Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Kuzmin este specialist în ţările care se află la limită, adică la hotar, cum este România şi R.Moldova”


Valeri Kuzmin
Valeri Kuzmin

Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Europa Liberă: Un fost ambasador în Republica Moldova este numit şef de misiune diplomatică în România. Cineva ar putea spune că iată dovada cea mai concludentă că Moldova şi România sunt spaţii înrudite şi lingvistic, şi geopolitic şi aceasta o recunoaşte nu cineva, ci Vladimir Putin, care semnează decretul de numire a noului ambasador în România. Sunteţi de acord cu aşa o logică, cu un asemenea silogism?

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boţan: „Da, eu sunt de acord cu această abordare. Să nu uităm că Rusia întotdeauna a avut diplomaţie puternică, Rusia a influenţat sorţii lumii în ultimii 300 de ani şi datorită diplomaţiei sale. Şi nu trebuie să uităm că Republica Moldova face parte din ceea ce se numeşte „lumea rusă”. Acum acest concept este într-o fază dificilă. Însă Rusia nu cred că va renunţa vreodată la acest concept.”

Europa Liberă: Înseamnă aceasta că şi România urmează a fi virusată, cumva „anexată” la centura aceasta postsovietică?

Igor Boţan: „Nu cred. România şi-a rezolvat problemele de ordin strategic.”

Europa Liberă: Dar Kremlinul poate să mai viseze.

Igor Boţan: „Kremlinul poate să viseze. Dar Kremlinul şi-a anunţat sfera de interese exclusive în spaţiul CSI şi în lumea rusă. Eu cred că scopul Moscovei este ca această sferă de influenţă exclusivă, cum se exprimă diplomaţii ruşi, să fie păstrată sub controlul Rusiei.”

Europa Liberă: Cineva afirmă totuşi că Moscova este în căutarea elementelor subversive în interiorul Uniunii Europene, ca să clatine unitatea Bruxellesului.

Igor Boţan: „Eu cred că Moscova îşi urmăreşte interesele. Că sunt aceste interese subversive din punctul de vedere al unora? Cred că, din punctul de vedere al celor de la Moscova, ei pot spune că sunt interesele lor legitime.”

Europa Liberă: Dar atunci când presa rusească scria despre violarea fetiţei din Germania...

Igor Boţan: „Da, toată propaganda pe care a desfăşurat-o Federaţia Rusă este, din punctul nostru de vedere, subversivă. Însă, din punctul lor de vedere, este legitimă...”

Europa Liberă: …legitimă apărare. Totuşi, să revenim la Kuzmin. Dacă aţi încerca să-i faceţi portretul, ce atuuri are pentru a face faţă unei misiuni în România?

Igor Boţan: „Cred că Kuzmin este specialist în ţările care se află la limită, adică la hotar, cum este România şi Republica Moldova. Republica Moldova este parte, din punct de vedere al Rusiei, a lumii ruse. România este, cred, definitiv parte a Occidentului, ca ţară membră NATO şi a Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Adică spaţii tampon.

Igor Boţan: „Tampon le putem numi, zone gri, cum sunt Republica Moldova, Ucraina. Şi au interesul ca aceste zone gri încetul cu încetul să le reia înapoi sub control. Domnul Kuzmin cunoaşte foarte bine realităţile din Republica Moldova. Eu cred că el este specialist în domeniul viciilor clasei politice de la Chişinău. El cunoaşte foarte bine noile tendinţe şi forţe emergente de aici, din Republica Moldova.

Cred că misiunea lui ar fi să nu admită o apropiere foarte puternică dintre Republica Moldova şi România. Sigur că ceea ce spun este speculativ, dar pornesc de la interesele declarate ale Federaţiei Ruse. Plus, există alţi indicatori foarte importanţi, cel spiritual, religios.

