Linkuri accesibilitate

„Republica Moldova are nevoie de un respiro” (Iurie Leancă/DeschideȘtirea.md)


Decizia CEDO în favoarea cetățeanului Boris Mozer este politizată și dominată de prejudecăți (RIA Novosti).

Politicienii din Moldova dau de pământ cu sondajul realizat de CBS-AXA care plasează partidele de la guvernare sub pragul electoral, scrie deschide.md. În articol sunt citate criticile democraţilor, liberal-democraţilor, dar și ale socialiştilor. Singurul mulţumit este liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a scris pe reţele: „Binişor. Vă mulţumesc pentru încredere!!!" Conform sondajului, viitorul Legislativ ar fi format din partidul acestuia, Partidul Socialiştilor, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul PAS condus de către fostul ministru al Educației Maia Sandu. Jurnaliştii portalului scriu însă, cu trimitere la surse avizate, că anume Usatîi ar fi și comandatarul nedeclarat al sondajului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

Ziarul National” îşi informează cititorii că Procuratura a procurat mașină de un milion pentru Corneliu Gurin. S-a întâmplat la sfârșitul anului trecut, în timp ce Guvernul întorcea pe dos haznaua pentru a „scutura” ultimii bani publici cu care să achite pensiile și salariile bugetarilor. Autoarea articolului, Mariana Raţă, scrie că instituția a cumpărat în total 13 automobile noi, dintre care zece „Škoda Octavia” pentru procurori și trei „Škoda Superb” pentru adjuncții procurorului general. Gurin, însă, de asemenea şi-a schimbat de curând vechiul „Mercedes” de serviciu pe un splendid „BMW”, al cărui preț oficial este de peste un milion de lei. În total, în decembrie 2015, Procuratura Generală a făcut achiziții de circa zece milioane de lei.

Ediția tipărită a „Ziarului de Gardă publică un articol despre cum, timp de cinci luni, încearcă să obțină de la Procuratura Anticorupție (PA) informații de interes public din dosarul fraudelor din sistemul bancar, dar fără prea mare succes. Redacția anunță că a primit două răspunsuri oficiale de la PA care conțin doar „replici laconice”, fiind evitate răspunsurile la cele 23 de întrebări ale redacţiei despre dosarele privind fraudele din sistemul bancar; despre dosarul privind miliardul dispărut; despre funcționarii bănuiți și învinuiți, dar și despre procurorii care le gestionează. „Ziarul de Gardă” menționează că în răspunsul dat de Adrian Popenco, procuror interimar anticorupție, au fost oferite informații generale, majoritatea dintre ele cunoscute publicului. „Ziarul de Gardă” a solicitat şi rechizitoriul din dosarul ex-premierului Vladimir Filat, actul final de învinuire întocmit de procurori, însă PA a refuzat, motivând că jurnaliștii nu figurează în lista persoanelor care au dreptul să consulte acest document.

Profeţia lui Filat despre Ghimpu, Chirtoacă şi Plahotniuc devine realitate, arată Dmitri Ciubaşenko într-un comentariu de pe actualitati.md. Autorul are în vedere avertismentul liderului PLDM, Vlad Filat, făcut la 15 octombrie anul trecut de la tribuna parlamentului, înainte de a fi reţinut, că după el va urma Ghimpu şi nepotul său, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Patru luni au trecut și profeția se adevereşte, scrie Ciubaşenko, vizând percheziţiile şi reţinerile de la începutul săptămânii de la primăria capitalei. Ciubaşenko observă că pe canalele de televiziune ale lui Plahotniuc, pe lângă ştirile despre ieftiniri, pe loc de cinste se află cele despre primărie. Lui Chirtoacă i se creează imaginea unui primar care, împreună cu proasta sa echipă, lacomă şi arogantă, i-a plictisit pe chişinăuieni. Ciubaşenko întrezăreşte în toate acestea începutul următoarei campanii, Vlad Plahotniuc - preşedinte.

În contextul protestelor de la Chișinău, președintele Partidului Popular European, Iurie Leancă, declară într-un interviu acordat portalului „Deschide Știrea” că în situația în care există un Guvern nou învestit, o majoritate parlamentară clară, care nu are de gând să se retragă de la putere, guvernării trebuie să-i fie oferită o pauză. „[…] Republica Moldova are nevoie de un respiro, de o stagnare, numai să nu fie o stagnare ca la cimitir”, a spus Iurie Leancă, care consideră că elanul protestelor a scăzut după ce s-a developat elementul politic al organizatorilor „neomogeni” ai protestelor. Leancă consideră că șase luni este o perioadă suficientă pentru ca să fie văzute intențiile guvernării în materie de derulare a reformelor, implementarea Acordului de Asociere și de „promovarea efectivă a valorilor europene.” Pe de altă parte, Iurie Leancă amintește că PPE este în opoziție, dar că se simte ciudat să se declare „în opoziție față de un Guvern care se autointitulează „pro-european.” „[…] Noi, la partid, am decis că dacă în jumătate de an, această guvernare eșuează, atunci noi vom fi un partid care va cere alegeri anticipate”, a declarat Iurie Leancă.

Portalul Noi.md publică un comentariu semnat de Victor Surugiu având ca subiect reformarea reţelei de judecătorii din Republica Moldova. Autoritățile au ales cea mai scumpă soluție de „optimizare”, scrie autorul. Cheltuielile, care vor fi suportate de contribuabilii moldoveni, vor constitui circa 1,2 miliarde de lei, iar efectul economic al implementării acestora va putea fi simțit nu mai devreme decât peste 17 ani. Autorul comentariului scrie că ministerul Justiției a avut de ales din variante de optimizare a sistemului judecătoresc, însă instituția a optat pentru ultima, cea mai costisitoare. Aceasta prevede patru Curți de apel și 15 judecătorii, fuzionarea instanțelor din Chișinău într-un Palat al Justiției. Mijloacele economisite anual vor fi de 45 de milioane de lei, dar perioada de răscumpărare a investițiilor depășește 17 ani. Portalul NOI.MD scrie că opiniile experților pe marginea acestui subiect sunt împărțite, unii calificând reforma drept o acțiune populistă, care va crea cheltuieli suplimentare, cu un risc major al lipsei rezultatului scontat.

RIA Novosti citează reacția Ministerului Justiției de la Moscova, care califică decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de condamnare a Rusiei pe cazul unui cetățean al RM arestat în Transnistria, drept politizată. Într-o declarație a Ministerului rus de Justiție în legătură cu dosarul „Mozer vs RM și Rusia”, care a obligat Rusia la 23 februarie să achite despăgubiri în sumă de 29 mii de euro în favoarea cetățeanului Boris Mozer, se menționează între altele că decizia este politizată și dominată de prejudecăți.

XS
SM
MD
LG