Potrivit ministerului sănătății, 11 persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de virusul gripal A(H1N1). Pragul epidemiologic, care a fost depășit săptămâna trecută se menține, însă specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică spun că nu există riscul unei epidemii de gripă. Medicii recomandă însă cetățenilor să fie precauți și să meargă neîntârziat la medicul de familie, dacă au semne de îmbolnăvire.
Chiar dacă numărul deceselor s-a dublat practic în ultima săptămână, medicii rămân convinși că este o acutizare sezonieră a infecțiilor respiratorii și nu există riscul ca numărul îmbolnăvirilor să mai crească. Câțiva din cei care au murit urmare a complicațiilor sufereau de maladii cronice, iar pe fundalul gripei starea lor s-a agravat, spun doctorii. Însă cei mai mulți, pur și simplu, au încercat să se trateze acasă și abia când starea lor s-a înrăutățit au chemat medicii, prea târziu ca aceștia să-i mai poată scăpa. Așa s-a întâmplat și în cazul unei recente victime, un copil de 12 ani, povestește medicul șef al Centrului de sănătate publică din Hâncești, Anatolie Aga. El spune că în raion continuă supravegherea instituțiilor școlare, iar oamenii sunt îndemnați să renunțe la tratarea acasă:
„În toate instituțiile de învățământ și preșcolare, condițiile de regim și temperatură sunt normale, nu avem așa instituții unde ar fi oarecare devieri. Dar epidemia aceasta de gripă, ea doar se răspândește aerogen și, mă rog, este contactul între oamenii bolnavi, nerespectarea condițiilor. Oamenii nu se adresează la timp la medic, oamenii nu sunt izolați și iată noi avem această creștere.”
Comparativ cu anul trecut, când se putea vorbi despre focare de gripă pe teritoriul Moldovei, în acest an îmbolnăvirile au o răspândire extinsă, spune Directorul adjunct al Centrului național de sănătate publică Constantin Spânu. Iar pentru că numărul cazurilor de infecții respiratorii acute este mai mic, acesta crede că riscul unei epidemii a fost depășit:
„Dacă anul trecut am avut o cifră undeva de 2002 cazuri de gripă, după calculele noastre suntem pe poziția când acest sezon, 2015-2016 această cifră va fi mult mai mică. Noi am intrat în săptămâna a treia, unde deja se indică că suntem în fază de descreștere și dacă continuăm în același trend, atunci posibil că lunea viitoare vom fi puțin sub pragul epidemic.”
Pentru a preveni răspândirea virusului, autoritățile sanitare mențin în vigoare măsurile de precauție, cum ar fi dezinfectarea sporită în instituțiile de profil și izolarea celor diagnosticați cu gripă. Concomitent, se mizează pe asumarea de responsabilitate a cetățenilor. În egală măsură, spune vicedirectorul spitalului raional din Nisporeni, Ion Angheluță, contează și felul în care aleg să acționeze medicii de familie:
„Ține și de atitudinea medicului de familie, o indiferență este. Cu reorganizarea care a fost a Centrului medicilor de familie toți au devenit independenți, directori, toți, și bolnavii, cam sunt lăsați în voia sorții. Bolnavii nu sunt instruiți, medicii sunt indiferenți, își rezolvă problemele lor și vă zic, nu sunt în toate satele medici de familie. Când discuți cu bolnavii, spun că s-au adresat, dar nu au fost tratați cu atenția respectivă.”
Pentru a preveni răspândirea infecțiilor autoritățile au sistat în această săptămână activitatea a două grădinițe. În Dubăsari, la una din instituțiile preșcolare s-au îmbolnăvit 6 copii. În satul Novaci din raionul Călărași, din cei 40 de copii care frecventează grădinița, opt au nevoie de tratament medicamentos. Măsura este una temporară, spun reprezentanții ministerului educație iar anterior a fost aplicată în cazul unor școli și grădinițe din raioanele Sângerei, Strășeni și Taraclia.