Câteva mii de persoane, asistate de un grup de slujitori ai Bisericii Ortodoxe, în frunte cu Mitropolitul Moldovei, Vladimir, au participat astăzi la un marş al tăcerii zis pentru susţinerea familiei tradiţionale, după cum l-au definit organizatorii (Mitropolia Moldovei).
Participanţii au mărşăluit de la Mănăstirea Ciuflea, care se află la capătul răsăritean al bulevardului Ştefan cel Mare, până la Catedrala Mitropolitană din Piaţa Marii Adunări Naţionale. În timpul marşului participanţii au intonat cântece bisericeşti şi au tras clopote. În coloana puteau fi văzute placarde pe care se putea citi „Viva familia tradiţională!” şi „O familie creştină, într-un stat creştin.”
În capul coloanei s-a poziţionat un grup de motociclişti, în ţinute inconfundabile de bickeri care au purtat steaguri cu inscripţia „Susţinem familia creştină”. Împreună cu motocicliştii, vîrful de lance al coloanei l-au marcat două automobile de lux.
Participanţii la marş cu care am stat de vorbă au dezaprobat familiile pe care ei le numesc netradiționale, chiar dacă cuplurile dintre persoanele de acelaşi sex nu sunt legalizate în Moldova:
- „Am venit să promovăm o familie sănătoasă.”
Europa Liberă: Ce înseamnă o familie sănătoasă?
- „Un cuplu dintre un bărbat şi o femeie.”
Europa Liberă: Există familii nesănătoase în Moldova?
- „Se merge spre ideea asta. Societatea noastră vrea să promoveze familia dintre un bărbat şi bărbat, dintre o femeie şi o femeie. Suntem categoric împotrivă.”
- „Am venit aici, merge miting, dar cu ce ocazie nu ştiu.”
Europa Liberă: De ce sunteţi aici?
- „Contra la gay-paradă. Să zdognească ei, toţi împreună.”
Europa Liberă: E creștinește ceea ce spuneţi?
- „Nu, dar nu trebuie să fie aşa ceva în Moldova.”
Mulţi dintre trecătorii care au urmărit marşul, fără a se alătura, împărtăşesc mesajul activiştilor ortodocşi:
- „Nu e corect să existe familii între doi băieţi sau două fete pentru că şi copiii pe care îi adoptă ei nu iau ce e corect de la părinţi.”
- „Ei să trăiască în comunităţile lor, dar să nu fie legalizată chestia asta.”
Preotul Iulian Raţă, din satul Lucăşeuca, raionul Orhei mi-a spus, între altele, că marşul de astăzi e mult mai reprezentativ decât cel organizat anual de comunitatea LGBT: „Marşul acesta vine tocmai să arate cât de frumos este când vin şi nişte copii ca să vorbească despre ceva şi cât de urât este când vin nişte persoane, 50, 60 sau 20 de persoane, înconjuraţi de poliţişti mai mulţi ca ei. Mă refer la marşurile minorităţilor sexuale. Populaţia văzând majoritatea şi minoritatea este frumos să aleagă, să vadă ce este bine şi ce este frumos.”
Preotul salută că marşul a coincis cu sărbătoarea Ziua Europei marcată astăzi la Chişinău: „Europa tinde spre a fi o familie. Noi venim în acelaşi context ca să spunem Europei acelaşi lucru. Suntem gata să fim parte a acestei familii, doar în condiţiile în care înlăturăm ceea ce nu este familie.”
Europa Liberă: Totuşi Europa e o familie mare care acceptă şi promovează diversitatea?
- „Este adevărat, dar această diversitate nu trebuie să includă păcatul.”
Într-un discurs ţinut în scuarul Catedralei Mitropolitane, Mitropolitul Vladimir a reluat criticile la adresa legii privind asigurarea egalităţii, singura care apără şi drepturile comunităţii LGBT, pe lângă alte minorităţi, dar şi reproşurile aluzive la adresa parlamentarilor care au acceptat să o voteze: „Au votat legea minorităţilor sexuale şi ne-au pus la acelaşi nivel, în acelaşi rând cu dânşii. Pe noi, cei care suntem 98%, ne-au înjosit. Este o ruşine pentru ţara noastră ortodoxă. Cred că trebuie să le fie ruşine celor care au legalizat, care au primit această lege.”
Un discurs similar a Mitropolitului ţinut în Parlament în ajunul sărbătorilor pascale a atras critici din partea mai mulor ONG-uri care apără drepturile omului.
Reprezentanții clerului, care şi-au asumat organizarea marșului de astăzi în sprijinul familiei tradiționale, au declarat ca nu şi-au propus să îl contrapună cu festivitățile dedicate Zilei Europei şi ca a fost o simpla coincidență.
Unii experţi sunt de părerea că e de fapt o acţiune rău intenţionată a Bisericii. Marşul activiștilor ortodocși are loc cu doar câteva zile înainte de începerea festivalului Curcubeu al comunității LGBT, care va culmina, duminică 22 mai, cu un marş.
Activiştii ortodocşi au organizat un marş similar şi anul trecut, la o săptămână după marşul comunităţii LGBT.