Linkuri accesibilitate

Witold Waszczykowski: „Răspundem la militarizarea şi ambiţiile imperiale în creștere ale Rusiei. Așa că ruşii nu au de ce să pretindă dezarmarea noastră totală”


Interviu cu ministrul polonez de externe.


La viitorul summit NATO din Varșovia, care va avea loc în luna iulie, un subiect important de discuţii va fi solicitarea Poloniei de amplasare permanentă a unor baze militare NATO la frontiera estică a Alianţei, pe fondalul unui anagjament sporit al Alianţei Nord-Atlantice de întărire a flancului său estic. Într-un recent interviu oferit corespondentului Europei Libere la Bruxelles Rikard Jozwiak, ministrul polonez al afacerilor externe, Witold Waszczykowski, a explicat, printre altele, în ce constă esenţa acestei propuneri.

Una din întrebările adresate şefului diplomaţiei poloneze a fost ce exact speră să obţină Polonia în cadrul acestei importante reuniuni şi dacă ţara sa mai speră că baze militare NATO vor exista pe teritoriul polonez urmare a summitului?

"În primul rând, sperăm că, urmare a deciziilor luate la Varșovia, va fi creat un statut egal de securitate pentru orice parte a NATO. Până în prezent, așa-numitul flancul estic a avut un statut diferit: Nu există nici o desfășurare de trupe în această zonă, nu există nici o instalație militară de defensivă pe teritoriul statelor din flancul estic. Aceasta înseamnă că statutul acestui flanc estic este diferit de starea de securitate a Europei de Vest. Noi dorim să facem acest statut egal, prin desfășurare de trupe NATO. În al doilea rând, cred că summitul NATO ar trebui să se ocupe, de asemenea, de dimensiunea sudică, provocările sudice care amenință Europa în acest moment şi care provin din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Prin urmare, o a doua problemă de discuţii în cadrul summitului va fi modul în care putem opri valul masiv de refugiați și migranți care vin din aceste zone și modul în care ne putem gândi la rezolvarea problemelor, rezolvarea crizelor provenite din acest val masiv de imigranți și refugiați ".

În continuare, ministrul polonez al afacerilor externe a fost întrebat ce trupe anume ar spera să apară în Polonia?

"Noi trăim în conformitate cu o declarație emisă în 1997, care spune că pe teritoriul statelor membre NATO din flancul estic nu vor exista nici trupe, nici bombe nucleare, nici vreo instalație militară majoră. Dar noi am vrea să discutăm ce înseamnă de fapt trupe substanțiale, sau instalații militare majore . Suntem angajați, desigur, chiar acum în discuții în cadrul NATO cu privire la numărul efectiv de trupe: este vorba despre brigăzi internaționale, vorbim despre desfășurarea de personal militar și echipament militar pe teritoriul Poloniei și al altor țări. Discutăm, de exemplu, despre sisteme AWAC, despre sisteme de supraveghere de tip AGS. Cu siguranță vorbim despre capabilităţi defensive, dar nimic agresiv, nimic care ar aminti de poziţia agresivă adoptată de Rusia dxe exemplu" , a mai spus Witold Waszczykowski.

De obicei, reacţia Rusiei la acţiuni de întărire a Alianţei nu se lasă mult aşteptată. Aşa că Witold Waszczykowski a fost întrebat dacă nu se aşteaptă să vadă o mai mare militarizare a Kaliningradului de exemplu, ca răspuns.

"Deja vedem acest lucru. Vedem că deși economia rusă se prăbușește, bugetul militar este în creștere. Vedem şi un număr tot mai mare de exerciții militare, de genul, de exemplu, exercitarea unei lovituri nucleare împotriva Poloniei. Un astfel de exercițiu a avut loc în 2009-2013. De fapt, deciziile noastre sunt de răspuns. Răspundem astfel la militarizarea şi ambiţiile imperiale în creștere ale Rusiei. Așa că ruşii nu au de ce să pretindă dezarmarea noastră totală. Dar în orice caz noi ne gândim exclusiv la o structură defensivă. Trebuie să ne gândim la prevenţie și trebuie să ne gândim, așa cum am mai spus, la un statut egal de securitate pentru întreaga zonă a NATO”, spune şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski.

XS
SM
MD
LG