Un sondaj de opinie proaspăt sugerează că liderul socialiștilor Igor Dodon conduce în preferințele electoratului pentru funcția de președinte. Potrivit cercetării Asociației Sociologilor și Demografilor, Dodon este urmat la mare distanță de fosta ministră a Educației Maia Sandu și liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Primarul de la Bălți, Renato Usatîi, apare și el pe primele poziții în acest clasament, chiar dacă lege îi interzice să candideze, fiind prea tânăr. O relatare despre sondajul publicat cu mai mult de jumătate de an înainte de așteptatele alegeri.
Proaspătul sondaj arată, ca şi altele recente, că pe stânga eșichierului politic, fruntaşul socialiştilor pare să conducă detaşat. Cei mai mulţi dintre respondenţi spun că l-ar vota pe Igor Dodon la funcţia supremă în stat şi atunci când li se dă o listă de personalităţi, dar şi când sunt rugaţi să numească ei candidaţii.
Printre primii cinci apare, în acest sondaj, şi liderul unui alt partid de stânga, cel al comuniştilor, Vladimir Voronin, care declara recent că ar putea să candideze. Numai că diferenţa de scor e prea mare între liderul socialiştilor şi cel al comuniştilor. Singurul oponent a lui Dodon pe segmentul pro-estic ar fi, potrivit sondajului, liderul formaţiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi. Întrucât nu poate participa în cursă pentru că nu are vârsta necesară, Usatîi a anunţat anterior că îi pregăteşte liderului socialiştilor un contracandidat pe măsură.
Sondajul sugerează că dacă alegerile prezidenţiale ar avea loc duminica viitoare lupta în turul doi s-ar da între socialistul Igor Dodon şi fosta ministră a educaţiei Maia Sandu, care îşi edifică partidul „Acţiune şi Solidaritate”. Pe dreapta eșichierului politic Maia Sandu, care intenționează să candideze, se află într-un uşor avantaj faţă de Andrei Năstase, candidatul desemnat al Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”. Segmentul de dreapta, pro-vestic, pare a fi mai aglomerat. Pe primele zece poziţii apar în sondaj, între alţii, Iurie leancă, Igor Boţan, Alexandru Tănase, dar şi un singur reprezentant al partidelor de la guvernare - Marian Lupu, liderul PD.
Autorii sondajului, fruntaşii Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu şi Andrei Dumbrăveanu, spun că deocamdată concluziile sunt premature: „Este situaţia la zi, nu ştim cum vor evolua lucrurile în viitor. Poate primul loc să se întâlnească cu ultimul. Totul de depinde de cum îşi vor organiza campania, ce mesaje vor avea, dar şi cine va candida. Posibil să apară şi alte figuri.”
Potrivit sondajului, aproape 72% dintre respondenţi spun că vor alegeri anticipate în acest an. Un eventual scrutin anticipat ar aduce în Parlament şase formaţiuni, cinci dintre care reprezentând opoziţia parlamentară (PSRM, PCRM) şi cea extraparlamentară, formaţiunile conduse de Andrei Năstase, Maia Sandu şi Renato Usatîi. Din actuala majoritate parlamentară ar putea accede doar PD.
Guvernarea de acum este taxată pentru că a dezamăgit cetăţenii, spune Andrei Dumbrăveanu: „Oamenii vor să trăiască cât de cât mai bine, să-şi asigure viitorul copiilor lor indiferent cine va veni la putere. Tovarășii guvernanţi ar trebui să asculte ce spun oamenii şi să le asigure condiţii de trai.”
Dezamăgirea se reflectă în răspunsurile din blocul social al sondajului. Marea majoritate a respondenţilor spun că nu văd rezultatul reformelor promise, că trăiesc mai rău decât acum 25 de ani şi că privesc în viitor cu pesimism.