Linkuri accesibilitate

Karl Heinz Lambertz: „Europa este un continent al migrației și va trebui să admitem în continuare persoane care fug din calea războaielor”


Karl Heinz Lambertz răspunde întrebărilor Iolandei Bădiliță la Strasbourg
Karl Heinz Lambertz răspunde întrebărilor Iolandei Bădiliță la Strasbourg

Un interviu cu președintele Parlamentului Comunității Germanofone din Belgia și șef al Socialiștilor în cadrul Congresului Puterilor Locale și Regionale.

Molenbeek, supranumit, după atentatele de la Paris „Capitala ISIS în Europa”, este cartierul din capitala belgiană unde își au domiciliul cei mai mulți dintre teroriștii implicați în atacurile de la Paris (noiembrie 2015) și Bruxelles (22 martie 2016). În ultimii 20 de ani Molenbeek-ul a fost administrat de Philippe Moureaux, un primar socialist care prin politicile sale a transformat încet-încet comuna într-un ghetou musulman. Presa a criticat și faptul că Mohamed Abdeslam, fratele mai mare al lui Salah Abdeslam (considerat creierul atacurilor de la Paris) a fost membru al cabinetului lui Moureaux. În căutarea cauzelor si vinovaților pentru radicalizarea tinerilor din Molenbeek, indignarea publică se indreaptă și către autoritățile locale, asupra fostului primar Philippe Moreaux și asupra Partidului Socialist Belgian. „Este însă total greșit și o porcărie să facem din dl Moreaux întruchiparea răului, ” spune politicianul socialist, Karl Heinz Lambertz, Președintele Parlamentului Comunității Germanofone din Belgia. „Refuz să cred că radicalizărea acestor oameni din Molenbeek este rezultatul politicii care a fost dusă de primăria din comună”, mai spune Lambertz într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere.

Europa Liberă: Domnule Lambertz, sunteți coleg, la Partidul Socialist din Belgia, cu fostul primar al Molenbeek-Saint-Jean, domnul Philippe Moureaux. Comentatorii politici sunt de părere că politicile socialiste din ultimii 20 de ani ale dlui Moreaux au transformat cartierul în ceea ce este astăzi, un „centru al ISIS în Europa”, cum la catalogat, după atentatele de la Paris, poliția franceză. Se simte Partidul Socialist din Belgia responsabil pentru consecințele politicilor sale din Molenbeek?

Karl Heinz Lambertz: „Domnul Moureaux a fost pentru 20 de ani primar acolo, dar nu a condus singur, ci impreună cu coaliția care administra cartierul. De aceea, este total greșită și nepotrivită această porcărie, dacă imi permiteți, să facem din dl. Moureaux întruchiparea răului. Le recomand tuturor celor care vorbesc despre Molenbeek-St. Jean să meargă acolo. Eu mă duc regulat și des la Molenbeek și cred că este un cartier ca oricare altul, e adevărat, cu un număr foarte mare de etnici ne-belgieni. Această situație însă poate fi întâlnită în multe alte metropole europene. În Molenbeek autoritățile s-au ocupat în ultimii ani de acomodarea migranților din țări arabe și au incercat o politică a dialogului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:16 0:00
Link direct

Dar și alte țări au probleme asemănătoare. Să ne uităm la Germania, unde se remarcă o recrudescență a neonaziștilor care este mai îngrozitoare decât Molenbeek. Dar nu toți atentatorii din Belgia provin din Molenbeek. Am aflat că unul este din comuna Bruxelles, altul din Scharebeek. Dar oricum, nu are nici un sens. Nu vom curăța Europa de terorism dacă vom plasa în fiecare casă din Molenbeek un polițist. Nu este realist. Acolo există o problemă, una chiar foarte gravă. Dar nu doar în Molenbeek trebuie pusă lupa si găsiți vinovații, căci și in alte orașe există probleme similare.”

Un interviu cu președintele Parlamentului Comunității Germanofone din Belgia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:51:25 0:00

Europa Liberă: Dar nu mai există un alt oraș în Europa care să fie considerat patria teroristilor ISIS, și nici un alt cartier care să fie o pepinieră de teroriști. Ca atare, Molenbeek nu este chiar un cartier oarecare din Europa. Acolo este o situație specială…

Karl Heinz Lambertz: „Dacă ne uităm la atentatele sinucigașe din ultimii 10 ani, observăm că nici unul nu a fost comis de o persoană care trăia sau trăiește în Molenbeek. Este adevărat că atât teroriștii din Paris cât și cei de la Bruxelles provin de aici, și este posibil să mai existe câtiva care ar trebui aduși după gratii. Dar nu rezolvăm nimic dacă spunem că există câteva orașe unde au loc toate relele, iar celelalte sunt în regulă.”

Europa Liberă: Da, dar nici să spunem că peste tot situația este la fel. În plus, ar trebui ca politicienii sa își asume consecintele politicilor pe care le aplică într-o comunitate sau alta. Politicile din ultimii 20 de ani sunt cele care au transformat Molenbeek-ul in ceea ce este azi…

Karl Heinz Lambertz: „Refuz să cred că motivele radicalizării acestor oameni din Molenbeek, care au fost în stare să comită aceste fapte sunt un rezultat al politicii care a fost dusă de primăria din Molenbeek. Este total greșit și deplasat.

Problema este radicalizarea pe care o suferă persoanele care vin din lumea islamică.Trebuie să ințelegem cum se ajunge la radicalizare. Cum ajung oamenii să își dorească să îi omoare pe altii și cum putem împiedica acest lucru. Mai mult, trebuie să înțelegem cum este posibil ca unii oameni să fie gata să își sacrifice propria viață pentru a-i omorâ pe alții, ceva ce eu, si altii ca mine, din universul meu cultural nu putem pricepe. Aceasta este o problemă enormă, pe care o putem rezolva dacă schimbăm paradigma de pana acum, și nu doar in Molenbeek, ci în întreaga Europă. Imigratia trebuie controlată.

Da, Europa este un continent al migratiei și va trebui să admitem în continuare persoane care fug din calea războaielor. Nu trebuie doar să declarăm că facem acest lucru, ci chiar să o facem. Iar noii veniti care vor sa ramana si sa isi faca din Europa o patrie, vor trebui să se integreze. Iar integrarea are succes cel mai bine când nu se realizează prin ghetoizare. Așadar, cei care vor veni aici vor trebui să fie pregătiți să se integreze, iar noi va trebui să fim pregătitți să îi acceptăm.”

XS
SM
MD
LG