Linkuri accesibilitate

„Viitorul e ca o himeră despre care e greu să vorbeşti”


Jurnalul săptămânal cu Inga Grigoriu.

Nascuta în 23 octombrie 1979 la Chisinau. Absolventa a Academiei de muzica, teatru si arte plastice, facultatea arte dramatice. Cea mai importanta experienta in domeniul voluntariatului de pina acum este activitatea in cadrul organizației neguvernamentale JCI Moldova, care are ca obiectiv formarea unui cetatean activ. Incepind din februarie 2015 activitatea de zi cu zi este una civica, indreptata spre eliberarea din captivitate a R.Moldova, cultivarea unui spirit protestar si educarea unui cetatean responsabil.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:02 0:00
Link direct

Luni

Diminețile încep cu revoltă: statul și instituțiile sunt captive și nefuncționale, cenzura și manipularea din mass-media au atins cote maxime, ancheta în cazul Jafului Secolului a rămas fără finalitate. Protestăm, pentru că nu acceptăm această juntă.

Din 6 septembrie 2015 diminețile încep cu ședințe. Un grup de entuziaști se întrunesc, zilnic, pentru că le pasă.

Rapid, parcurg telefonic toata tara. Numarul de semnaturi colectate este imbucurator, desi incordarea creste zi de zi. Suntem contra cronometru.

Senzatiile acestei zile de luni nu intirzîie sa apara: de astă data suntem invinuiti de către renumitul holding de defectiunile caruselului din PMAN. „Faceti ceva cu ei, că aiuresc rau de tot”, recomandă un om bun, pe care-l intilnesc la Oficiul Postal Central. Aceasta stire păleşte, insă, pe linga cea mai vehiculata din ultimele zile: au fost depistati cei mai violenti protestatari de la Parlament!!! Colaborarea dintre cele 4 posturi TV si IGP mai mult ca niciodată, acum se face evidentă.

Printr-un eveniment pe Facebook informăm cetațenii că Poalelungi este unicul candidat la CSJ! Astea sa fie reformele promise?

Si din nou mobilizare! Mâine e o noua zi, in care vom asista la un nou spectacol! Dar deja nu vom fi singurii spectatori!

Marți

Un nou protest! Un protest impotriva sistemului! Deja nu mai conteaza ce nume poarta, beneficiarul e unul singur.

8.00 - sala de şedinţe a CSM înseamnă un loc public şi această şedinţă e publică! De asta intrăm, ca să urmărim evenimentele cu ochii noştri. Mulţi au rămas pe scări, obstrucţionaţi fiind de poliţişti.

Ce a urmat, aţi văzut cu toţii. Plahotniuc nu s-a aşteptat la această desfăşurare a evenimentelor şi nu a putut interveni în primul act. Însă, ce am realizat atunci: când va ajunge timpul să curăţăm sistemul, fiecare funcţionar public va beneficia de presiune din partea societăţii civile. Deciziile vor fi luate sub ochii noştri conştienţi. Spre asta trebuie să tindem. Presiune şi voinţă! Pînă atunci, am reuşit să developăm o candidatură controversată! Am văzut clar, cum cinci oameni s-au poziţionat de partea cetăţenilor! Am căpătat un nou erou – doamna Tatiana Răducanu! Clipe de glorie!

La ora amiezii totul a fost hotărît. Sistemul cu un singur patron, a avut grijă să-i clatine pe cei cinci. Însă, am ieșit cu o opinie separată, ca o mică speranță.

Spre seară planificăm deplasările în teritoriu. Noutățile auzite din prima sursă sunt cele mai veridice, de aceea oamenii de acolo ne aşteaptă cu sufletul la gură. Conexiunea stabilită între noi devine din ce în ce mai strînsă, mai puternică. Construim un zid de oameni deşteptaţi, care nu vor ceda. Oameni, care îşi aşteaptă copii acasă, care s-au săturat de pribegie, care vor să fie aici, lingă familie şi tradiţii. În țară domină starea de revoltă.

Miercuri

Constatăm cu dezgust că junta folosește metode primitive, în vederea stopării procesului de colectare a semnăturilor, care ia amploare. Scrisorile lor, cu tentă stalinistă, vin să intimideze profesorii şi oamenii simpli. Astfel, bandiții dau semnale clare că se simt încolțiți.

Ne aşteapţă oamenii din Anenii-Noi! Plini de suflet şi atît de inimoşi, că nu-i poţi întrerupe. Aceste puncte de colectare, pe care le lansăm în toate raioanele, reprezintă și o sursă de informare a populaţiei, avînd în vedere că suntem într-un război mediatic. Aflăm că mulţi cetăţeni sunt preocupaţi de grijile acestei zile. Ce va fi mâine ei nu ştiu. Pentru că ei trebuie să reziste şi să se descurce azi. Viitorul e ca o himeră despre care e greu să vorbeşti. Președintele ales de Popor este o soluție pentru care optează oamenii în proporție de 90 la sută, conform ultimelor sondaje.

Ne bucurăm ca am obținut o oră intreaga la JurnalTV, timp în care am reusit, prin intermediul „Orei expertizei” să explicăm dcum decurge procesul de colectare a semnăturilor, ce impedimente și obstacole întîlnesc cetățenii. Am anunţat mai multe posturi TV despre această acţiune civică, am depus presiune asupra televiziunii publice să promoveze acest eveniment. Însă, în zadar. Jurnalul reprezintă una din puține surse care informează frecvent despre inițierea unui Referendum republican.

Joi

Dimineața devreme ne prinde în drum spre Dondușeni. Oamenii au prins curaj, s-au inspirat de la celelalte echipe active, s-au constituit intr-un grup de inițiativă și vor, în continuare, să facă parte din această acțiune istorică. Împreună cu ei, vom lansa acolo primul punct de colectare a semnăturilor.

Impresiile acestei zile m-au depășit. Nordul vrea să fie informat corect, cetățenii solicită prezența celor, care au pornit mișcarea protestară, a celor din Platforma Demnitate si Adevăr.
Mai ales la nord, se vede cu ochiul liber, pe cît de chinuită este populația și pe cît de mult au sărăcit satele, pe cît de mult s-au înmulțit casele pustiite.

În drum spre casă este imposibil să nu trecem și pe la Soroca. Acum, în toată țara avem unde ne opri, fiecare dintre noi. Simțim și aici o stare de revoltă generală, iar spiritul protestar este gata la prima chemare! Conchide ca va fi nevoie, la fel ca și în 20 ianuarie 2016, să ne adunăm în mai puțin de două ore.

Vineri

Diminețile încep cu revoltă! Asta e starea de spirit a unei țări întregi! Revoltă, pentru că junta criminală acționează ca-n Vestul sălbatic!

Din nou vom merge in teritoriu, de astă dată mult mai mulți și în toate direcțiile odată. Acum putem să-i ajutăm pe toți voluntarii în vederea colectării semnăturilor. Chișinăul a depășit numărul necesar de susținători ai referendumului național și de aceea toți acei peste 200 de colectori vor merge să dicute cu cetățenii, mai ales cu aceia care nu au acces la informare corectă.

Noutățile de peste zi se perindă unele după altele, dar prea puține, care ar putea să ne bucure pe noi, cetățenii acestei tări capturate de bandiți.

În final, ajungem și la mult aștepatata decizie: poporul suveran își rezervă dreptul să aplice prevederile din Preambulul Declarației Universale a Drepturilor Omului, și anume dreptul la revoltă împotriva tiraniei și a asupririi, inclusiv să-și exercite suveranitatea populară în mod direct.

XS
SM
MD
LG