Gheorghe Cojocaru: „De la asediul Parlamentului de forțele protestatare de stradă, în noaptea învestirii guvernului în frunte cu Pavel Filip, corpul legislativ nu s-a întrunit în ședințe deliberative, deși vacanța de iarnă s-a încheiat demult. Cauzele unei asemenea întârzieri nu sunt clare până la capăt: fie că după asaltul Parlamentului au fost deteriorate sala de ședințe în plen și birourile deputaților, fie că noua majoritate nu reușește să se pună de acord asupra unei agende de lucru, fie că la mijloc ar putea fi nedorința deputaților de a reveni în câmpul muncii sub asaltul din toate părțile al mișcărilor de stradă.”
Europa Liberă: Vorbiți cumva ironic despre daunele cauzate, dar cifra prezentată de la secretariatul Parlamentului este destul de impunătoare, 250 de mii, cam câte 75 de mii de lei de fiecare formațiune politică. Dar protestatarii nu se arată impresionați și dovadă stau corturile din fața guvernului și din fața Parlamentului, exact ca santinelele în fața Mausoleului.
Gheorghe Cojocaru: „Opoziția, care protestează împotriva autorităților actuale, se află atât în stradă, în jurul Parlamentului, cât și în incinta corpului legislativ, încercând să provoace, prin presiuni de stradă și apeluri ultimative de la tribuna parlamentară, alegerile anticipate. Presiunile în acest sens ale forțelor care protestează sunt cu atât mai mari cu cât și datele unor recente sondaje de opinie se pare că le avantajează, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate. Simpatiile electorale, după cum se vede din sondaje, înclină tot mai spre stânga, dominată însă nu de comuniștii de altă dată, ci de socialiști și de partidul primarului de la Bălți.”
Europa Liberă: Dreapta ar putea să fie reprezentată într-un nou Parlament de Platforma DA și PAS-ul Maiei Sandu. Prin urmare, ar fi mai curând în opoziție.
Gheorghe Cojocaru: „Alegerile anticipate, după cum arată rezultatele sondajelor de opinie, ar reconfigura de o manieră categorică harta politică și ar înlocui actuala clasă politică cu alta, care are un dușman comun, dar care nu împarte nici pe departe niște valori comune. În cazul realizării acestui scenariu al alegerilor anticipate, care vor da câștig de cauză unor forțe cu o identitate confuză sau chiar dubioasă, calitatea guvernării și viața oamenilor nu au cum se îmbunătăți, iar perspectivele generale ale parcursului european al Republicii Moldova ar putea fi puse sub semnul întrebării.”
Europa Liberă: După prima zi de ședință, am văzut că majoritatea a demarat în trombă. Care ar fi cel mai dificil test pentru Parlamentul care și-a reluat, în sfârșit, activitatea?
Gheorghe Cojocaru: „Fără îndoială, alegerea viitorului șef al statului va fi cel mai dificil test pentru actuala majoritate parlamentară. Teoretic vorbind, se pare că există premise pentru ca acest test să nu fie picat, iar la modul practic, alegerea președintelui va presupune o renegociere largă politică și va depinde mult de personalitatea celui care va pretinde la această înaltă demnitate.”