La 25 de ani de independență, Republica Moldova continuă să se afle în fața mai multor provocări, precum imposibilitatea soluționării conflictului transnistrean, dezrădăcinarea corupției, pauperizarea cetățenilor și absența unei elite politice. După un pătrar de secol câteva meditații ale primarului de la Capaclia Cantemir, Alexei Busuioc.
Europa Liberă: Făcând o retrospectivă a acestui pătrar de veac, cum s-a dezvoltat statul Republica Moldova? De la 1991 încoace?
Alexei Busuioc: „1991-2009 și 2009-2016 acum, așa împart eu în două etape. Și la prima etapă eram prizonierii anumitor interese politice, cu un fundal destul de puternic economic, nu trebuie să uităm, Gazprom, Lukoil, care își apărau interesele lor economice, dar era implicată o țară întreagă – Republica Moldova. Aici eu cred că Rusia își apăra interesele ei strategice, ținând în șah permanent conducerea.”
Europa Liberă: Rusia e printre țările care a recunoscut independența Republicii Moldova.
Alexei Busuioc: „Acesta e un lucru diplomatic. Atunci nici nu putea altfel Rusia. Cum putea Rusia să recunoască 12 țări suverane deja – care erau foste membre ale Uniunii Sovietice – și pe Moldova să nu o recunoască? Deci, părerea mea e noi nu am luptat absolut deloc. Nouă ni s-a dat gratuit independența, pe degeaba. Dar despre tot ce e pe degeaba, știți cum se vorbește la țară?”
Europa Liberă: Dar s-a luptat la Nistru…
Alexei Busuioc: „Păi, după aceea, că noi deja eram recunoscuți.”
Europa Liberă: Și la Nistru combatanții spun că au mers să apere independența și integritatea teritorială a Moldovei.
Alexei Busuioc: „Aceasta este și marea dezamăgire. Eu am în sat 42 de participanți și 2 băieței tineri, de 21 de anișori, care au decedat la Bender. Aceasta și este marea tragedie, că ei s-au dus să își apere țara acolo, dar țara i-a trădat. La Capaclia, eu vorbesc de Capaclia, dacă întrebați și președintele Asociației participanților la conflictul transnistrean, e un răspuns foarte negativ. Adică, ei deja nu mai au entuziasmul acela. Și ei chiar spun: dacă astăzi, încă o dată Republica Moldova să mai aibă nevoie de noi, să ne cheme sub armă sau sub drapel, ei nu ar pleca, băieții aceștia.”
Europa Liberă: Eșecurile despre care vorbiți dumneavoastră trebuie atribuite guvernanților sau și cetățenilor pentru că o bună parte dintre ei merg și participă la alegeri. Iar votul este exact la fel de responsabil ca responsabilitatea pe care și-o asumă cei care ajung în fruntea țării.
Alexei Busuioc: „Cetățeanul teoretic noi putem să îl învinuim cu ceva, că doar noi îi alegem, vorba vine, vă spun altă părere din sat, de la talpa țării, cum se zice, cetățeanul e naiv un pic. Când vine un lider nou și o campanie face, omul crede în ei, și acum care e vina noastră, a cetățenilor, că noi am ales băiețeii aceștia care fac bani astăzi în țară sau și ieri, și alaltăieri, care au făcut bani și tot așa? Noi putem să fim considerați un pic naivi, cetățenii…”
Europa Liberă: Bine, dar au fost nouă scrutine parlamentare…
Alexei Busuioc: „Și oamenii se tem de schimbări, de schimbări radicale le este frică. Este o dezamăgire totală în popor. Noi am avut-o în 2009, oamenii s-au hotărât la o schimbare. Și când astăzi ei se uită că sunt amăgiți și sunt trași în țeapă, la sat acum, e un dezastru total, mai ales pe câmpul politic. Oamenii au
La sat acum, e un dezastru total, mai ales pe câmpul politic...
