Linkuri accesibilitate

UE amână liberalizarea vizelor pentru Georgia


La Tbilisi
La Tbilisi

Turcia, Ucraina și Kosovo se pot și ele aștepta la întârzieri, cauzate cel puțin în parte de teama sporită de imigrație a europenilor.

Miercuri la Bruxelles țările din UE au discutat din nou posibilitatea eliminării vizelor turistice pentru cetățenii Georgiei, dar nu au luat vreo decizie – iar agenția Reuters scrie că de vină a fost opoziția Franței și Germaniei. Germania, mai ales, ar avea rezerve pentru că multe din crimele organizate pe teritoriul său, inclusiv furturi de mașini, ar fi opera unor bande georgiene.

UE amână liberalizarea vizelor pentru Georgia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00
Link direct

Întârzieri similare în posibila eliminare a vizelor întrevede Reuters și în privința Ucrainei, Kosovo și Turciei, din motive diferite, dar și pentru motivul comun că europenii au insistat ca mai înainte de a „scoate” vizele să pună la punct un mecanism care va grăbi reintroducerea lor în cazul unor situații de criză.

Dintre țările care așteaptă eliminarea vizelor, Georgia este cea mai încrezătoare. Koba Liklikadze, redactor la serviciul georgian al Europei libere, ne-a spus că tema nici nu mai figurează printre cele mai discutate în Georgia, întrucât este considerată de mulți ca practic rezolvată.

Koba Liklikadze ne-a spus că pe agenda publică din Georgia, unde vor avea loc alegeri la toamnă, se află mai degrabă atacurile la independența presei sau summit-ul NATO de la Varșovia, de la care Tbilisi așteaptă semnale pozitive. În plus, societatea și toate partidele, inclusiv cele de opoziție, au încredere în asigurările guvernului georgian că va depăși rezervele unor țări europene în privința vizelor.

Reuters scrie că emisarii țărilor din UE ar putea reveni asupra acordului de liberalizare a vizelor pentru Georgia chiar săptămâna viitoare.

Atât Georgia, cât și Ucraina, consideră că au îndeplinit condițiile pentru eliminarea vizelor și se tem să nu fie puse „la pachet” cu mai problematicele Turcia sau Kosovo.

Ministrul de externe ucrainean Pavol Klimkin, vorbind după întâlnirea de luna trecută de la Bruxelles cu miniștrii de externe din „Parteneriatul pentru Pace”, a spus că pentru eliminarea vizelor se va ține cont de eforturile individuale ale fiecărei țări în parte și că miniștrii de externe europeni au spus limpede că Georgia și Ucraina și-au făcut „temele de casă”.

Negocierile cu Turcia sunt mai complicate, inclusiv din cauza refuzului turcilor de a modifica legislația anti-teroristă, ușor de folosit în prezent pentru pedepsirea jurnaliștilor sau activiștilor. Iar Kosovo are o problemă mare, anume că încă nu este recunoscut ca stat de cinci țări din UE.

Reuters scrie că Uniunea Europeană se teme și de eventuala sporire a imigrației din țările cărora le-ar putea „scoate” vizele, țări care au în total 130 de milioane de locuitori, într-o vreme când unii europeni sunt și așa speriați de valul de migranți din Orientul Mijlociu și Africa.

Dincolo de problemele politice ale procesului de eliminare a vizelor, Reuters semnalează și un obstacol de ordin practic, cel puțin pe termen scurt. O eventuală decizie ministerială în privința oricărei din cele patru țări aflate pe lista de așteptare va trebui aprobată de Parlamentul European, care își va ține ultima ședință din vară în perioada 4-7 iulie, revenind din vacanță în septembrie.

Or, liderii din Georgia, Turcia, Ucraina și Kosovo și-au asigurat cu toții cetățenii că vor „scăpa” de vize chiar în această vară.

Reuters notează că promisiunea eliminării vizelor are și semnificații geopolitice: în cazul Georgiei și Ucraina, este o răsplată pentru ieșirea din sfera de influență a Moscovei. Turcia este recompensată pentru ajutorul dat Europei în criza migranților, iar Kosovo este ultima țară care încă nu are acest avantaj în vestul Balcanilor, o zonă pe care UE a promis să o „absoarbă” în întregime.

Rusia, aflată în relații proaste cu toate cele patru țări care - spre deosebire de ea - au șanse să scape de vize, a comentat mereu critic procesul, avertizând că va da deraia. Joi, de exemplu, presa rusă reproducea pe larg remarcile senatorului rus Andrei Klimov, vicepreședintele comisiei de politică externă din Consiliul Federației, care spunea că membrii Parlamentul European „sunt mai degrabă alarmați de perspectiva ca ucrainenii să poată călători fără vize în Uniunea Europeană. „Europarlamentarii sunt foarte obosiți de acești noi-veniți”, a mai spus Klimov, fără să dea nume sau alte detalii.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG