Documentele analizate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, ce scot la iveală afacerile secrete ale unor politicieni, businessmani și sportivi de talie mondială – așa numitele Panama Papers – conțin dezvăluiri și despre Republica Moldova. Reporterii de investigație de la Rise Moldova, parteneri în cadrul anchetei jurnalistice globale, au publicat astăzi primul set de documente obținute de la firma de avocatură Mossack Fonseca din Panama. Acesta îl vizează pe fostul premier moldovean Ion Sturza, care, potrivit RISE Moldova, în 2005 s-ar fi aflat printre co-fondatorii unei firme înregistrate în offshore, mai exact, în Insulele Virgine ale Marii Britanii.
În 2005 Ion Sturza conducea filiala din Republica Moldova a companiei Rompetrol și era de câțiva ani în afara politicii moldovenești. Potrivit setului de documente publicat de RISE Moldova, fostul premier s-ar fi numărat printre fondatorii ai cel puțin două firme din zone offshore. Printre „partenerii săi de afacere” figurează miliardarul român Dinu Patriciu, pe atunci director general la Rompetrol România și Constantin Lutsenko care se afla în fruntea filialei de la Moscova a companiei petroliere. Ambele firme au fost înregistrate în Insulele Virgine Britanice, teritoriu considerat un „paradis fiscal”.
Solicitat de RISE Moldova, Ion Sturza a declarat că acele companii au fost create „pentru operațiuni maritime și care, din păcate, nu au fost niciodată utilizate, pentru că afacerea a eșuat”.
Luni, la scurt timp după publicarea documentelor de către RISE Moldova, Ion Stuza a venit cu precizări și pe rețeaua de socializare Facebook: „în procesul de afaceri complexe internaționale intri în relații cu foarte multe companii și persoane. Ce reputație au și ce fac ei după, nu ține de competența ta. Cu ocazia investigației RISE, am aflat și ce s-a mai întâmplat între timp cu foștii mei parteneri”.
Experții financiari nu oferă o definiție clară pentru companiile înregistrate în zone offshore, cunoscute și sub denumirea de „paradisuri fiscale”. În principiu, acestea sunt firme fondate în țări sau regiuni unde legislația fiscală prevede impozite foarte mici și unde lipsesc controalele de orice fel.
Asemenea relații economice sunt preferate și de politicieni sau oameni de afaceri din Republica Moldova, spune Ion Preașca, unul dintre membrii echipei de jurnaliști de la RISE Moldova care au analizat numitele documente „Panama Papers”. Marea problemă, constată Ion Preașca e că cei care stau în spatele acestor companii evită să le declare, prin urmare, pot fi bănuiți de implicare în tranzacții suspecte de bani:
„Asta e partea cea mai dubioasă. Încearcă să obții o informație din Insulele Virgine despre cutare sau cutare firma, informația este închisă. De ce i se spune paradis fiscal? Pentru că oferă taxe foarte mici. În cazul în care firmele ar plăti impozit pe venit, în Republica Moldova vorbim de 12 %, vă dați seama câți bani ar putea veni la buget. Pentru a-și proteja banii, pentru a nu plăti taxe, se utilizează zonele offshore. Și, desigur, pentrui operațiuni de spălare de bani.”
În prezent, spune Ion Preașca, documentele obținute de la firma de avocatură Mossack Fonseca din Panama și ce vizeză Republica Moldova sunt analizate pe îndelete de reporterii RISE Moldova. Pe parcursul acestei săptămâni, promite jurnalistul, urmează noi dezvăluiri despre afacerile din așa-numitele „paradisuri fiscale”.