Linkuri accesibilitate

În Crimeea cresc amenințările la adresa jurnaliștilor „Europei Libere/Libertatea”


Krym.Realii premiată de Wikipedia
Krym.Realii premiată de Wikipedia

Amenințările repetate ale autorităților ruse la adresa paginii de știri a postului de radio „Europa Liberă/Libertatea”, dedicată actualității din peninsula Crimeea, au provocat proteste internaționale.

Statele Unite au denunțat „violarea repetată a libertății de expresie de către autoritățile rusești”. Peninsula Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014.

Pe 19 aprilie, procurorul general al peninsulei, Natalia Poklonskaia anunța că va cere autorităților de la Moscova să blocheze permanent pagina de internet Krym.Realii pentru că publică articole critice la adresa anexării peninsulei.

În opinia Nataliei Poklonskaia, „Krym.Realii” ar publica articiole care „justifică sabotajul și extremismul, conținând numai calomnii la adresa autorităților din Crimeea”.

Cu puțin timp înainte de aceste declarații, Procuratura din Crimeea a deschis un dosar penal împotriva unui jurnalist local, colaborator al postului de radio „Europa Liberă/Libertatea”, acuzat de subminarea integrității teritoriale a Federației ruse.

Jurnalistul Mykola Semena ar putea fi condamnat la cinci ani închisoare.

După anexarea peninsulei Crimeea, în Rusia a fost adoptată o lege care ridică la rang de delict penal orice declarație ce ar pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a țării, implicit anexarea peninsulei.

Statele Unite și organizații internaționale pentru libertatea presei au criticat măsurile represive luate în ultimul timp de autoritățile ruse din Crimeea.

„Statele Unite sunt profund îngrijorate de înmulțirea restricțiilor impuse mediilor independente și organizațiilor societății civile din Crimeea”, se arată într-un comunicat al ambasadei Statelor Unite în Ucraina, dat publicității pe 20 aprilie.

Purtătorul de cuvânt la ambasadei, Jonathan Lalley, a mai constatat că tot mai des, persoane cu opinii diferite de cele ale autorităților sunt obligate să plece din peninsulă. El a criticat și faptul că observatori internaționali nu au dreptul să călătoreacă în Crimeea.

OSCE s-a declarat, deasemeni, îngrijorată de dosarul deschis împotriva jurnalistului Mykula Semena.

„Încă un incindent care arată cât de important este să se pună capăt urgent persecuțiilor împotriva ziariștilor din Crimeea”, a declarat Dunja Mijatovic, reprezentanta OSCE pentru libertatea mediilor.

Comitetul pentru Protejarea Jurnaliștilor, cu sediul la New York, a cerut și el autorităților ruse să „nu-i mai perspecute pe ziariștii din Crimeea pentru opiniile exprimate”.

Nina Ognianova, coordonatoarea programului pentru Europa și Asia Centrală, a remarcat faptul că Rusia continuă să „vadă în orice declarație critică un act extremist și să se folosească de legi vag formulate pentru a intimida presa”.

Campania împotriva jurnaliștilor independenți din Crimeea a fost criticată și de BBG (Broadcast Board of Governors), structura federală care coordonează toate posturile de radio și televiziune americane pentru publicul din străinătate.

„Acuzațiile împotriva lui Semena sunt neîntemeiate, au numai scopul de a intimida vocile critice”, a declarat John Lansing, directorul executiv al BBG. „Nici un guvern nu trebuie să încurajeze sau să tolereze amenințări ale adresa libertății de exprimare a jurnaliștilor”, a mai spus Lansing, în timp ce Jeff Shell, președintele BBG, a reamintit că „jurnalismul nu este o crimă”.

„Ziariștii de la radio „Europa Liberă/Libertatea”, toți ziariștii trebuie să poată relata din Crimeea fără teamă de represalii”, a mai declarat Jeff Shell.

Procuratura din Crimeea a anunțat că Serviciul Federal de Securitate (FSB) invetighează site-ul „Krym.Realii” pentru că ar fi publicat un articol care „pledează pentru izolarea peninsulei, inclusiv prin mijloace militare”. Pe 19 aprilie, FSB-ul a percheziținat apartamentul lui Mykola Semena de la Simferopol, capitala peninsulei, și l-a reținut pentru a-l interoga. Ulterior a fost eliberat, dar a primit interdicția de a părăsi peninsula pe perioada investigației.

Redactorul șef al Europei Libere/Libertatea, Nenad Pejic, a declarat că persecuțiile la care sunt supuși colaboratorii site-ului „Krym.Realli” arată cât de eficiente, dar și necesare sunt articolele publicate acolo și a asigurat că site-ul va continua să-și informeze publicul, în mod independent. Pejic a mai declarat că anul trecut site-ul a avut 30 de milioane de vizitatori.

De la anexarea peninsulei Crimeea, aproape toate mediile independente au dispărut și mulți jurnaliști, la fel ca Semena, scriu sub pseudonim.

Krym.Realli” publică informații în rusă, ucraineană și tătara din Crimeea.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG