Conferința a fost organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene și alte organizații care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România. Primarii din cele două state nu sunt la prima experiență de acest fel, acordurile de înfrățire fiind des întâlnite în experiența administrațiilor publice locale.
În timp ce politicienii din parlament își irosesc muniția verbală luptând unii cu alții, primarii au de soluționat probleme cotidiene ale alegătorilor. Iar înfrățirea dintre localitățile moldovene și cele de peste Prut este percepută de cei mai mulți dintre primari drept o șansă reală de a atrage investiții europene. Aceasta este motivația la care face trimitere Silvia Țurcan, primărița de Chișcăreni:
„Eu nu m-am dus să fac înfrățire, eu m-am dus să văd care sunt condițiile de mai departe, cum poate Guvernul României să ne ajute, cum pot să vină proiecte la noi, fiindcă asta este principalul. Noi am făcut schimburi culturale, asta a fost, adică nu am avut ceva economic, dar sunt necesare niște proiecte palpabile de infrastructură. La noi totuși este greu, bugetele sunt goale. Noi mergem la ziua comunei și ei vin la noi la Festivalul plăcintelor, dar trebuie să facem mult mai mult. Era acolo așa, că o primărie din România să se înfrățească cu trei din Moldova, dar eu cred că nu este normal așa, nu poate un primar din România pe trei deodată să-i ajute.”
Pentru că primarii moldoveni nu pot conta pe alocări bugetare comparabile cu necesitățile, mulți speră să obțină sprijin financiar din partea autorităților locale de peste Prut. Așteptările edililor sunt oarecum încurajate și de declarația premierului român Dacian Cioloș, care spunea în luna februarie a acestui an că guvernul de la București analizează posibilitatea finanțării unor mici proiecte în localitățile din Republica Moldova, prin intermediul acordurilor de înfrățire.
Primarul satului Șeptelici, Soroca Victoria Andriuța, a încheiat un asemenea Acord cu Comuna Colț, județul Buzău. Ea crede însă că o cooperare reală între aceste două localități, precum și celelalte care s-au înfrățit recent, va fi posibilă doar după alegerile locale din România stabilite pentru data de 5 iunie:
„În primul rând ar fi un schimb de experiență, de a face cunoștință cu administrarea din România. Rezultate palpabile eu cred că vor fi atunci când va începe în realitate vizitele reciproce, discuții pe marginea administrației publice locale, atragerea proiectelor, acum, la moment este doar un acord de înfrățire.”
Primarul satului Parcani, Sergiu Cetulean spune că mulți din cei care au plecat la reuniunea de la București au sperat să încheie acorduri de colaborare economică, după același model de înfrățire. El susține că este în puterea sa încheie acorduri de colaborare, nu și să răspundă pentru toți sătenii, atunci când se discută în termeni de unire:
„Planul principal era întrebarea cu lansări de propuneri pentru înfrățire între unitățile administrativ-teritoriale. Noi ne-am exprimat opțiunile în scris în ancheta pe care am completat-o prealabil, și dumnealor tot au lucrat asupra acestui fapt, dar până la urmă au predominat lozincile de unire. Noi nu putem să spunem că am fost persoanele care decidem.”
De altă părere este însă primarul satului Budești, Nina Costiuc, în opinia căreia contează efectul spiritual al înfrățirilor și nu neapărat sprijinul financiar:
„Sunt lucruri care sunt cu mult mai adânci și mai grele decât finanțele, este ceea ce pui în mintea și în sufletul tinerilor, fiindcă noi spunem podul de flori, dar am vrea să avem pod de beton, durabil, cu încredere să mergem înainte spre a construi o casă unică europeană.”
În jur de 430 de primari au participat la conferința organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, cea care și-a asumat și costurile pentru organizare, transport, cazare și alimentație. Unul din organizatorii evenimentului, Sergiu Croitor ne-a spus că inițial peste 600 de primari și-au anunțat participarea, apoi, din varii motive, inclusiv politice, parte din ei au renunțat.
În presă au apărut informații neprobate că demnitari de la guvern ar fi intervenit cu avertismente ca să-i demotiveze pe primari să meargă la reuniunea de la București.