala guvernare să renunțe la vechile apucături pot fi comparate cu efortul disperat al dresorului de a transforma un prădător într-un vegetarian. Deși, pentru a obține împrumutul românesc, de exemplu, trebuie să îmbunătățească mediul de afaceri, să securizeze sistemul bancar, să dialogheze cu societatea civilă și să descătușeze justiția, puterea de la Chișinău, până una-alta, face totul pe dos, crede Petru Bogatu.

Săptămânalul „Timpul” trece în revistă condiţiile partenerilor occidentali ai Republicii Moldova pentru a debloca finanţările. Iată doar câteva: punerea pe prim-plan Agenda de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova, inițierea unui pachet legislativ pentru îmbunătățirea mediului de afaceri. De asemenea, partenerii de dezvoltare a Moldovei solicită să fie analizate vulnerabilitățile din sistemul bancar și ulterior, să fie corectate. O altă exigență a partenerilor externi o constituie numirea guvernatorului Băncii Naționale printr-un proces transparent și credibil. În articol este citat expertul Roman Chirca, directorul Institutului Economie de Piaţă, care consideră că „Guvernul trebuie să dea dovadă de deschidere, să accepte multe din condiționalități, să demonstreze un ritm înalt de implementare a Acordului și atunci se va restabili acea relație confortabilă cu FMI ce exista până în anul 2012”.

Tot „Timpul” scrie că circa jumătate din traversările frontierei cu Uniunea Europeană sunt efectuate de moldoveni în baza pașapoartelor biometrice. În ultimii doi ani, de când a fost liberalizat regimul de vize, peste 700 de mii de cetățeni ai R. Moldova și-au perfectat astfel de documente. În ceea ce privește cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană, din cei peste 175 de mii de persoane care dețineau pașapoarte moldovenești valabile, peste 50 de mii și-au perfectat pașapoarte biometrice. La început, locuitorii din regiunea transnistreană puteau să obțină gratuit acte de identitate moldovenești, cheltuielile fiind acoperite din bugetul de stat. Dar, fiindcă alocația prevăzută în acest scop a fost epuizată din cauza interesului sporit al transnistrenilor pentru pașapoarte biometrice, guvernul de la Chişinău a decis să nu le mai elibereze gratis.

Într-un sistem bântuit de corupţie, în ultimii doi ani, doar un singur primar a fost prins în flagrant, iar ulterior condamnat la închisoare cu suspendare, fiind învinuit că a fraudat o licitaţie publică. Constatarea aparţine reporterilor de la Anticorupţie.md şi Ziarul de Gardă care scriu că unele licitaţii par mai mult decât dubioase, iar mărturiile unor oameni de afaceri şi primari scot la iveală o lume în care jocurile de culise şi mita dictează regulile cărora nimeni nu se încumetă să se opună, pentru a nu fi exclus din afacere. Reporterii vorbesc despre o lume în care licitaţiile importante, câştigate corect, fără pile şi relaţii, practic, nu există. Aproape peste tot se face uz de mită, legături obscure sau ordine de sus pentru a putea reuşi să te impui în lumea licitaţiilor trucate.

Portalul de expresie rusă Newsmaker.md scrie despre decizia fracţiunii Partidului Liberal din cadrul Consiliului Municipal Chişinău, care a părăsit şedinţa de joi în frunte cu primarul Dorin Chirtoacă. Decizia a fost luată după ce socialiştii, comuniştii, „Partidul Nostru” şi PPEM au anunţat că vor colabora în CMC „spre binele poporului”. Reprezentanţii acestor fracţiuni au menţionat, totuşi, că nu este vorba despre o nouă Alianţă în cadrul Consiliului, ci doar „lucru, fără geopolitică”. Publicaţia aminteşte că pe 9 februarie, consilierii Partidului Popular European din Moldova au părăsit majoritatea din Consiliului Municipal Chişinău, invocând neînţelegeri cu primarul liberal Dorin Chirtoacă şi înrădăcinarea corupţiei la primăriei.

Agora.md notează că CTC Moldova și Super TV sunt alte două televiziuni, care ar fi fost cumpărate recent de către omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Sursele portalului spun că tranzacția a avut loc la începutul anului 2016. Informația că respectivele posturi tv și-au schimbat recent proprietarul este confirmată și de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Noua companie care deține posturile tv este Real Radio SRL. Din declarația depusă la CCA, semnată de administratorul Real Radio SRL, Victoria Rusu, rezultă că proprietarul companiei este Dorin Pavelescu. Legătura dintre Pavelescu cu Plahotniuc este confirmată într-o investigație recentă publicată de RISE, unde se menționează că „Dorin Pavelescu este directorul agenției de publicitate „Casa Media Plus” SRL, cu sediul pe str. Ghioceilor 1.”

XS
SM
MD
LG