pierdut total încrederea pentru că ultima speranță a fost în 2009, când au votat ceva nou, că oamenii la sat știți cum cred ei tot timpul? Să îi votăm tot pe aceștia că aceștia au furat și au, dar aceștia care vin noi nu au furat nimic și vor trebui să fure. Și s-a întâmplat ceea ce de ce poporul s-a temut. Au ales guvernanți noi și într-adevăr aceștia noi au venit să își umple buzunarele. Și acum cum să te duci tu în popor, în sate, primarii sau consilierii locali, ce să îi mai explici cetățeanului acela? Părerea mea curat subiectivă e că e mai greu să conduci un sat decât o țară pentru că țara, când o conduci, tu ai dat indicațiile și acolo sunt structuri, începând cu guvernul…”
Europa Liberă: De ce cei din vârful puterii nu au putut administra treburile acestui stat?
Alexei Busuioc: „Eu cred că acolo ajung oamenii care sunt verificați sau controlați prin ceva.”
Europa Liberă: Și îi verifică SIS, nu?
Alexei Busuioc: „Dar nu. Sunt oameni care sunt verificați, să spunem așa, șantajabili, că nu poți ajunge astăzi undeva într-o structură ierarhică, dacă nu stă cineva dau o mână mai „păroasă”. Astăzi pe criteriile profesioniste cam e greu să ajungi…”
Europa Liberă: … ale meritocrației.
Alexei Busuioc: „Da, cred că demult nu se mai aplică în Moldova.”
Europa Liberă: Și lucrul acesta se perpetuează ani.
Alexei Busuioc: „ Ani de zile. ”
Europa Liberă: Cum se pune stavilă acestor fărădelegi?
Alexei Busuioc: „ Noi, chiar dacă vorbim despre o democrație, eu cred că
La noi este ca un fel de monarhie politică. Puterea nu poate fi transmisă la cineva care nu poate fi controlat de nimeni. ”...
puterea se dă din mână în mână. Deci, ea se perpetuează. La noi este ca un fel de monarhie politică. Puterea nu poate fi transmisă la cineva care nu poate fi controlat de nimeni. ”
Europa Liberă: Asta va fi și în continuare?
Alexei Busuioc: „ Nu vreau să cred în asta. Dar va fi controlat și următorul cine va veni. ”
Europa Liberă: Să revenim la dimensiunea administrației publice locale. În acești 25 de ani de independență a Republicii Moldova s-a trecut de la o reformă la alta, de la raioane la județe, de la județe iarăși la raioane. Cine s-a gândit cu adevărat la descentralizarea puterii?
Alexei Busuioc: „ CALM (Congresul Autorităților Locale). De vreo cinci ani, de când este format Congresul Autorităților Locale, este prima structură care real luptă pentru descentralizare și autonomie financiară. Avem realizări foarte mari. Este vorba despre autonomia financiară, este vorba despre schimbarea destinației terenurilor, accesul la Curtea Constituțională. ”
Europa Liberă: Acum puteți să mergeți cu o inițiativă la Curtea Constituțională.
Alexei Busuioc: „ Așa. Încet-încet chiar și revenirea la județe, pentru că sunt treizeci și două de raioane, care practic nu fac nimic decât iau cu o mână la guvern și dau la primării. Deci, practic un fel de transmițător de bani și descentralizarea, care merge direct acuma guvern sau Ministerul Finanțelor - primărie, asta este datorită CALM-ului. ”
Europa Liberă: Dacă acum sunteți mai stăpâni decât altă dată în comunitatea pe care o conduceți, de ce tot mai multă lume zice că satul moare?
Alexei Busuioc: „ Cam așa este. În multe sate populația pleacă și nu știi cu ce să atragi populația ceea înapoi. N-am nicio propunere.”
Europa Liberă: Păi, ziceți că obțineți de la guvernare anumite lucruri pentru care ați luptat.
Alexei Busuioc: „ Noi obținem anumite lucruri, dar din păcate mai este și elementul doi, coloratura politică. În guvern fiecare ministru are coloratura lui politică şi fiecare minister, practic, are fondurile lui – fondul ecologic, de drumuri, fondul de investiţii sociale. Şi fiecare minister, practic, deţine anumite pârghii. Şi noi acum în cadrul CALM încercăm să scoate factorul politic.”
Europa Liberă: De ce moare satul?
Alexei Busuioc: „De atâta că nu sunt investiţii în sat. Atâta timp cât nu este infrastructură, apă, canalizare, drum şi iluminare stradală, niciun investitor şi niciun ţăran care e un pic mai dezgheţat şi mai muncitor nu va rămâne acolo, el va căuta să meargă la munci de câmp în Spania ş.a.m.d., ca să-şi câştige pentru viaţă, decât în satul lui natal.”
Europa Liberă: Ideea partenerilor din exterior e ca mijloacele financiare, asistenţa care vine din afară să fie direcţionată direct către primărie şi nu centralizat, aşa cum s-a făcut pe parcursul independenţei Republicii Moldova.
Alexei Busuioc: „Aceasta este ideea pe care noi o facem la CALM, ideea aceasta noi permanent la CALM o promovăm, finanţarea directă. Şi de atâta guvernarea nu vrea să cedeze. Dacă primăriile vor avea accesul direct la fondurile europene, fără guvern, fără triunghiul acesta, noi atunci facem din ţara aceasta într-adevăr bombonică.
Duceţi-vă şi vedeţi ce e în România, în foarte multe sate. Acolo unde primarul e activ şi are o echipă competentă lângă dânsul, uitaţi-vă ce au făcut din satele lor, oamenii vin la sat, oamenii vin înapoi, pentru că el are absolut totul ce vrea acolo. Şi noi acum luptăm pentru aceasta şi acesta un merit al CALM, că noi începem discuţiile pe platformele paneuropene, fără guvern. Imediat cum a
Câteodată parcă îmi pare că ţara aceasta se duce expres la faliment....
intrat un leu, noi la toate tribunele am spus, începând cu Paris, unde am fost primarii, Strasbourg, München, Praga, peste tot am vorbit acelaşi lucru: „Nu scăpaţi banii pe mâna guvernului. Imediat cum au intrat banii în guvern, la revedere!, se începe coloratura politică”.
Atâta timp cât se vorbeşte despre reforme, cineva într-adevăr fură cu satul. Câteodată parcă îmi pare că ţara aceasta se duce expres la faliment. Şi poate e un lucru bun, pentru că mai departe poate urma o altă etapă, nereferitor la anumită intrări în Uniunea Europeană sau poate o eventuală unire ş.a.m.d. Poate câteodată se face intenţionat dezastrul acesta.”
Europa Liberă: Aparent, se zice că Moldovei nu i-ar lipsi nimic – democraţie, libertate. Şi ce nu are?
Alexei Busuioc: „Noi avem totul. Dar perpetuarea aceasta a puterii – eu ţi-o dau ţie şi tu o dai mai departe la altul, dar acela să fie controlabil – acesta cred că este mărul discordiei. Pentru că dacă puterea ar aparţine real poporului, aşa cum e scris în democraţie, lucrurile la noi s-ar schimba foarte repede chiar în Republica Moldova, maxim în cinci-şase ani.”
Europa Liberă: Şi de ce poporul nu e stăpân?
Alexei Busuioc: „Cred că nu vrea poporul sau nu s-a copt poporul încă. Sau nu s-au copt acei oameni care ar trebui să pună baza la o altă generaţie sau o altă gândire. Pentru că însuşi sistemul e de vină.”
Europa Liberă: Sistemul a fost creat tot de oameni.
Alexei Busuioc: „De oameni a fost creat. De aceea şi vă zic, se perpetuează.”
Europa Liberă: Şi cum se demontează un sistem?
Alexei Busuioc: „Sistemul se demontează de anumite persoane de influenţă, de nişte ingineri politici.”
Europa Liberă: Are Moldova asemenea ingineri?
Alexei Busuioc: „Astăzi îmi vine greu să vă spun, dar vreau să cred că sunt.”
Europa Liberă: Şi de ce atât de greu apar la suprafaţă?
Alexei Busuioc: „Pentru că solul în care trăiesc ei este aruncat cu gunoaie ca să nu poată răsări. Aşa e făcut sistemul acum. Trebuie un inginer politic care să demonteze totul. Dar nu unul. Dacă cineva crede că o singură persoană va veni şi va fi Mesia pentru Republica Moldova, nu este aşa. Aici trebuie numai o echipă, aşa cum a venit în 2009. Atunci oamenii nu l-au votat pe domnul Filat, am votat o echipă în jurul lui care era. Speranţa noastră a fost echipa aceea, nu liderul, fiindcă azi eşti lider, mâine nu eşti lider, dar echipa. Şi aici tot aşa, dacă vine un inginer politic de demontaj al sistemului, el trebuie să aibă o echipă de ingineri.”
Europa Liberă: Dar dumneavoastră aţi spus că moldovenii nu prea acceptă schimbările radicale.
Alexei Busuioc: „Deseori lucrurile, dacă au fost schimbate sus, oamenii deja acceptă. Bine, vor fi oameni care nu vor fi mulţumiţi, tot timpul va fi lucrul acesta, dar în aceasta şi constă clasa aceasta sau elita reală, nu elită cu sacul cu bani la spate sau după casă cu Jeepuri ş.a.m.d. Noi vorbim de o elită reală politică. Deci, în aceasta şi constă, elita vede prima şi ea se gândeşte la tot teritoriul care aparţine acestei ţări sau populaţii, sau naţiunii şi el gândeşte în numele lor, dar echipă care mai departe vede mult mai bine de sus nişte lucruri pe care începe să le implementeze. Şi la prima vedere parcă ar fi dureroasă, dar pe urmă poporul va simţi lucrurile.”
Europa Liberă: Câţi ani ar însemna „pe urmă”?
Alexei Busuioc: „Dacă găsim echipa de ingineri politici, care să demonteze sistemul, în şase-opt ani Moldova are şanse mari să ajungă foarte multe ţări.”
Europa Liberă: Daţi mai multe şanse ca Moldova să prospere sau ca Moldova să se scufunde şi mai tare în mlaştină?
Alexei Busuioc: „Eu vreau ca Moldova să prospere, dar nu sunt sigur.”
Europa Liberă: Vă mândriţi că sunteţi cetăţean al Republicii Moldova?
Alexei Busuioc: „Da. Eu am cetăţenie dublă, eu am spus-o.”
Europa Liberă: Dar cu ce vă mândriţi, când e vorba că sunteţi cetăţean al Moldovei?
Alexei Busuioc: „Nu ştiu, este ceva unde pământul te cheamă. Eu am avut şi am ocazii să plec în Franţa, unde am învăţat, unde mă simt foarte bine, în
Când stau şi văd că înfloresc teii, când văd că înfloreşte salcâmul, înţelegi de ce ai venit acasă...
România, am foarte bune oportunităţi de a pleca, că doar în ’96-’97 am plecat din ţară. Nu ştiu de ce am revenit. Mulţi mă consideră prost. Câteodată regret că am revenit, dar pe urmă, când stau şi văd că înfloresc teii, când văd că înfloreşte salcâmul, mai dai bună ziua, înţelegi de ce ai venit acasă.”
Europa Liberă: Cu ce nu vă mândriţi?
Alexei Busuioc: „Cu clasa noastră politică. Eu îi consider mai mult un fel de şmecheri. Noi nu avem clasă politică. Şi chiar mă uit acum la cei care vin, care încearcă să vină, o echipă nouă, parcă ar fi nişte elemente.”
Europa Liberă: Cum există statul, în lipsa unei clase politice?
Alexei Busuioc: „Acesta e paradoxul Moldovei, că stat avem, dar nu avem politicieni. E ca în sat cum ai vedea o casă fără stăpân, există pământ, creşte porumb acolo, cineva a aruncat ceva, dar casa e fără stăpân. Aşa e şi în Republica Moldova, dacă luăm o altă dimensiune, adică ţara există, toţi ştiu că graniţele sunt, este vamă, sunt structuri, poliţie, judecătorii avem, Procuratură, tot ce poate să te bage la puşcărie. Dar cu aceasta nu mă mândresc, cu clasa politică.”