Linkuri accesibilitate

Un impozit controversat: taxa pe autovehicol


Primarii cred că se li se asigură o autonomie financiară mai largă şi o echitate în alocarea de resurse.

Polemica între primari şi reprezentanţi ai ministerului transportului pe marginea unui nou impozit, numit impozitul pe autovehicul, a fost reluată astăzi la o dezbatere publică găzduită de Institutul Viitorul. Noul impozit ar urma începând cu 2017 să ajungă în bugetele primăriilor şi vine să înlocuiască taxa pentru folosirea drumurilor din fondul rutier gestionat de Ministerul Transporturilor.

Deşi nu ştiu foarte exact câţi bani ar urma să acumuleze din noul impozit propus în proiectul politicii bugetare, primarii se arată convinși că se li se asigură astfel o autonomie financiară mai largă şi o echitate în alocarea de resurse.

Or, în prezent, ei spun că trebuie să cerșească bani de la consiliile raionale spre care sunt redirecționate 50 la sută din taxa rutieră. Primarii, care au participat la dezbatere, şi-au menţinut poziţia, chiar dacă unii au aflat în premieră că în nota informativă a ministerului finanţelor se prevede că doar jumătate din banii colectaţi din noul impozit pe autovehicul vor rămâne în visteria primăriilor. Cealaltă jumătate urmând să ajungă în bugetul de stat. Distribuția mijloacelor colectate ar urma să mai fie negociată, s-a arătat convins reprezentantul intereselor primarilor, Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Publice Locale (CALM). Viorel Furdui e de părere că majoritatea comunităţilor vor avea de câştigat, dar recunoaşte că localităţile mai mici vor fi dezavantajate:

„În ce priveşte anumite localităţi, din cele mai mici, pentru acestea sunt necesare programe speciale de stat, să fie găsite soluţii şi pentru ele, dar în mare parte această propunere este benefică pentru marea majoritate a comunităţilor locale. De ce? Pentru că în sfârşit autorităţile locale obţin o sursă de venit fără a umbla cu mâna întinsă pe la partide, pe la fonduri, pe la diferite instituţii cu scopul de a cerşi. trebuie să vedem proporţiile, drumuri locale pentru care nu s-au acordat niciodată resurse sunt de zeci de ori mai multe decât drumuri naţionale. După lungime sunt de zeci de ori mai multe drumuri, dar bani practic nu s-au dat şi autorităţile locale au fost puse în situaţia să se descurce cum pot.”

Primarii nu s-au lăsat convinşi nici de datele prezentate de Ministerul Transporturilor, potrivit cărora aproape jumătate din sursele din noul impozit pe autovehicul vor fi colectate în Chişinău şi Bălţi, unde există un număr mai mare de posesori de automobile. Celelalte peste 880 de primării vor avea acumulări puţin peste jumătate din suma toată, în jur de 182 milioane de lei.

Edilii au criticat alternativa propusă de Ministerul Transporturilor, potrivit căreia jumătate din taxa de utilizare a drumurilor să fie repartizată direct primăriilor, iar a doua jumătate să fie distribuită către consiliile raionale proporţional cu lungimea drumurilor. Din nou Viorel Furdui:

„Ceea ce propune ministerul transporturilor nu este decât o mimare a unei reforme. În realitate este păstrarea aceluiași sistem în fond. Osul pe care ei încearcă să-l arunce administraţiei publice locale de nivelul întâi este irelevant şi insuficient.”

Criticii noului impozit pe autovehicul, Ministerul Transporturilor, unele asociaţii de transportatori, dar şi unii experţi, au invocat în special două argumente. Unul ar fi riscul ca administraţia locală să folosească aceşti bani în domenii pe care le consideră mai importante decât drumurile. Cel de-al doilea argument este pierderea a cel puţin 350 de milioane de lei din fondul rutier, cu riscul de a fi suspendate, în consecinţă, şi unele finanţări externe pentru proiecte de reabilitare a drumurilor. Viceministrul transporturilor Vitalie Rapcea:

„În principiu Ministerul transporturilor nu este împotriva acestei modificări, doar că cu condiţia că sunt identificate surse de compensare a deficitului creat - de circa 350 de milioane în fondul rutier pentru 2016. În cazul în care deficitul nu este compensat nu putem asigura angajamentele pe care şi le-a asumat Republica Moldova prin semnarea acordului internaţional cu finanţatorii pentru reabilitarea infrastructurii rutiere. Dacă nu o să avem în acest an un fond rutier de 1 miliard 650 de milioane, aşa cum e stipulat în acordul internaţional şi în strategia de transport şi logistică instituţiile financiare internaţionale ar putea refuza sp finanţeze reabilitarea infrastructurii rutiere autohtone.”

În încercarea de a împăca părţile, expertul de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniţă a propus următoarea soluţie:

„50 la sută să meargă direct la primării, iar 50 la sută să fie distribuţi printr-o repartizare echitabilă, pentru că avem raioane unde acumulările vor fi de câteva ori mai mici decât în altele.”

Întrucât soluţia propusă de expertul Ioniţă se apropie de cea a Ministerului Transporturilor, aceasta a fost dezaprobată de primari. După câteva ore de dezbatere părţile şi-au menţinut poziţiile, fără a identifica prea multe puncte convergente.

Previous Next

XS
SM
MD
LG