Laitmotivul festivităților organizate la Comrat cu ocazia Zilei Naționale a Federației Ruse sugera că autonomia Gagauză își vede viitorul doar într-o relație foarte strânsă cu Rusia.
Dovadă era abundența de drapele în culorile naționale ale Federației Ruse și starea de exaltare trăită de oamenii adunați la serbare.
Mii de locuitori din regiune au asistat la un concert susținut de formația rusească Serebro. Deși unii s-au arătat nemulțumiți că au primit pe gratis doar baloane în culorile drapelului rus și stegulețe, în loc să fi fost repetată experiența anilor trecuți când s-a dat mâncare sau băutură. Cei mai mulți s-au bucurat sincer să-i vadă pe viu pe interpreții foarte populari în Rusia:
„Pentru mine este o sărbătoare mare. Majoritatea rudelor mele sunt în Rusia și poate într-o zi și noi vom ajunge acolo cu întreaga familie. Viitorul Moldovei noastre, viitorul Găgăuziei noastre, în opinia mea, este alături de Rusia, deși avem o atitudine pozitivă și față de Europa. ”
„Este o sărbătoare pentru noi. Noi suntem cu Rusia și ne bucurăm de acest fapt. ”
„Pentru mine nu este o sărbătoare, sincer să fiu. Eu, ce, sunt rus? Eu sunt găgăuz și-mi iubesc Patria, Moldova. Ziua Rusiei e ziua Rusiei, dar poporul rus ne este foarte aproape. Așa că, suntem acolo unde sunt majoritatea. Și unde este veselie, mulțime, acolo este și sărbătoare. ”
Evenimentul a fost organizat de bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, și finanțat de către consilierul acesteia, milionarul rus Iuri Iakubov, originar din Moldova, care a spus că e unul dintre cei 35.000 de mii de gastarbeiteri găgăuzi nevoiți să muncească în Rusia. El a devenit cunoscut după ce a finanțat organizarea Referendumului de acum doi ani, în cadrul căruia locuitorii Regiunii găgăuze au fost întrebați dacă vor în Uniunea Europeană sau în cea Vamală.
În discursul său, Irina Vlah a spus că în ultimul an, adică de când este ea în funcție, Rusia a fost prezentă în regiune nu doar cu sufletul, dar și prin zecile de milioane de ruble alocate regiunii, fără să menționeze în ce proiecte anume s-au investit banii:
„Locuitorii din Găgăuzia au fost și vor fi alături de Rusia. Haideți, împreună să mulțumim Rusiei pentru susținere și pentru că ea întotdeauna ne este alături. ”
Mesajele din Găgăuzia nu surprind experții care de-a lungul anilor au urmărit dialogul dintre Chișinău și Comrat.
Directorul Executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, este convins că ceea ce se întâmplă în Găgăuzia poate duce la o destabilizare internă a țării, iar reacția de la Chișinău este inexistentă și imatură politic și social:
„Sub paravanul activităților culturale sunt promovate interese geopolitice, fără discuții. Și limba, și cultura sunt folosite de Federația Rusă ca și instrumente de promovare a intereselor în zonă și ca și un instrument de destabilizare a situației interne în R.Moldova. Ce putem contrapune? Cu părere de rău, nimic nu vine în schimbul acestei influențe. Și trebuie să înțelegem că nostalgiile vechi acolo sunt foarte răspândite și miturile au găsit un teren foarte fertil acolo pentru că nu se plantează nimic altceva, nu se propune nimic în schimb. ”
La Chișinău, Ziua Rusiei a fost sărbătorită mai modest. Câteva zeci de automobiliști cu steagurile Rusiei arborate pe vehicule au circulat în cortegiu pe străzile capitalei.
În fața Ambasadei Federației Ruse, un grup de cetățeni și-au exprimat protestul față de prezența militară rusească în Transnistria, făcând o coletă simbolică pentru procurarea de bilete ca militarii ruși staționați în stânga Nistrului să poată pleca acasă.