Suntem în ajunul Soborului Ecumenic Ortodox, care va avea loc şi am văzut comportamentul bisericii ruse şi comportamentul patriarhiei din România, care nu prea s-a manifestat. Biserica rusă rămâne dominantă în Republica Moldova, patriarhul Kiril, cu o anumită periodicitate, vizitează Republica Moldova. Vedem relaţiile foarte strânse între forţele politice de opoziţie euroasiatice şi biserică aici, în Republica Moldova. Deci, sunt o mulţime de factori care trebuie luaţi în consideraţie, atunci când ne gândim la o anumită relansare pe o dimensiune nouă a relaţiilor moldo-române şi interesele Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: De când este ministru Serghei Lavrov, vedem că soliile sale nu sunt foarte delicate la ales cuvinte. Diplomaţii ruşi, în special în spaţiul postsovietic sunt, nici nu ştiu ce cuvânt să folosesc, destul de incisivi, atunci când îşi spun punctele de vedere. Kuzmin în sensul acesta unde se situează?

Igor Boţan: „Kuzmin face parte din aceeaşi cohortă de diplomaţi ruşi, care se comportă peste tot la fel. Să nu uităm de acelaşi Cijov, de Ciurkin, ambasadori la Uniunea Europeană şi la ONU, să nu uităm de mulţi alţi diplomaţi ruşi. Deci, ei consideră, în Federaţia Rusă, noi înţelegem care este sentimentul lor, ei consideră că Occidentul a procedat incorectă după disoluţia Uniunii Sovietice şi a blocului comunist, că nu s-a ţinut de cuvânt, că şi-a înaintat hotarele până în preajma hotarelor Rusiei, de aceea, îşi pot permite un astfel de comportament.

Şi noi ştim şi din clişeele, din stereotipurile de comportament diplomatic al Federaţiei Ruse, atunci când după pierderea, de exemplu, a unui război sau a unei campanii, diplomaţia rusă, aşa cum spunea Gorceakov, se concentrează şi acţionează în consecinţă. Eu cred că aceste clişee pot fi utilizate pentru a înţelege care este misiunea domnului Kuzmin. Cu certitudine, domnul Kuzmin este un diplomat de cea mai înaltă probă şi calitate.

Dar, aşa cum spuneam, are un comportament specific pentru întreaga diplomaţie rusă, după ce Putin a anunţat că: 1) vrea Rusia să redevină un pol al lumii multipolare; 2) are o alternativă pentru Uniunea Europeană – Uniunea Euroasiatică; 3) are o misiune specială, aproape mesianică, de salvare a valorilor autentic europene pe criterii conservative. Mă refer la manifestul lui Nikita Mihalkov, „manifestul conservatorului iluminat”. Şi de aici toată politica Federaţiei Ruse în Ucraina, în Crimeea, propaganda pe care o desfăşoară, dimensiunea religioasă care acum iese în prim-plan. Vedem o politică foarte activă şi eu cred că domnul Kuzmin la Bucureşti va fi un element foarte important al acestei politici.”

Europa Liberă: Comportamentul fanilor de la Marseille, am văzut colaje cu nişte personaje, poate fi înscris cumva ca o continuare logică şi practică a acestei politici? Cei care comentează aceste poze şi incidentul de la Marseille spun că, de fapt, sunt „copiii” lui Putin, ca şi „дети лейтенанта Шмидта”. Ei aşa au înţeles să îşi apere culorile şi demnitatea Rusiei.

Igor Boţan: „Eu împărtăşesc această abordare, este corectă. Aceşti cetăţeni ai Federaţiei Ruse, manifestându-se în acest mod, ei, de fapt, continuă politica făcută...”

Europa Liberă: …probează supremaţia?

Igor Boţan: „Da. Eu cred că putem extrapola acest comportament al fanilor ruşi asupra politicii pe care o desfăşoară administraţia de la Kremlin. Cu atât mai mult, trebuie să înţelegem că suntem într-un spaţiu foarte vulnerabil şi autorităţile noastre, clasa noastră politică despre care, subliniez, domnul Kuzmin ştie foarte-foarte multe, ştie cred că în detalii, pentru că serviciile speciale…”

Europa Liberă: …i-au furnizat suficiente informații?

Igor Boţan: „Dar el a fost diplomat aici, ştie în detalii toate viciile clasei noastre politice, cât de coruptă este, cât de hapsână este, cum poate fi influenţată. De aceea, cred că această numire a domnului Putin într-un anumit sens este logică.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG