În Statele Unite a avut loc cel mai sângeros atentat de la cele din 11 septembrie 2001. Un tânăr de 29 de ani a deschis, sâmbătă spre duminică, focul într-un club din Orlando, statul Florida. 53 de persoane au fost ucise, 50 rănite. Clubul era frecventat mai ales de membri ai comunității LGBT.
După toate indiciile, este vorba de un atentat inspirat de organizația teroristă a Statului Islamic, care și-a și asumat responsabilitatea. Biroul Federal de Investigații (FBI) a confirmat că înainte de atentat, tânărul, care este de origine afgană, ar fi dat telefon la un număr special de urgență pentru a-și declara sprijinul si simpatia pentru cauza Statului Islamic.
Atacatorul a fost ucis în timpul asaltului lansat de poliție.
Un oficial FBI a declarat ulterior că tânărul, identificat drept Omar Mateen, fusese interogat în repetate rânduri de poliția federală din cauza simpatiilor sale jihadiste, însă fără urmări.
Președintele Barack Obama a vorbit despre un „act de terorism și un act de ură” și a deplâns faptul că în continuare în Statele Unite, orice individ își poate procura arme de foc fără probleme.
Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, care a făcut din amenințarea teroristă una din principalele teme ale campaniei sale electorale, a reafirmat că dacă va deveni președintele Statelor Untie va interzice accesul musulmanilor în țară: „Dacă nu devenim foarte rapid duri și inteligenți, în curând nu vom mai avea țară", a avertizat el într-un comunicat.
Adversara sa democrată, Hillary Clinton, a denunțat un „act tragic" și a amânat un miting electoral prevăzut miercuri împreună cu președintele Barack Obama.
De partea musulmanilor americani, care reprezintă 1% din populație, fondatorul principalei asociații comunitare (Cair), Nihad Awad, a condamnat „o crimă motivată de ură”. El a denunțat atentatul „în termenii cei mai puternici. Acesta încalcă principiile noastre ca americani și musulmani".
La New York, clădirea Empire State Building și-a stins luminile duminică, un omagiu adus victimelor masacrului de la Orlando, cum a mai făcut în noiembrie pentru cele de la Paris și în martie pentru cele de la Bruxelles. Iar antena de pe One World Trade Center a fost luminată în culorile curcubeului, reamintind că ținta atacului a fost un club gay.
La Madrid, mai multe persoane au venit să se reculeagă în fața ambasadei SUA, unde au depus un drapel în culorile curcubeului și flori. La Roma, o manifestație s-a desfășurat în cartierul gay de lângă Colosseum, unde persoanele prezente au aprins lumânări.
Președintele Franței, François Hollande, a „condamnat cu oroare măcelul și a exprimat sprijinul deplin al Franței și francezilor pentru autoritățile și poporul american în această grea încercare”. Premierul britanic David Cameron s-a declarat „oripilat de relatările despre măcelul” din noaptea de sâmbătă spre duminică din Orlando, într-o postare pe Twitter.
Papa Francisc, prin vocea purtătorului său de cuvânt Federico Lombardi, declară că „teribilul masacru ce a avut loc la Orlando și care a făcut foarte multe victime inocente a suscitat sentimente profunde de oroare și condamnare, de durere și de tulburare în fața acestei noi manifestări de nebunie criminală și de ură fără sens.
Președintele rus Vladimir Putin, într-un comunicat al Kremlinului, a vorbit despre o „crimă barbară” și a prezentat condoleanțe familiilor victimelor.
La câteva ore după atentatul din Orlando, poliția a reținut în California un tânăr, care avea la el mitraliere și chimicale pentru a improviza bombe. Acesta a mărturisit că intenționa să atace parada gay de la Los Angeles. Poliția nu a putut stabili nici o legătură cu atentatul de la Orlando.