Europa Liberă și IDIS Viitorul realizează de mai multă vreme o emisiune de dezbateri televizate numită „60 de minute de realism economic”. Pe pagina de YouTube a postului de radio Europa Liberă găsiți arhiva ei completă. În minutele următoare vă oferim o sinteză a celei mai recente emisiuni, pe tema absenței investițiilor în R. Moldova. Moderatorul, jurnalistul și comentatorul economic Vlad Bercu, a stat de vorbă cu experții de la IDIS Viitorul Viorel Chivriga și Ion Tornea.
Ion Tornea: „Criza economică a afectat intrările de investiții. Cele mai mari investiții le-am avut în anul 2008. Dar să nu uităm: criza din 2008 nu durează la nesfârșit. Multe țări au avut scăderi. Unele de fapt nici nu au avut scăderi, sunt țări care nu au avut scăderi de investiții străine în acea perioadă de criză. Altele, chiar dacă au avut, începând cu 2010-2011 au revenit la indicatorii de dinainte de criză. Noi nu am depășit acel moment. Dacă în 2008 aveam 700 de milioane de dolari intrări de investiții străine directe, acum ne ridicăm abia la 200 de milioane. Și demult lumea a ieșit din acea criză. A mai trecut prin alta, în 2012. Iar noi încă nu am ieșit. Deci, nu este problema crizei. Comparând cu alte state, la noi și înainte de criză, și după criză, indicatorii de atragere a investițiilor sunt net inferiori față de țările din regiune. Avem investiții de trei-patru ori mai mici decât media țărilor în tranziție.”
Viorel Chivriga: „Ion are perfectă dreptate, atunci când vorbește de Moldova, ca o țară care se află într-o criză veșnică. Așa și este. Ar fi cazul să fie analizat un exemplu: care este starea investițiilor în Republica Moldova versus Albania, o țară tot așa de mică, care se situa mai prost decât Republica Moldova la începutul anilor 2000.”
Vlad Bercu: Și vecină după nivelul sărăciei...
Viorel Chivriga: „…și corupției și al multor probleme adunate la un loc. Acum Albania e o țară care poate fi privită ca un aspirator de investiții. E o țară în care se fac reforme. O țară în care justiția este una echitabilă și care funcționează. Este o țară în care corupția este pusă la pământ. Și este o țară care are un statut deosebit de cel pe care îl are Republica Moldova. E o țară în curs de aderare la Uniunea Europeană. În Republica Moldova, de exemplu, criza s-a aciuat aici și nimeni nu a avut grijă să facă ceva ca să ieșim din această criză. Erau prin anii 2000-2010 câteva mituri răspândite anume de instituțiile de stat, că Republica Moldova e o țară care are bogății naturale, are cel mai bun și mai fertil sol din lume, e o țară cu o climă deosebită, cu brațe de muncă calificate și ieftine.”
Vlad Bercu: Cele mai ieftine.
Viorel Chivriga: „Și miturile s-au spulberat. Pământurile nu sunt așa de fertile, cum spuneau funcționarii noștri, birocrații. Clima este una care ne aduce bătăi de cap, la doi-trei ani. Iar brațe de muncă noi nu avem nici în agricultură. Acum e o criză foarte mare în unele sectoare, unde nu pot fi găsiți muncitori pentru niște munci care sunt. Nu avem cadre pentru a conduce un tractor în agricultură. În construcții e o problemă similară. Avem circa un milion de oameni care au plecat din țară. Și au plecat oameni tineri.”
Ion Tornea: „Diferența într-adevăr este dată de calitatea mediului de afaceri și a mediului investițional. Sigur că noi suntem o piață mică, nu suntem atractivi, din acest punct de vedere. La noi nu vor veni investițiile foarte mari care țintesc piața internă. Piața noastră este mică. Vor veni doar investițiile care sunt atrase de anumite nișe. Da, anumite avantaje competitive pe care le avem noi față de altă țări, acestea sunt puține. Unul e că avem multe acorduri bilaterale de liber schimb, este ușor să exporți fără taxe. Și mai avem un avantaj pe care totuși îl păstrăm, este cel al costului, nu al calității, dar al costului forței de muncă. Pentru că noi avem cel mai mic cost al forței de muncă din Europa. Cei care vin de fapt exploatează acest cost. Este vorba de aceeași industrie a cablajelor electrice. Este vorba de aceeași industrie a îmbrăcămintei, textilei. Toate aceste investiții exploatează costul redus al forței de muncă. Și nu este un lucru rău. Dar, din păcate, este unicul avantaj pe care îl avem față de alte țări.”
Vlad Bercu: Deci, să sperăm că într-un viitor apropiat în Republica Moldova vor veni totuși investiții mai multe și pentru a construi o economie mult mai eficientă și un trai mai decent.
*
Ați ascultat fragmente din emisiunea de dezbateri „60 de minute de realism economic” realizată de Europa Liberă și IDIS Viitorul. Moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, a discutat cu Viorel Chivriga și Ion Tornea. Emisiunea integrală, realizată la 9 februarie, o găsiți pe pagina de YouTube a IDIS Viitorul.