Linkuri accesibilitate

Maraton diplomatic pentru Pavel Filip la Bruxelles


Premierul Pavel Filip, la Bruxelles
Premierul Pavel Filip, la Bruxelles

Premierul moldovean a reușit în două zile să facă turul instituțiilor europene, întâlnindu-se cu înalți oficiali din practic toate instituțiile importante.

Premierul Pavel Filip și-a încheiat vizita de două zile la sediile din Bruxelles ale instituțiilor UE, prilejuită de o ședință anuală consacrată acordului de asociere a Moldovei la organizația cu 28 de țări membre.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

Premierul Pavel Filip a reușit în două zile să facă turul instituțiilor europene, întâlnindu-se cu înalți oficiali europeni din practic toate importantele instituții, mai puțin cu președintele Consiliului European Donald Tusk, care se află într-o vizită în Cipru.

Marți 15 martie, el s-a întâlnit cu Vicepreședintele Comisiei Europene și Comisar pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič. Cei doi au discutat despre integrarea Republicii Moldova pe piața energetică, precum și despre extinderea proiectului gazoductului Iași-Ungheni și consolidarea independenţei Agenției Naționale de Reglementare Energetică de la Chișinău.

Pavel Filip și eurocomisarii Federica Mogherini și Johahnes Hahn
Pavel Filip și eurocomisarii Federica Mogherini și Johahnes Hahn

Luni, 14 martie, la Bruxelles, Pavel Filip a participat la a doua reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, la finalul căreia europenii și-au repetat profunda înțelegere pentru dificultățile prin care trece Republica Moldova.


Consiliul de Asociere a subliniat asistența substanțială acordată Republicii Moldova de către UE și a cerut Republicii Moldova să o folosească în modul cel mai adecvat.

De asemenea, Consiliul de Asociere și-a reafirmat sprijinul în vederea ajungerii la o soluție a conflictului transnistrean, pe baza suveranității şi integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria.

Discuțiile lui Pavel Filip cu Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, au purtat asupra reformelor din justiție și din domeniul energiei.

„Vom continua să sprijinim guvernul Moldovei dacă vor veni reformele necesare", a insistat Johannes Hahn în conferința de presă comună cu Pavel Filip.

Johannes Hahn a mulțumit guvernului de la Chișinău pentru că a făcut publică așa-numita roadmap, harta de drum și programul european al guvernului, pentru a permite cetățenilor Republicii Moldova să vadă spre ce se îndreaptă actuala guvernare, chiar în condițiile fragilității politice de la Chișinău de care autoritățile de la Bruxelles sunt foarte conștiente.
Pavel Filip și Corina Crețu
Pavel Filip și Corina Crețu

Premierul Pavel Filip s-a mai intâlnit și cu șefa diplomației europene Federica Mogherini și cu Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu.

În a doua parte a zilei de marți, șeful Guvernului de la Chișinău a mai purtat discuții cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European și s-a întâlnit cu Martin Schulz, Preşedintele Parlamentului European.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG