Membrii Platformei civice Demnitate și Adevăr și-au realuat protestele în semn de nemulțumire față de arestarea activiștilor platformei, pe care autoritățile îi acuză de dezordini la protestul antiguvernamental din 24 aprilie. O relatare pe tema criticilor formulate de protestatarii Platformei „Demnitate și Adevăr”.
Fluierând la una din intrarile în Chișinău, un grup de tineri din rândurile Platformei „Demnitate și Adevăr” a organizat în această dimineață un flash-mob. Acțiunea face parte dintr-o serie de manifestații, lansată de Platformă, pentru a protesta față de arestarea celor patru persoane, reținute de poliție în dimineața zilei de cinci mai și cercetate penal pentru organizarea dezordinilor în masă la protestele din 24 aprilie. Potrivit reprezentantului Platformei „Demnitate și Adevăr”, Liviu Vovc, asemenea acțiuni vor fi organizate zilnic, până când cei patru vor fi eliberați.
„Acțiunea este continuă, noi atenționăm guvernarea să nu mai meargă la intimidarea protestatarilor și să elibereze tinerii arestați.”
Tot astăzi, un grup de participanți la războiul pentru independența țării au semnat o rezoluție, prin care cer eliberarea veteranului de război Alexandru Pănuță și a celorlalți arestați. Președintele Uniunii Veteranilor, Eduard Maican, a anunțat că documentul va fi atașat la o cerere de garanție, care va fi depusă în instanța de judecată pentru a solicita eliberarea celor patru persoane sub garanția veteranilor.
„Condamnăm acțiunile guvernanților și a forțelor de ordine care au arestat camaradul nostru de arme și pe ceilalți protestatari. Cerem eliberarea lor necondiționată. În baza rezoluției, cu toate semnăturile anexate, vom întocmi documentele în consultare cu avocații și înaintate la organele respective. Noi punem garanție pe camaradul nostru de arme.”
Avocata celor trei persoane reținute, Ana Ursachi, spune însă că este puțin probabil ca instanța să accepte o astfel de cerere.
„Nu are nici o șansă. O cerere de garanție în cazul lui Petrenco a fost semnată de patru deputați europeni și a fost respinsă și pur și simplu neglijată de instanțele noastre. Vă dați seama cu câtă ușurință o să-și bată joc de niște veterani.”
Curtea de Apel urmează să examineze luni contestarea avocaților cu privire la decizia Judecătoriei Centru, în urma căreia cele patru persoane au fost plasate în arest pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia a fost pronunțată de judecătoarea Elena Costiuc la data de 6 mai. În momentul pronunțării, magistrata s-a întors cu spatele către cei prezenți în sală, pe motiv că nu ar fi vrut să citească pronunțarea public, cu accesul presei în sala de judecată, deși legea nu interzice acest lucru.
Cercetați pentru provocarea dezordinilor în masă sunt și membrii grupului Petrenco. Aceștia au fost arestați în septembrie anul trecut, în urma unui protest din fața Procuraturii Generale. După mai bine de cinci luni petrecute în penitenciar, membrii grupului au fost plasați în arest la domiciliu, sub garanția deputaților din fracțiunea socialiștilor. În prezent, aceștia sunt cercetați aflându-se sub control judiciar. Lor li s-a interzis însă să părăsească municipiul Chișinău sau să participe la orice manifestație, asta în contextul în care Petrenco și-a exprimat anterior sprijinul pentru protestele antiguvernamentale, inclusiv pentru cele din 24 aprilie.
Interdicția a fost contestată de avocata Ana Ursachi. Curtea de Apel a respins însă contestarea.
Ana Ursachi: „Judecătorii de la Râșcani au spus că Petrenco și ceilalți șase vor fi liberi în toate situațiile cu excepția posibilității de a pleca din afara orașului și cel mai important de a merge la acțiuni de protest care pot degenera în dezordini în masă. Dânșii (n.r. judecătorii) au presupus că orice protest de azi încolo ar putea degenera în dezordini în masă. Fraza asta deranjează cetățeanul, omul care are drepturi constituționale și ar dreptul să iasă la proteste, manifestații etc.”
Atât persoanele arestate în urma protestelor din 24 aprilie cât și membrii grupului Petrenco se consideră deținuți politici, sugerând că arestarea lor este un gest de intimidare. De cealaltă parte, oamenii legii susțin că au probe concludente pentru a dovedi vinovăția lor.