Linkuri accesibilitate

Va fi sau nu Nadejda Savcenko viitorul președinte al Ucrainei?


Nadia Savcenko eliberată de Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00

Declarațiile ei aprinse și directe constituie o provocare pentru clanurile politice ucrainene implicate în lupta pentru putere.

Nadia Savcenko, pilotul ucrainean care a petrecut aproape doi ani în captivitate rusească, a spus că este gata să candideze la președinție dacă ucrainenii doresc acest lucru. „Ucraineni, dacă mă vreți președinte, foarte bine, voi fi președinte”, a spus Savcenko la o conferință de presă la 27 mai, la Kiev. Savcenko a ajuns în capitala ucraineană la 25 mai, în cadrul unui schimb de condamnați. În martie fusese condamnată în Rusia la 22 de ani de închisoare pentru presupusa implicare în uciderea a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei. La conferința de presă de astăzi Savcenko, care a fost aleasă deputată când era în închisoare, a spus că ar prefera să revină la meseria de pilot, dar a adăugat că „Ucraina poate fi apărată în multe feluri”, inclusiv în politică.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Încă din momentul revenirii sale la Kiev, în declarația făcută presei la aterizare în aeroportul Borispol, Nadejada Savcenko a anunțat că își va consacra toate eforturile pentru ca și alți militari ucraineni care rămân în detenție în Federaţia Rusă să fie eliberați.

Potrivit informațiilor pe care le dețin autoritățile ucrainene, în prezent în Rusia sunt deținuți 30 de ucraineni, dintre care 16 sunt tătari din Crimeea.

La conferința de presă de vineri Savcenko anunțat că va înlocui bilboard-ul cu portretul său din Rada Supremă cu cel al militarilor ucraineni rămași în detenție și ca este de acord „să discute și cu dracul” ca să-și vadă colegii liberi.

Avocații săi, Mark Feighin și Nikolai Polozov, au anunțat că Nadejda își propune să creeze un organ obștesc pentru susținerea și eliberarea deținuților politici:

„Am discutat cu Nadia modalitatea de realizare a acestei idei, spune Mark Feighin. Cea mai bună variantă cred că este crearea unei organizați obștești care să coalizeze oameni capabili să mențină pe agenda internațională subiectul deținuților politici ucraineni din Rusia și să pună presiune pe liderii politici de la Kremlin.”

Nadejda Savcenko va face parte deocamdată din Comitetul pentru securitate și apărare al Radei Supreme de la Kiev.

Ea a anunțat ca va veni la serviciu începând chiar cu ziua de 31 mai.

În Rada Supremă Nadia Savcenko intenționează să se ocupe de chestiunile armatei și vrea să creeze o structură parlamentară care să se ocupe de prioritățile pe care le are armata ucraineană, în continuare în stare de război din cauza conflictului din Donbas.

Dacă va fi sau nu Nadejda Savcenko viitorul președinte al Ucrainei se va vedea în timp.

Deocamdată, Savcenko spune că cel mai mult îi place să zboare, să fie pilot, dar că va accepta provocarea de a fi președinte dacă ucrainenii își vor dori să o vadă în fruntea statului:

„Toată viața mea este Ucraina și voi face tot ce pot ca să o apăr. Îmi este indiferent unde să-mi apăr țara – pot merge și pe prima linie în luptă”.

Întrebată ce vrea să-i spună președintelui rus Vladimir Putin, Savcenko i s-a adresat la persoana a doua singular:

„Lasă în pace Ucraina și toate celelalte țări în care te-ai înfipt. Lasă-ți pentru tine împărăția ta, nu-i chinui pe oamenii tăi, nu-ți bate joc de ruși. Viața nu poate fi trăită de două ori – oricum vei pieri, ca și noi toți. De-aia e mai bine să trăiești cu demnitate, ca un om. Încetează să nu-i mai lași pe alții să trăiască.”

Între timp, presa internațională scrie că Iulia Timoșenko, din blocul căreia face parte Savcenko, nu o va putea controla, iar pentru Poroșenko Nadejda constituie o amenințare, chiar dacă eliberarea ei poate fi considerată triumful personal al actualului președinte ucrainean.

„The Washington Post” scrie că eliberarea pilotului ucrainean este ca o explozie în mediul politic de la Kiev, iar Nadejda Savcenko reprezintă o nouă forță în politica ucraineană și așa extreme de complicată.

Nesupunerea sa față de autoritățile ruse au făcut din Nadia un erou național în Ucraina, unde aceasta a devenit simbol al curajului și insistenței pentru o țară care încearcă să facă fața provocărilor economice și războiului din Donbas.

Declarațiile ei aprinse și directe constituie o provocare pentru clanurile politice ucrainene implicate în lupta pentru putere.

Publicația scrie că Savcenko, cel mai probabil, va avea o atitudine dură față de subiectele legate de războiul din estul țării și față de orice compromisuri separatiști și va deveni o voce a poporului revoltat de corupția cronică din Ucraina.

XS
SM
MD
LG