La Berlin, au început astăzi primele negocieri în formatul 5+2, din ultimii doi ani, pentru reglementarea transnistreană. Negocierile de două zile au fost inițiate și sunt găzduite de Germania, care deține anul acesta președinția în exercițiu a OSCE. Asemenea convorbiri la care participă mediatorii și observatorii n-au mai avut loc din 2014, dar oficiali de la Chișinău și Tiraspol au continuat să se întâlnească între ei, ajungând la fel de fel de înțelegeri. Între acestea - legalizarea la Chișinău a magazinelor duty-free din stânga Nistrului, o măsură controversată, pe care Parlamentul n-a reușit astăzi să o abroge.
Președintele comisiei economie, buget şi finanţe, Ştefan Creangă, a motivat extrem de lapidar cererea de amânare a abrogării modificărilor la Codul Vamal care au dus la legalizarea magazinelor duty free în regiunea transnistreană:
„Raportul comisiei nu este pentru acest proiect de lege, totodată, în cadrul discuţiilor cu autorul urmează să se mai lucreze asupra acestui proiect de lege.”
Guvernul le ceruse deputaților încă în noiembrie trecut să adopte în mod prioritar actul normativ de abrogare a prevederilor promovate de cabinetul de miniștri în anul 2015 prin asumare de răspundere. Atunci când a propus legalizarea activității magazinelor duty free în regiunea transnistreană, vicepremierul pentru reintegrare, din acea vreme, Victor Osipov, spunea că este un pas în întâmpinarea agenţilor economici din regiunea transnistreană şi dădea asigurări că „mecanismul este unul special, dar pe deplin securizat şi controlat de autorităţile responsabile ale Republicii Moldova”. Ulterior, când a cerut anularea deciziei, Osipov a spus că agentul economic din stânga Nistrului care obținuse licenţa ar fi implicat în contrarandă cu ţigări. Chiar dacă agentului economic i-a fost imediat retrasă licenţa, ilegalităţile au continuat, a relatat presa.
Iată cum a comentat Victor Osipov astăzi amânarea anulării deciziei de către Parlament:
„Nu consider că este sau că nu este grav. Consider că autorităţile noastre au în continuare obligațiunea să creeze cadrul juridic, cadrul legal şi normativ în măsura în care acest lucru este posibil şi să o facă de o manieră cât mai eficientă pentru a controla situaţia, dar astfel încât oamenii din regiunea transnistreană să se poată baza pe acest cadru juridic în activităţile lor economice. Deocamdată, Codul vamal prevede un asemenea cadru în ce priveşte magazinele duty free. Despre eficienţa aplicării acestui cadru este o altă discuţie şi parlamentul va decide, va aprecia. Da, anul trecut, guvernul a luat decizia să taie cu toată bucata, să anuleze pur şi simplu cadrul legislativ şi a propus în parlament. Dar parlamentul urmează să decidă dacă este de acord cu asemenea măsură radicală sau dacă vor încerca să dezvolte instrumentele de aplicare a legii, astfel încât agenţii economici cu rea credinţă să nu reuşească să facă în baza ei contrabanda, evaziune fiscală şi alte lucruri urâte.”
Amânarea anulării acestei decizii demonstrează că autoritățile moldovene ar favoriza, de fapt, contrabanda prin regiunea transnistreană, spune expertul de la Institutul Economie de Piaţă, Viorel Gîrbu:
„Faptul că duty-free-urile continuă să existe în acea regiune necontrolată, prin care şi aşa în mod abuziv şi în cantități foarte mari se introduce contrabanda în Republica Moldova, regiune care de o lungă perioadă de timp ne creează probleme din această perspectivă, îmi dau seama că Moldova, în continuare legiferând acest business, oferă chiar o protecție contrabandei prin acea regiune.”
Expertul Viorel Gîrbu nu exclude că şi în acest domeniu, la fel ca în sectorul energetic, bunăoară, ar exista nişte interese ale unor grupuri de la Chişinău şi Tiraspol:
„Nu este o noutate pentru noi. Chiar şi în alte domenii autorităţile de la Chişinău au făcut business profitabil cu autorităţile din Transnistria şi chestiunea cu nereglementatul conflict transnistrean nu le-a încurcat să facă afaceri.”
Expertul mai spune că şi pe segmentul vestic al frontierei moldovene situaţia nu este mai bună, domeniul duty-free este prost gestionat, cu bună știință, prin urmare, este foarte atractiv pentru afaceriști.