Linkuri accesibilitate

Cronograf - ediția a 13-a


Cătălin Ștefănescu: „Documentarul e o alternativă la tot ce vede [omul] în rest”.

La Chișinău se desfășoară pînă miercurea viitoarea a 13-ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar „Cronograf”. Festivalul a început joi cu o peliculă daneză, inspirată din realitate, „The man who save the world”, despre evenimente de la începutul anilor 1980, în disputa pe teme nucleare dintre Statele Unite și fosta Uniune Sovietică.

Omul care a salvat lumea” are ca subiect un caz neobișnuit. Eroul principal este un fost colonel în armata sovietică de care a depins evitarea celui de-al treilea Război Mondial.

Acțiunea se petrece în anul 1983, în timpul războiului rece dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică, când colonelul Stanislav Petrov, comandant al unui centru de monitorizare nucleară, primește informații de la sistemul de supraveghere că Statele Unite ar fi lansat un atac nuclear împotriva URSS.

Deși sistemul informa despre lansarea a cinci rachete americane, Stanislav Petrov, înainte de a reacționa printr-un răspuns nuclear, își asumă riscul de a aștepta confirmarea în realitate a presupusului atac.

Alarma se dovedește a fi în cele din urmă o defecțiune de sistem, iar decizia colonelului de a amâna lansarea rachetelor rusești, îi atribuie rolul de salvator al lumii.

Tensiunea filmului, suprapusă de regizorul Peter Anthony cu momente emoționante din viața personală a colonelului, justifică ochii roșii ai spectatorilor, surprinși după film în timp ce ieșeau din sală.

„Extraordinar de frumos și un film emoționant, cred că a fost peste așteptări, chiar cu mult peste așteptările pe care le-am avut de la acest festival.”

„Festivalul a debutat cu un film brici, un film pe care trebuie să-l vadă toată planeta, mai ales liderii de stat, politicienii, pentru că aduce un adevăr foarte crud și foarte dur pe care trebuie să-l știm cu toții. Noi am putea să murim chiar mâine, dacă armele astea nucleare ar ajunge pe mâini greșite, și ar fi timpul să începem dezarmarea.”

„Cu siguranță asemenea festivaluri aduc un bonus în plus Republicii Moldova, iar filmul de deschidere este cel mai concludent argument pentru a venit la evenimente de acest gen.”

Filmul a fost prezentat în deschiderea celei de-a XIII-a ediții a festivalului „Cronograf”, care e deja o tradiție la Chișinău.

În acest an, în paralel cu peliculele prezentate, organizatorii au pregătit o serie de acțiuni pentru cineaști printre care și un atelier pentru cronicarii de cinema, moderat de unul din invitații festivalului, jurnalistul român Cătălin Ștefănescu, membru în Asociaţia Internaţionale a Criticilor de Teatru, Cătălin Ștefănescu:

„Documentarul e o alternativă la tot ce [omul] vede în rest. Documentarul e o alternativă la filmul artistic, e o alternativă șa știri, e o alternativă la talk show-ri, radio sau la ceea ce [omul] citește în reviste și la ce vede pe internet. Documentarul s-ar putea să fie una dintre cele mai vii alternative pe care le are [omul], pentru că sunt niște puncte de vedere, multe dintre ele, altfel angajate decât ceea ce vede în presă de obicei. De aia, dacă e un om civilizat și-și selectează informația, și vrea să aibă o perspectivă cât mai largă asupra lumii vede documentare. Dar, se vede de la deschidere că interesul și entuziasmul publicului din Chișinău sînt foarte mari.”

Amatorii de film documentar sunt așteptați zilnic, până pe 18 mai, la cinematograful Odeon unde se vor putea delecta și cu altfel de filme.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG