Linkuri accesibilitate

Un referendum plănuit azi îl vedem și nu e


Protestul de duminică al Platformei DA și tactica ministerului moldovean de interne.

Curtea Supremă de Justiție a dat dreptate Comisiei Electorale Centrale care a respins referendumul Platformei DA luna trecută pe motiv că inițiatorii nu au adunat cum trebuie cele 400.000 de semnături necesare organizării lui. Decizia definitivă a Curții survine cu două zile înainte de o amplă demonstrație anunțată de Platforma DA la Chișinău pentru a protesta față de respingerea referendumului în care electoratul ar fi urmat să fie întrebat dacă vrea alegerea șefului statului de către popor, reducerea numărului de deputați și lipsirea acestora de imunitate.

După ce Curtea de Apel Chişinău a pronunţat o decizie favorabilă organizatorilor protestului, obligând comisia electorală centrală să organizeze referendumul pe care inițial l-a respins, Platforma DA rămăsese practic fără obiectul demonstraţiei.

Dar verdictul definitiv şi irevocabil de vineri al Curții Supreme de Justiţie a putea însă platforma ajuta să-şi mobilizeze susţinătorii.

După ce a organizat ample proteste antiguvernamentale pe parcursul a mai mult de un an, Platforma DA a adunat în în cele din urmă sutele de mii de semnături necesare organizării unui plebiscit în legătură cu trei subiecte: alegerea preşedintelui prin vot popular, mişcorarea numărului de deputaţi şi lipsirea lor de imunitate parlamentară.

La protestul din 24 aprilie, Platforma ar fi urmat să conteste decizia autorității electorale despre care spune că se opune referendumului pentru că ar acționa la comanda politică a guvernării, dar şi să ceară ținerea de alegeri parlamentare odată cu cele prezidențiale, la toamnă, metodă despre care liderii Plaformei DA spun că ar putea scoate statul din captivitatea lui magnatului de presă și membru al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, numit generic „oligarh” de către opozanții lui

Cu o săptămână înainte de demonstraţia de duminică ministrul de Interne Alexandru Jizdan a afirmat la postul de televiziune Prime, că poliția este pregătită pentru orice scenariu, inclusiv o revoltă violentă în timpul protestului DA.

Ulterior, media afiliată puterii a difuzat şi o înregistrare audio despe care se spune că ar proveni de la o şedinţă organizatorică a protestului şi care pare să demonstreze că s-ar conta pe implicarea unor combatanți în ciocniri stradale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct

Jizdan s-a referit la acest subiect la conferința de presă de vineri:

„Noi am iniţiat o anchetă asupra un ui grup de persoane în raport cu care avem probe că au intenţia de a transforma acţiunile de protest în dezordini în masă. N u am reţinut pe nimeni, dar lucrăm.”

Pe de altă parte, organizatorii protestelor contestă acuzaţiile autorităţilor despre care spun că ar vrea să descurajeze participarea la demonstraţie. Chiril Moţpan:

„Este o tactică a MAI de a le sugera cetăţenilor să nu vină la protest. Este o tactică veche, cunoscută, dar cartea noastră de vizită este organizarea de proteste paşnice, în cadru legal, şi nu ne vom abate de la ea nici de data aceasta. Ar fi mult mai democratic dacă nu ni s-ar crea impedimente.”

Până acum, Platforma DA a organizat cîteva demonstraţii alături de Partidul Socialiştilor lui Igor Dodon şi Partidul Nostru al lui Renato Usatîi. Ambele formaţiuni, care pledează pentru relații mai strânse cu Rusia, au anunţat că nu vor participa la cea din 24 aprilie, prima invocând că e sărbătoare creştină, iar a doua - că nu ar fi pregătită de o manifestaţie de amploare acum. În schimb, PLDM, partidul fostului premier Vlad Filat cercetat de procuratură pentru furtul bancar, a anunţat în ajun că se va asocia protestului DA.

Previous Next

XS
SM
MD
LG