Așadar, Agenția Națională de Administrare Financiară (ANAF) a făcut publică și lista persoanelor fizice cu datorii la stat. Sunt aproape 200000 de persoane, iar suma totală datorată la buget este de 3,4 miliarde de lei. Dacă adăugăm și cealaltă listă a întreprinderilor și firmelor cu datorii la stat, ajungem la colosala sumă de peste 80 de miliarde de lei, adică 20 de miliarde de euro, din care trei sferturi nu mai pot fi recuperate. Chiar dacă aceste date conțin probabil și unele erori, chiar dacă mai mulți contribuabili spun că pot dovedi că și-au plătit datoriile, putem trage de pe acum o serie de concluzii.
Faptul că atâtea datorii nu vor putea fi onorate dovedește, pe de o parte, că ANAF este neputincioasă în astfel de cazuri și, pe de altă parte, că sistemul de taxe și impozite apasă prea greu pe umerii contribuabililor (mai ales cei mijlocii), punându-i în imposibilitatea de a-și onora obligațiile – mă refer, evident, la cei care acceptă regulile jocului.
În al doilea rând, lista datornicilor ne rezervă destule surprize. Campion absolut, cu o datorie ce atinge cifra fabuloasă de peste 50 de milioane de euro, este Robert Negoiță, actualul primar al Sectorului 3 din Capitală și care se prezintă la apropiatele alegeripentru un nou mandat. Cum este posibil ca un ales local, cu o asemenea datorie la stat, să ceară, senin, votul alegătorilor, este deasupra înțelegerii noastre. Avem și alte cazuri spectaculoase. Fostul ministru al finanțelor din guvernul Ponta, Eugen Teodorovici, este și el dator cu o sumă frumușică. Ne întrebăm dacă, atunci când a fost ministru, a avut mai multă grijă de bugetul țării. Datoare este și soția lui Ponta, europarlamentara Daciana Sârbu, și ne amintim cât de agresiv se răstea Ponta la niște ziariști pe care îi disprețuia fiindcă reprezentau organe de presă ce nu-și plătiseră datoriile la stat. În listă intră și mai mulți „baroni” locali, ceea ce ne arată că funcțiile nu i-au împiedicat nici să-și continue îndeletnicirile lucrative, nici să „fenteze” statul. Dacă nu are cum să ne surprindă prezența compactă a oamenilor de afaceri, ne uimește să-l vedem datornic, și chiar cu o sumă mare, pe Victor Ciorbea, actualul Avocat al poporului, a cărui menire este, nu-i așa, să apere interesele celor mulți. Frapant este și numărul considerabil de avocați și notari datornici, oameni ai legii de la care ne-am aștepta să fie primii care să respecte legea.
S-a spus despre aceste liste ale datornicilor că ar fi „liste ale rușinii”. Formula mi se pare improprie. Pentru cei mai mulți incluși acolo, mai potrivit ar fi „listele celor fără rușine”.