Linkuri accesibilitate

Semnificația prezenței militarilor americani în Republica Moldova (Ovidiu Nahoi/Dilema Veche)


Impasurile în care a ajuns justiția din România (Silviu Sergiu/Evenimentul zilei).

„Adjunctul secretarului american de stat laudă guvernul moldovean controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc” este titlul știrii apărute pe site-ul Hotnews.ro. Se citează chiar fragmentul din declarația făcută la București de adjunctul secretarului de stat american Antony Blinken, și care este comentată implicit prin precizarea că „guvernul de la Chișinău este condus de Pavel Filip, un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc”. Hotnews.ro reamintește că oligarhul moldovean „controlează o parte dintre politicienii moldoveni, dar și sectoare importante din mass-media si economie prin mijloace considerate ilegitime de analiștii moldoveni independenți”. Cu toate acestea, săptămâna trecută a fost primit la Washington de Victoria Nuland, „celălalt adjunct al secretarului de stat american”.

Ovidiu Nahoi a scris pentru săptămânalul Dilema Veche despre semnificația prezenței militarilor americani în Republica Moldova, în cadrul exercițiului comun organizat sub egida NATO. E un răspuns la golirea de conținut a Parteneriatului pentru Pace, semnat de Statele Unite și de Moldova; de asemenea, „un eveniment cu totul deosebit, salutat ca atare de exponenți ai curentului pro-european. Ei văd în aceasta un semnal că aspirațiile pro-occidentale vor fi protejate și încurajate, în fața unei Rusii tot mai agresive”. Jurnalistul adaugă însă că „lucrurile se văd cu totul diferit dinspre adepții orientării pro-Est”, iar consecințele acestei scindări se vor vedea în perioada următoare. Exercițiul militar româno-moldo-american este considerat în articol semnalul clar că Alianța Nord-Atlantică s-a decis pentru o schimbare esențială de atitudine. Dacă Rusia contează încă pe faptul că NATO n-ar acționa decât pe teritoriul statelor membre, acest exercițiu ar trebui să-i arate că pe viitor nu va mai fi așa: „aspirațiile pro-occidentale în statele din fostul spațiu al URSS vor fi ocrotite”.

Pe site-ul ziare.com poate fi înregistrată reacția fondatorului agenției Stratfor, George Friedman, care a afirmat că scutul antirachetă american de la Deveselu-România este inutil în raport cu un eventual atac din partea Rusiei. Deși tocmai a fost anunțată integrarea lui în sistemul antibalistic al NATO, scutul ar fi de fapt depășit ca nivel tehnic. Opiniile lui Friedman, notează jurnaliștii de la ziare.com, au fost preluate in extenso de agenția rusă Sputnik.

Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, al cărui mandat urmează să înceteze în curând, a avut mai multe intervenții la televiziune în zilele din urmă. Silviu Sergiu comentează în Evenimentul zilei una dintre ele. Zegrean ar fi pregătit terenul pentru decizia pe care Curtea ar putea-o anunța în curând: dezincriminarea abuzului în serviciu. Urmarea: un număr foarte mare de dosare penale aflate în cercetare la Direcția Națională Anticorupție ar urma să fie închise. Silviu Sergiu se referă și la alte impasuri în care a ajuns justiția din România. „Metodele de corupție, scrie el, s-au cizelat în timp. Puțini politicieni mai iau mită la plic și pot fi prinși în flagrant. (...) Există multe dosare în care procurorii au putut dovedi, fără drept de apel, că un politician a luat o decizie abuzivă, nu și că a primit mită pentru asta. (...) Dacă procurorii nu vor putea demonstra că a primit și bani, va scăpa basma curată”.

XS
SM
MD
LG