În presa internațională a devenit un loc comun să se spună că singura țară comunistă din emisfera vestică, Cuba, se află „într-un moment de răscruce”.
Reformele economice modeste aplicate de Raul Castro după retragerea din viața politică a fratelui său, Fidel, au schimbat deja într-o măsură viața cotidiană din statul insular, iar recenta vizită istorică a președintelui american Barack Obama a trezit speranțe în anumite segmente ale societății că schimbările se vor accelera.
Unul din grupurile care își privesc cu optimism precaut viitorul în Cuba îl constituie membrii comunității LGBT, ale căror drepturi au sporit încet, dar sigur în ultimul deceniu. Un atu al lor într-o țară nedemocratică, așa cum este Cuba, a fost că au un aliat de nădejde în eșalonul superior al puterii monocolore: psihologul Mariela Castro, fiica președintelui Raul Castro.
Săptămâna aceasta, activista de 53 de ani a fost premiată de Națiunile Unite împreună cu Centrul său Național de Educație Sexuală (Cenesex) pentru munca în folosul comunității gay.
Premiul i-a fost înmânat Marielei de emisarul permanent al ONU în Cuba, Myrta Kaulard, la o conferință de presă consacrată apropiatei Campanii de Luptă împotriva Homofobiei și Transfobiei, a noua la rând, care va avea loc în Cuba între 10 și 31 mai, anul acesta.
Mulțumind pentru premiu, Mariela Castro a spus că anul acesta tradiționala campanie în sprijinul comunității gay se va ține într-un climat politic favorabil, grație unor documente adoptate la recentul Congres al Partidului Comunist, care interzic în premieră discriminarea pe baza orientării sexuale sau identității de gen – o victorie pe care Mariela Castro a numit-o „extraordinară”.
Așa cum amintește Radio Marti, post de radio finanțat ca și Europa liberă de Congresul Statelor Unite, Mariela Castro a fost în ultimii ani liderul cel mai vizibil al unei campanii insistente de a sensibiliza liderii politici și opinia publică din Cuba asupra necesității respectării diversității sexuale, iar începând din 2007 a promovat marcarea pe scară largă a Zilei Mondiale Împotriva Homofobiei, la 17 mai.
Notând succesele fiicei președintelui, Radio Marti observă însă că precum alte domenii ale vieții publice din insula comunistă, munca în folosul comunității LGBT duce lipsă de… democrație. În discursul său de acceptare a distincției ONU, Mariela Castro a omis să menționeze organizațiile LGBT independente, care promovează campania pentru egalitatea conjugală „Nosotros tambien amamos” („Și noi iubim”) în speranța de a aduce în dezbaterea Adunării Naționale a Puterii Populare, legislativul cubanez, o petiție publică în sprijinul căsătoriilor gay.
Nelson Gandulla, activist pentru drepturile LGBT în Cuba, a declarat la Radio Marti că el și colegii săi de campanie au depus la Cenesex o cerere de a se întâlni cu Mariela Castro pentru a-i solicita ajutorul.
„Au trecut trei luni de când am depus cererea în adresa Marielei Castro la Cenesex, dar încă din motive pe care nu le cunoaștem nu am primit nici un răspuns”
Nelson Gandulla a mai spus că între timp campania pentru egalitate conjugală în Cuba merge înainte și s-a declarat încântat de faptul că în cursul recentei sale vizite istorice în Cuba, președintele american Barack Obama a avut printre interlocutori și doi reprezentanți ai comunității LGBT.
Cooperarea cu Statele Unite și în general cu Occidentul, în toate privințele, pare să fie însă o problemă pentru Mariela Castro, care oricât ar fi de iubitoare a diversității, rămâne o membră a elitei comuniste, așa cum a demonstrat-o la recenta acceptare a premiului ONU:
„A construi o societate socialistă democratică și a avea în același timp cele mai prietenești relații cu imperiul este dificil” – a spus Mariela Castro, referindu-se la Statele Unite.
Dacă activiștii cubanezi vor reuși, cu sau fără Mariela Castro, să obțină până la urmă egalitatea conjugală, Cuba ar putea lungi lista țărilor de pe continentul american unde căsătoriile gay sunt legale: Argentina, Brazilia, Canada, Columbia, Mexic, Statele Unite și Uruguay.